Izvini Hanady, u starinske, bar ove moje od dvije nane (ako smijem reč Sarajke ) nisu išle višnje i išlo je bar 200g slatkog kajmaka, a smjesa se zakuhavala bez kuhanja griza. Vako u nas.
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
19.10.2011, 12:56
Hanady RR
18727
Joj dobro si...zaboravila sam kajmak ja stavim kajmak sa mlijeka domaćeg ja skupim sa 2-3 kuhanja mlijeka i sve stavim u smjesu
Nisma kući pa nisma recept gledala...
a ja sa grizom napravim bome i moja mama tako pravila...ja sad nisma nanu imala pa ne znam jel mama od nje naučila
I višnje stavljam obavezno...inače ih kao pituljice samo poznajem u zvanju pituljice za višnjama
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.10.2011, 13:09
Lejla Ka
5544
Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.
Đeš ba kajmak zaboravit jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
19.10.2011, 18:42
umahmed
503
BAMJA SA JANJETINOM
jedan vijenac suhe bamje se stavi su srpicu sa vodom i jednim cepom jabukovog sirceta. Kada prokuha,smanjiti da se dokuha jos par minuta. Voda se prospe,bamja dobro opere i ostavi u cistoj hladnoj vodi. U serpi se izdinsta oko 3-4 glavice luka,doda na kockice isjecen janjeci but(bez kostiju),na laganoj vatri se krcka bez dodavanja vode,to traje nekih 2-3h,doda se mrkva na kockice i jos malo kuha. Bamja se doda tako sto se prekine konac i samo svuce u serpu sa mesom. Ne mjesati vec serpu prodrmati,povegetiti i malo paradajz paste ili iz tube po zelji. Kada sve zajedno prokuha,smanjiti. Bamja se sluzi uz limun,par kapi limuna se nakapa prije konzumacije
19.10.2011, 18:46
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.
Đeš ba kajmak zaboravit jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem
aaaaaaaaa e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhati
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.10.2011, 22:30
Lejla Ka
5544
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.
Đeš ba kajmak zaboravit jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem
aaaaaaaaa e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhati
Ma samo ti kuhaj kako tebi najbolje ispadaju, ne daj se smesti
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
20.10.2011, 15:38
umahmed
503
SRENOKLE SA PISKOTIMA
na dno vatrostalne zdjele se poredaju piskoti 100gr, 3 jaja izvaditi iz frizidera 2h,1 l mlijeka,2 kasike supene gustina, 4 kasike supene secera, 1 vanilijn secer,malo cimeta,2 karanfilcica.
Odvojiti zumanjcad od bjelancadi. Od bjelancadi izdraditi cvrsti snijeg. U serpi mlijeko staviti da kuha sa karanfilcicima,kada podje kljucati smanjiti i stavljati supljom kasikom snijeg,koji treba samo da se digne na mlijeku i vadi se na piskote. U zumancad se stavi secer,vanilijin secer,gustin i malo mlijkea,izmuti i sipa u mlijeko. Kada prokuha sipa se na bjelanjke i piskote,ukrasi se cimoto i po zelji koricom od narandze.
recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h. Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno
recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h. Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno
mmmmm... ove su dobre, ja ih pravim s virslama. djeca ih silno vole
_____________________________
2004. 2008.
21.10.2011, 19:08
umahmed
503
LADZICE OD PATLIDZANA
Uzmete 2-3 veca duguljasta patlidzana,koja ogulite na nekim dijelovima(tako da ostane kozice da bude dekorativnije) i stavite u rernu sa malo ulja da se ispeku. Za to vrijeme na tavi izdinstate 1gl.crvenog luka,pa mu dodate b.luk,fasirano meso i sve pirajete dok ne bude gotovo. Dodati nasjeckanu papriku,i paradajza iz tube ili tetrapaka,vegeta,biber i zacin cevap i dosta nasjeckanog persuna. Sve dobro izmjesati. Izvaditi patlidzane iz rerne,razrezati ih nozem i malo sa rukama sabiti da dodbijete prostor za punjenje. Napunite ih ovom masom,zalijete sa rastvorenim paradajzom i vodom i opet vratite u rernu pod folijom. Neka se krcka nekih 1h. Mozete prilog pire krompir ili rizu.
Uh, sta mi radite, valja mi se nakaniti i kuhati ove kiflice, nemam oklagiju
22.10.2011, 00:52
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: elkina_mala
Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti??? To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala
ja znam dosta recepata sa kolačićima kao mjesec ali ne znam da li imaju okus lokuma.postavim ti sutra sliku i recept.
umahmed maala prava kuharica
< Poruku je uredio milenium -- 22.10.2011 0:53:16 >
22.10.2011, 11:22
ena23
2131
neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
22.10.2011, 11:33
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: ena23
neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?
origano.. ja ga kuham u dvije vode...prva voda sa origanom
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
22.10.2011, 11:40
umahmed
503
umahmed maala prava kuharica
hvala draga,trudim se
samo da prijavim da sam kuhala desert sa rizom na posta sa prvih starna,bio nam je odlican ni sutlija ni puding odlican za djecu prije spavanja.
kuhala sam i turske pogacice,punila ih kao pizzu,odlicne hvala drage super su vam ideje
zakuha se kao hljeb:brasno,so,germa i mlaka voda. cim zakuhas pravis male loptice koje razvaljas. Fol je u ovom http://i51.tinypic.com/o071vo.png Tako rezi juflu i valjaj prema ovom rezanom dijelu. Ja sam svoje mazala margarinom,zavaljla i ostav...is oko 1h da nadodju,opr namazes margarinom pospes susanom po zelji i peces isto kao hljeb 220 nekih 2omin,pa samanjis na 140 10 min da se istisce. ja sam ih prekrila vlaznom krpom da budu meske a to je po zelji.Eto gaaaaa
22.10.2011, 11:52
ena23
2131
hvala hanadi, procitano i zapisano
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
22.10.2011, 23:38
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: elkina_mala
Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti??? To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala
ovi se pune ali marmeladom ako su to ti.
Bijeli polumjeseci
Tijesto 14 dag brašna 12 dag maslaca 14 dag šećera u prahu naribana limunova korica 14 dag mljevenih oraha
Zamjesit tjesto od brašna,maslaca,šećera u prahu,mljevenih oraha i limunove korice.tijesto zamjesi ,razvaljaj,i kalupom izreži polumjesece.ispeci i hladne premaži glazurom..vratit ih u zagrijanu pećnicu da se glazura osuši.premaži marmeladomod marelica i slijepi po 2 mjeseca. p.s. ovi kolači na zgled izgledaju kao medenjaci ako ih se još tko sjeća,ona glazura kad se pokori postane bijela)
Za glazuru: 2 žumanjka 7 dag šećera u prahu. žumanjke i šećer gusto izradite.
22.10.2011, 23:42
milenium
6133
ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjela )neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako nešto
< Poruku je uredio milenium -- 22.10.2011 23:43:24 >
22.10.2011, 23:47
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: milenium
ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjela )neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako nešto
imaš više verzija
amanullah je često u iftare pravila crevne paprike odzgo sa sriom pa pečene...
a ima više verzija i pounjejne crvenih roga sa sirevim... pa sad koje je ja ti ne znam sad...
jesul punjene il nisu...hoš ih punit il nećeš
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
22.10.2011, 23:52
Hanady RR
18727
Crvene paprike punjene sirom: 1 verzija: parike crvene opereš i ispečeš i oguliš, onda izrendaš trapist sir pomiješaš ga sa malo mladog sira i pavlake , začiniš po želji sa soli i biberom. Smjesom puniš paprike i redaš u vatrislatlnu zdjelu pazeći d ane puniš do vrah d amsjesa ni izađe ...pečeš 15 minuta na najačoj temperaturi, pred kraj špečenja mogu se zaliti vrhnjem po želji i još jedno 5 minuta peći.
2 verzija: paprike ipsečeš, oguliš i puniš sirom fetom, po kockicu jednu ( ili trapistom u kockicama) pa ih pohuješ, jaje, brašno, jaje , prezla... jaje soliš prije pohovanja ako si strapist savila...
eto i ove su ok a priloh mileram ili mladi sir...
3. verzija maanullah odog ti naći receot na temama ne mogu d anađem kod sebe prepisan
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
22.10.2011, 23:54
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: amanullah
pečene paprike
1 kg crvenih paprika
Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,
Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,
Zapeći na 250 15 minuta
prijatno
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 21:03
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: amanullah
pečene paprike
1 kg crvenih paprika
Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,
Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,
Zapeći na 250 15 minuta
prijatno
e ovo sam tražila,a probat ću i onaj sa punjenim trapistom.imam paprika viška pa da ih iskoristim za nešto hvala hanady
< Poruku je uredio milenium -- 24.10.2011 21:06:40 >
24.10.2011, 21:10
Sandrich
122
Ja isto znam nekada napraviti paprike na slican nacin. Friske paprike, crvene raspolovim na pola, i filujem sa kravljim sirom, kupim u merkatoru, jedno jaje dodam u to i po zelji nasjcekam sunku, salamu, kisele krastvace ko sta voli i zapcem ih, jedno dvadesetak minuta,i pri kraju stavim sir listici ili neki drugi koji imam da zarudi..bas budu ukusne
_____________________________
Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012. Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.