writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

19.10.2011, 12:52

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

Izvini Hanady, u starinske, bar ove moje od dvije nane (ako smijem reč Sarajke user posted image ) nisu išle višnje i išlo je bar 200g slatkog kajmaka, a smjesa se zakuhavala bez kuhanja griza. Vako u nas.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

19.10.2011, 12:56

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Joj dobro si...zaboravila sam kajmakuser posted image
ja stavim kajmak sa mlijeka domaćeguser posted image ja skupim sa 2-3 kuhanja mlijeka i sve stavim u smjesuuser posted image

Nisma kući pa nisma recept gledala...

a ja sa grizom napravim bome i moja mama tako pravila...ja sad nisma nanu imala pa ne znam jel mama od nje naučilauser posted image

I višnje stavljam obavezno...inače ih kao pituljice samo poznajem u zvanju pituljice za višnjamauser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.10.2011, 13:09

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit user posted image jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

19.10.2011, 18:42

clock-img

umahmed

pencil-img

503

                    BAMJA SA JANJETINOM

jedan vijenac suhe bamje se stavi su srpicu sa vodom i jednim cepom jabukovog sirceta. Kada prokuha,smanjiti da se dokuha jos par minuta. Voda se prospe,bamja dobro opere i ostavi u cistoj hladnoj vodi.
U serpi se izdinsta oko 3-4 glavice luka,doda na kockice isjecen janjeci but(bez kostiju),na laganoj vatri se krcka bez dodavanja vode,to traje nekih 2-3h,doda se mrkva na kockice i jos malo kuha. Bamja se doda tako sto se prekine konac i samo svuce u serpu sa mesom. Ne mjesati vec serpu prodrmati,povegetiti i malo paradajz paste ili iz tube po zelji. Kada sve zajedno prokuha,smanjiti.
Bamja se sluzi uz limun,par kapi limuna se nakapa prije konzumacijeuser posted image

user posted image

clock-img

19.10.2011, 18:46

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit user posted image jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem user posted image



aaaaaaaaa
e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhatiuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.10.2011, 22:30

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit user posted image jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem user posted image



aaaaaaaaa
e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhatiuser posted image



Ma samo ti kuhaj kako tebi najbolje ispadaju, ne daj se smesti user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

20.10.2011, 15:38

clock-img

umahmed

pencil-img

503

                       SRENOKLE SA PISKOTIMA

na dno vatrostalne zdjele se poredaju piskoti 100gr, 3 jaja izvaditi iz frizidera 2h,1 l mlijeka,2 kasike supene gustina, 4 kasike supene secera, 1 vanilijn secer,malo cimeta,2 karanfilcica.

Odvojiti zumanjcad od bjelancadi. Od bjelancadi izdraditi cvrsti snijeg. U serpi mlijeko staviti da kuha sa karanfilcicima,kada podje kljucati smanjiti i stavljati supljom kasikom snijeg,koji treba samo da se digne na mlijeku i vadi se na piskote.
U zumancad se stavi secer,vanilijin secer,gustin i malo mlijkea,izmuti i sipa u mlijeko. Kada prokuha sipa se na bjelanjke i piskote,ukrasi se cimoto i po zelji koricom od narandze.user posted image
user posted image

user posted image

recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h.
Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno

clock-img

21.10.2011, 14:51

clock-img

damma

pencil-img

1281

IZVORNA PORUKA: umahmed



[/link]
[link=http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#]
user posted image

recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h.
Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno



mmmmm... ove su dobre, ja ih pravim s virslama. djeca ih silno vole

_____________________________

2004.
2008.

clock-img

21.10.2011, 19:08

clock-img

umahmed

pencil-img

503

            LADZICE OD PATLIDZANA

Uzmete 2-3 veca duguljasta patlidzana,koja ogulite na nekim dijelovima(tako da ostane kozice da bude dekorativnije) i stavite u rernu sa malo ulja da se ispeku. Za to vrijeme na tavi izdinstate 1gl.crvenog luka,pa mu dodate b.luk,fasirano meso i sve pirajete dok ne bude gotovo. Dodati nasjeckanu papriku,i paradajza iz tube ili tetrapaka,vegeta,biber i zacin cevap i dosta nasjeckanog persuna. Sve dobro izmjesati.
Izvaditi patlidzane iz rerne,razrezati ih nozem i malo sa rukama sabiti da dodbijete prostor za punjenje. Napunite ih ovom masom,zalijete sa rastvorenim paradajzom i vodom i opet vratite u rernu pod folijom. Neka se krcka nekih 1h. Mozete prilog pire krompir ili rizu.



[/link]
[link=http://www.facebook.com/media/set_/?set_=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#]
user posted image

clock-img

21.10.2011, 22:21

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

ena pogacice su za 10 user posted image

clock-img

22.10.2011, 00:39

clock-img

Anoniman

Uh, sta mi radite, valja mi se nakaniti i kuhati ove kiflice, nemam oklagijuuser posted image

clock-img

22.10.2011, 00:52

clock-img

milenium

pencil-img

6133

IZVORNA PORUKA: elkina_mala

Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti???
To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala



ja znam dosta recepata sa kolačićima kao mjesec ali ne znam da li imaju okus lokuma.postavim ti sutra sliku i recept.

umahmed maalauser posted image prava kuharicauser posted image user posted image


< Poruku je uredio milenium -- 22.10.2011 0:53:16 >

clock-img

22.10.2011, 11:22

clock-img

ena23

pencil-img

2131

neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se  malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

clock-img

22.10.2011, 11:33

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: ena23

neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se  malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?



origano..
ja ga kuham u dvije vode...prva voda sa origanom

a evo ti maksuz tema sa puno savjeta
http://www.ringeraja.ba/forum/m_452122/mpage_1/key_/tm.htm#452122

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

22.10.2011, 11:40

clock-img

umahmed

pencil-img

503




umahmed maalauser posted image prava kuharicauser posted image user posted image

hvala draga,trudim se

samo da prijavim da sam kuhala desert sa rizom na posta sa prvih starna,bio nam je odlican ni sutlija ni pudinguser posted image odlican za djecu prije spavanja.

kuhala sam i turske pogacice,punila ih kao pizzu,odlicne hvala drage super su vam idejeuser posted image

clock-img

22.10.2011, 11:51

clock-img

umahmed

pencil-img

503

                BRZE KIFLE



[/link]
[link=http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#]
user posted image  

zakuha se kao hljeb:brasno,so,germa i mlaka voda. cim zakuhas pravis male loptice koje razvaljas. Fol je u ovom http://i51.tinypic.com/o071vo.png
Tako rezi juflu i valjaj prema ovom rezanom dijelu. Ja sam svoje mazala margarinom,zavaljla i ostav...is oko 1h da nadodju,opr namazes margarinom pospes susanom po zelji i peces isto kao hljeb 220 nekih 2omin,pa samanjis na 140 10 min da se istisce. ja sam ih prekrila vlaznom krpom da budu meske a to je po zelji.Eto gaaaaa

clock-img

22.10.2011, 11:52

clock-img

ena23

pencil-img

2131

hvala   hanadi, procitano i zapisano user posted image

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

clock-img

22.10.2011, 23:38

clock-img

milenium

pencil-img

6133



IZVORNA PORUKA: elkina_mala

Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti???
To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala



ovi se pune ali marmeladom ako su to ti.

Bijeli polumjeseci

Tijesto
14 dag brašna
12 dag maslaca
14 dag šećera u prahu
naribana limunova korica
14 dag mljevenih oraha

Zamjesit tjesto od brašna,maslaca,šećera u prahu,mljevenih oraha i limunove korice.tijesto zamjesi ,razvaljaj,i kalupom izreži polumjesece.ispeci i hladne premaži glazurom..vratit ih u zagrijanu pećnicu da se glazura osuši.premaži marmeladomod marelica i slijepi po 2 mjeseca.
p.s. ovi kolači na zgled izgledaju kao medenjaci ako ih se još tko sjeća,ona glazura kad se pokori postane bijela)

Za glazuru:
2 žumanjka
7 dag šećera u prahu.
žumanjke i šećer gusto izradite.user posted image

clock-img

22.10.2011, 23:42

clock-img

milenium

pencil-img

6133

ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjelauser posted image )neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako neštouser posted image

< Poruku je uredio milenium -- 22.10.2011 23:43:24 >

clock-img

22.10.2011, 23:47

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: milenium

ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjelauser posted image )neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako neštouser posted image



imaš više verzijauser posted image

amanullah je često u iftare pravila crevne paprike odzgo sa sriom pa pečene...

a ima više verzija i pounjejne crvenih roga sa sirevim...
pa sad koje je ja ti ne znam sad...user posted image

jesul punjene il nisu...hoš ih punit il nećešuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

22.10.2011, 23:52

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Crvene paprike punjene sirom:
1 verzija:
parike crvene opereš i ispečeš i oguliš, onda izrendaš trapist sir pomiješaš ga sa malo mladog sira i pavlake , začiniš po želji sa soli i biberom. Smjesom puniš paprike i redaš u vatrislatlnu zdjelu pazeći d ane puniš do vrah d amsjesa ni izađe ...pečeš 15 minuta na najačoj temperaturi, pred kraj špečenja mogu se zaliti vrhnjem po želji i još jedno 5 minuta peći.

2 verzija:
paprike ipsečeš, oguliš i puniš sirom fetom, po kockicu jednu ( ili trapistom u kockicama) pa ih pohuješ, jaje, brašno, jaje , prezla...
jaje soliš prije pohovanja ako si strapist savila...

eto i ove su ok a priloh mileram ili mladi sir...

3. verzija maanullah odog ti naći receot na temama ne mogu d anađem kod sebe prepisan



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

22.10.2011, 23:54

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: amanullah

user posted image

pečene paprike

1 kg crvenih paprika

Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,

Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,

Zapeći na 250 15 minuta

prijatno user posted image





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 21:03

clock-img

milenium

pencil-img

6133

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: amanullah

user posted image

pečene paprike

1 kg crvenih paprika

Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,

Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,

Zapeći na 250 15 minuta

prijatno user posted image






e ovo sam tražila,a probat ću i onaj sa punjenim trapistom.imam paprika viška pa da ih iskoristim za nešto user posted image hvala hanadyuser posted image

< Poruku je uredio milenium -- 24.10.2011 21:06:40 >

clock-img

24.10.2011, 21:10

clock-img

Sandrich

pencil-img

122

Ja isto znam nekada napraviti paprike na slican nacin. Friske paprike, crvene raspolovim na pola, i filujem sa kravljim sirom, kupim u merkatoru, jedno jaje dodam u to i po zelji nasjcekam sunku, salamu, kisele krastvace ko sta voli i zapcem ih, jedno dvadesetak minuta,i pri kraju stavim sir listici ili neki drugi koji imam da zarudi..bas budu ukusne user posted image

_____________________________

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

Zadnji članci

article-img