Nije puno pitanja, svako je pitanje važno!
1. Nije bitno da je dijete na dojci 10 minuta, dijete ne zna za minute. Za dojenje je bitno da beba podoji jednu dojku "do kraja". Znači potrudiš se maksimalno uz opuštanje toplim oblogama, masažu i kompresije u toku podoja da beba popije sve iz jedne dojke. To može trajati 5 minuta, može trajati 30 minuta, nemoj gledati na sat. Podigneš bebu na podrigivanje.
Ako je beba na prvoj dojci sisala neki duži period (e sad pogledaj na sat
, 4-6 minuta), a da nisi primjetila da guta ponudi joj drugu dojku.
Na isti način kao i prvu, masiraj lagano kao da guraš mlijeko od rebara prema bradavici svuda okolo koliko možeš dohvatiti rukom, kad vidiš da beba prestane sisati, zadrijema, samo glođe, stisneš dojku blizi rebara između palca i ostalih prstiju ovako kao na ovom videu:
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13
Vidiš kako beba prvo pije. Kad prestane mama stisne dojku, mlijeko krene beba opet pije.
2. Nije baš dobro da tako mala beba spava 5 sati dnevno na redovnoj bazi. Možeš li procijeniti uz svo spavanje koliko dnevno imate podoja (uključujući i noć). Šta je sa fiziološkom žuticom?
3. Spavanje na siki se dosta uspješno rješava baš ovim kompresijama dojke kad se bebi olakšava dotok mlijeka. S obzirom da me to pitaš predpostavljam da si do sad isprobala i štipkanje, škakljanje... Probaj bebu malo razgolititi, nije dobro da joj je pretoplo kad jede.
4. U 1. pitanju sam ti spomenula ono kad primjetiš da beba duže sisa bez da guta, čak i sa kompresijama. Tad je vrijeme da joj ponudiš drugu dojku.
5. jeste, to je normalno. Na početku podoja mlijeko puno lakše ide jer ga ima dosta. Kasnije se treba malo pomućiti da se izvuče iz veće dubine. Tad ti uskočiš sa masažom, ili kompresijom ako beba prestane sisati i zadrijema.
6. Nemoj nuditi dohranu. Radije ponudi obje dojke, i ako je beba nakon toga mirna nemoj joj ni nuditi. Bolje da joj opet daš dojku, makar ti opet tražila nakon 5-15 minuta, nego da uzme tih 10 ml i produži period između dojenja vještački.
7. Zamolit ću te u najboljoj namjeri da ovo ne radiš. Ovakvi testovi ti ništa neće pokazati, a ako već ulažeš trud da dojenje uspije ovakvi testovi te unazađuju. Dojenje ti je kao zdrava prehrana, a dohrana kao junkfood. Kad pojedeš jedan hamburger sa raznim namazima, sirom, u velikoj bijeloj kifli težine 200g to nikako nije isto što i 200g lešo piletine sa lešo povrćem i kriškom integranog hljeba. Od zdravog obroka ćeš osjetiti glad nakon sat do dva, ali to je zato što se on probavio u tvom stomaku nesmetano i jednostavno. Od hamburgera ćeš biti teška i uspavana, sita bar tri sata, a meso će ti u probavi boraviti i znatno duže. Znači nije pitanje količine nego kvaliteta.
9. OK je da je daješ. Kako je ranjena, imaš ranice na njoj? Da li je oblikom različita od lijeve? Možda je beba ne zahvata pravilno pa je stalno iz početka ranjava? Imaš li neku kremu kojom mažeš? Ono što ti mogu odmah predložiti je da je što više držiš slobodnu na zraku da se suši.
10. To je OK. Vjerujem da beba jede češće imala bi i stolicu koji put više, no nemoj da te to zabrinjava, i AD utiče na probavu tako da je usporava.
Ma ja nekako imam dojam da tebi izdajanje nakon podoja ne treba. Imam dojam da ti imaš sasvim dovoljno mlijeka da furate i bez te dohrane, samo sa ovim pomognutim dojenjem i da će proizvodnja sama se regulisati.
Možda, kad podoj na obje dojke, uz sve moje savjete za pomoć kod pražnjenja dojki ipak na kraju završi bebinim nezadovoljstvom, i ti procjeniš da joj ipak ponudiš nešto dohrane, da onda izdajaš obje dojke 3-4 minute.
8. Bucko, vjeruj sebi! Ti to možeš, i ti to sasvim dobro radiš. Ti dojiš svoju bebu sasvim dobro. Ovo jeste sami početak, normalno je da se bojiš toga što "ne znaš", normalno je da ti je bebina dobrobit na prvom mjestu, sve je to toj majčinski instinkt. Ali ti si zdrava, mlada žena i nema razloga da sumnjaš u sposobnost tvog tijela i u bebine instinkte za hranjenje koji su ne pogrešivi. Beba nikad neće svojevoljno gladovati. Ona će tražiti kad je gladna.
i moje Dojenje nakon dojenja