IZVORNA PORUKA: pahuljica_25
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Kako često mjenjaš dojke?
Beba ima stolicu svakih 4-5 dana,mokrih pelena 4-5.Dojim ga kad god je budan jer stalno stavlja rukice u usta,ako spava duže od 3h budim ga. Bradavice su ravne i beba nemože da uhvati fino,sa šeširićem doji "normalno".
Koristiš li dudu ili flašicu zbog bilo čega?
Možeš li mi opisati kako izgleda vaš podoj i bebino ponašanje tokom njega?
Šeširići znaju zadržavati dio masnoće iz mlijeka na sebi, a isto tako otežavaju novorođenčetu izvlačenje mlijeka jer vakum nije baš najefikasnije ostvaren.
Postoji li neki način da malo izvučeš bradavicu prije podoja, npr. dodirom nečeg hladnog, ili vakumom pumpice (ako je imaš). Možda da beba započne podoj sa šeširićima, a da ih u nekom trenutku ukloniš?
Jako je važno da beba pije mlijeko dok sisa. To možeš primjetiti po različitom načinu pokreta ustima. Na početku podoja beba sisa ubrzano, onda kad se pokrene otpuštanje mlijeka, beba raširi usta, napravi pauzu u toku koje se njena usta pune mlijekom, zatim malo stisne usta i proguta. Znači, važan je taj period kad beba pravi pauze i guta u toku podoja, tad istinski jede.
Osjetiš li ti nešto poput trnaca ili bockanja u toku podoja, primjetiš li da beba guta ili vidiš da mlijeko curi na drugoj dojci?
Ne znam imaš li FB profil, na ovom linku je šematski prikazano kako se beba pravilno postavlja na dojku, ne zavisno od veličine bradavica. Ako ne možeš pristupiti, javi da da postavim slike drugačije.
Nemoj se uplašiti, mislim da bebi samo malo treba pomoći da efikasnije sisa, da aktivno sisa, a ne da spava na dojci što male bebe normalno rade kad im za dojenje treba puno truda.
Nešto što možeš odmah pokušati je da utopliš dojke prije podoja, da tokom podoja masiraš dojke kao da guraš mlijeko iz njih od rebara prema bradavici, svuda u okolo dojke. Važno je da si mirna i opuštena dok dojiš, udobno namještena. Važno je također da ne mjenjaš dojke često ako daješ jednu tokom jednog podoja, i da u toku podoja pomogneš bebi da što bolje isprazni jednu prije nego pređe na drugu. Ovo postižeš ovim masažama.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja