evo drage moje nadam se da ce i vama biti od koristi: 
  
 Željezo, izvori u hrani 
 Minerali 
  
  
 0 
  
 inShare 
  
   
 U nastavku slijedi lista uobičajeno korištenih namirnica bogatih željezom. 
  
 Žitarice i proizvodi 
  HRANA	 mg Fe /100 g  
  brašno pšenično bijelo	 1,2  
  brašno pšenično crno	 2,5 
  brašno pšenično integralno	 3,9 
  brašno pšenično polubijelo	 1,5 
  brašno raženo integralno	 2,7 
  brašno zobeno	 4,3 
  dvopek	 2,7 
  griz pšenični	 1,2 
  kokice, pop corn	 2,7 
  kruh pšenični bijeli	 1,0 
  kruh pšenični crni	 1,5 
  kruh pšenični graham, integralni	 2,5-2,7 
  kruh zobeno brašno	 2,2 
  mekinje pšenične	 12,9 
  pahuljice pšenične za doručak sa posijama	 27,0 
  pahuljice za doručak	 5,6-83,7 
  palenta	 1,8 
  proso	 9,0 
   
  
   
  pšenica zrno	 3,5-4,3 
  pšenična klica sirova	 3,6-8,0 
  riža bijela kuhana	 1,1 
  riža polirana	 0,4 
  tjestenina razna kuhana	 0,6 
  tjestenina razna suha	 1,3-2,1 
  tostirani kruh pšenični bijeli	 2,6 
  tostirani kruh pšenični integralni	 3,0 
  zob u zrnu	 3,7 
  zobene pahuljice	 5,2 
   
  
   
   
 Sjemenke 
  HRANA	 mg Fe /100 g 
  suncokret	 7,1 
  golice	 11,2 
  mak	 8,7 
   
  
   
   
  
   
  
  
 Voće 
  HRANA	 mg Fe /100 g 
  avokado  
  0,8 
  badem	 3,9-4,2 
   
  
   
  breskva suha 
  3,2 
  datulja suha	 1,6 
  dud	 1,6 
  grožđice suhe 
  1,7 
  kikiriki	 2,0 
  kupina	 0,4 
  limeta	 0,5 
  limun	 0,5 
  lješnjak	 3,0 
  malina	 0,5-1,2 
  mango	 1,0 
  orah	 3,1 
  ribiz	 1,2 
  smokva suha 
  4,2 
   
  
   
  šljiva suha 
  2,9 
   
 Povrće i gljive 
  HRANA	 mg Fe/ 100 g 
  alfa alfa klice  
  0,7  
  artičoka marinirana 
  0,7 
  blitva	 1,8-3,2 
  brokula	 0,5-0,8 
  cikla konzervirana i kuhana 
  0,5-1,8 
  crna rotkva	 2,0 
   
  
   
  cvjetača	 0,5 
  čili paprika svježa 
  1,0 
  gljive kuhane	 1,4 
  hren	 2,0 
  kelj	 1,3 
  kelj pupčar 
  1,0 
  komorač	 2,7 
   
  
   
  krastavac ukiseljen	 3,2 
  kukuruz konzerviran 
  0,4 
  kupus sirov 
  0,5 
  mahune	 1,0 
  matovilac	 2,0 
   
  
   
  mrkva	 0,4 
  paprika ukiseljena	 2,6 
  peršin svježi 
  4,9 
   
  
   
  poriluk kuhani 
  0,9 
  radič crveni 
  1,5 
  rajčica svježa 
  0,4 
  rotkvica	 1,9 
  salata lisnata 
  0,9 
  šparuga	 0,5 
  šparuga divlja 
  1,0 
  špinat kuhani 
  2,8 
  tartuf	 3,5 
   
  
   
  vlasac	 2,0 
   
 Mahunarke i proizvodi 
  HRANA	 mg Fe / 100 g 
  bob suhi 
  7,0 
   
  
   
  brašno sojino 
  9,1 
  grah bijeli kuhani 
  2,2 
  grah bijeli suhi 
  6,2 
  grah crveni, šareni, suhi 
  6,5 
  grah klice 
  0,7 
  grašak suhi 
  5,4 
   
  
   
  grašak svježi	 1,9 
  leća klice 
  2,5 
  leća kuhana 
  2,6 
  leća suha 
  7,1 
  slanutak kuhani 
  2,2 
  slanutak suhi 
  8,1 
   
  
   
  soja sirovo zrno 
  1,7 
  soja suho zrno 
  8,4-12,4 
  tofu	 1,9 
   
 Meso i prerađevine 
  HRANA	 mg Fe / 100 g 
  fazan	 8,0 
  govedina	 1,5-2,3 
  goveđa jetra 
  7,0 
  goveđe srce, bubreg 
  5,8 
  janjetina	 2,0 
  jarebica	 8,0 
  jetra svinjska 
  21,0 
   
  
   
  jetrena pašteta 
  5,0 
  kobasice svinjske 
  3,0 
  mesni narezak 
  1,5 
  mortadela	 2,2 
  pileća jera, srce 
  7,4 
  pileći želuci 
  3,3 
  piletina	 0,7-1,2 
  pureća prsa 
  1,8 
  pureća jetra, srce	 5,4-6,2 
  pureći želuci 
  4,3 
  salame razne 
  0,8-2,2 
  svinjetina	 2,0 
   
 Riba i hrana iz mora 
  HRANA	 mg Fe / 100g 
  bakalar	 1,1 
  dagnja	 5,8 
   
  
   
  haringa sušena 
  1,2 
  kamenica	 7,0 
  kozica kuhana 
  1,6 
  pastrva pečena 
  1,9 
  sardine konzervirane 
  2,2-2,9 
  inćun	 2,6 
  skuša	 1,6 
  tuna konzervirana u vodi 
  1,1 
   
 Mliječni proizvodi 
  HRANA	 mg Fe / 100g 
  sir parmezan 
  1,0 
   
 Jaja 
  HRANA  
  mg Fe / 100g 
  jaje prepelice 
  3,7 
  jaje purje 
  4,1 
  jaje kokošje, tvrdo kuhano	 1,3 
  žumanjak kuhan 
  4,5 
   
 Ostalo 
  HRANA	 mg Fe / 100g 
  cimet	 38,1 
   
  
   
  čokolada mliječna 
  2,0 
  čokolada za kuhanje 
  5,3 
  čokoladirani badem 
  3,0 
  klinčić	 8,7 
  kumin sjemenke 
  66,4 
  med vrcani 
  2,0 
  papar	 28,9 
  paprika crvena mljevena 
  25,0 
  prehrambeni kvasac 
  4,8 
   
 Izvor: 
 Kaić-Rak A., Antonić K.: Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, 1990.g. 
 McArdle W.D., Katch F.I., Katch V.L.: Exercise physiology, Williams & Wilkins, 1996 
 nutritiondata.self.com 
  
											
																
											
											 
_____________________________
Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim