IZVORNA PORUKA: enči80
Nama jutros bila patronažna i iskreno žena svaki put kada dođe mene toliko naživcira da mi dođe da joj kažem da mi više ne dolazi.
Uglavnom na istom smo Zara samo doji dok Asji dajem nadohranu a i doji.Obje imaju preko 4kg,Zara 4150gr(rođena sa 3100gr)a Asja4250gr(3200gr)...mašAllah.
Ono što je mene nervira kod nje je kada dođe u posjtu meni se skoro uvijek desi da mi grudi ne budu pune već mekane pod rukom ali kad god ja stisnem uvijek izlazi mlijeko.Ne znam radi čega ali kada god dođe spominje da uvedem nadohranu i Zari što ja i dalje odbijam.
Moje pitanje je da li je samo tvrdoća dojke znak da ima mlijeka?
Svjesna sam da ih neću moći dugo dojiti ,ali mi je u cilju što duže to raditi.Međutim,treba mi podrška a od onoga koga trebaš ne dobijaš.
Patronažna spominje nadohranu jer:
1. proizvođač AD sponzoriše patronažnu službu
2. naši medicinski radnici su obrazovani o dojenju na taj način da u dubini duše ne vjeruju da se djeca mogu othraniti dojenjam
3. pošto ne vjeruju da se jedno dijete može dojiti, nema šanse da se doji dvoje
4. nije do sad imala pozitivno iskustvo da majka doji blizance, pa čak ni jedno dijete bez uključivanja dohrane
Enči, super vam ide, tu nema sumnje! Pozdravljam tvoj snažan i samouvjeren stav, to je osnovno. Patronažna je tu da provjeri zdravstveno stanje beba, o prehrani u krajnjoj instanci odlučuješ ti. Nemoj nasjesti na "prijetnje".
Sada neka pitanja, da se malo zapričamo
Zašto ti patronažna još uvijek dolazi, ti je zoveš ili je to još uvijek u onih njenih redovnih posjeta?
Spominje li neku određenu marku AD?
Da li ti ona traži da joj pokažeš grudi, da izdojiš mlijeko, da li ona provjerava koliko mlijeka imaš i kako?
Tvrde dojke su znak da mlijeka ima previše. Meke dojke iz kojih doje dvije bebe, koje su nabacile po kilu za manje od mjesec života su znak da mlijeka ima taman koliko treba da bebe super napreduju.
A ovo što kažeš "Svjesna sam da ih neću moći dugo dojiti" je pobjeda neznanja i neukosti patronažne sestre i tvoje okoline. Kao prvo "neću moći dugo dojiti" je potpuna neistina, jer ćeš ih dojiti dok god one budu dojile. Ni slučajno ne smiješ misliti da nećeš dojiti, a kamoli misliti o tome kao nekoj činjenici. Proizvodnja mlijeka jednostavno ne funkcioniše tako.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja