Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Ja sam za topu prvi put cula da se u Bosni jede za ramazan. Obicno je pravim tako sto na puteru zagrijanom na tihoj temperaturi ubacim komad sira, malo milerama i mlijeka, kajmaka, kada se fino rastopi dodam malkice soli, nama se svidja. Neku noc sam jela u gostima super topu gdje je pored ovoga ubacen i i dmljeni sir koji je bas dao posebnu aromu, sa jejetom sam jela takodjer ali nisam ljubitelj.
< Poruku je uredio medic slatki -- 30.7.2012 10:40:09 >
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
30.07.2012, 10:53
Super Beba
1291
IZVORNA PORUKA: medic slatki
Ja sam za topu prvi put cula da se u Bosni jede za ramazan. Obicno je pravim tako sto na puteru zagrijanom na tihoj temperaturi ubacim komad sira, malo milerama i mlijeka, kajmaka, kada se fino rastopi dodam malkice soli, nama se svidja. Neku noc sam jela u gostima super topu gdje je pored ovoga ubacen i i dmljeni sir koji je bas dao posebnu aromu, sa jejetom sam jela takodjer ali nisam ljubitelj.
Topa nije rasprostranjena ni u čitavoj BiH...Npr. B.Luka, Bos. Gradiška, Istočna Hercegovina - tamo se nikad nije jela topa (barem ne kao tradicionalno ramazansko jelo)...Znam da je u Sarajevu baš rasprostranjena i da rijetko koji sarajevski iftar počinje bez tope..
A što se tiče tope sa jajima - meni onda više vuče na jaje sa sirom :) Mada, znam ljude koji je obično prave za sehur, pa da ih duže drži :)
_____________________________
Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.
30.07.2012, 10:58
Medić*
29
Mi smo to inace uvijek za dorucak jeli, mama bi nam pravila...umakali smo. Ali nisam znala da se topa zove, tek kada sam vidjela kako se pravi, skontala sam da znam sta je :) Ja kada ne znam sta F za dorucak znam mu napraviti topu i mimo ramazana i dijete se fino naumace :)
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
30.07.2012, 10:58
Hanady RR
18727
Da topa je vezana za sarajevo uglavnom...kao tradicija... i ljudi iz drugih gradova sa dolaskom u sarajevo ili kod nekaoga u sajevo na iftar upoznaju se sa topom
meni sa jajima dođe ko kajgana...tako da ...nikada tu ne jdemo...je rmeni je kajgana ''glavno jelo'' pa nije jasno šta bi kasnije imala potrebe jesti...a uvijek nakon tope jedemo dalje, noramala...
nego ima negdje recept naše višenje RR...topa... mašalllah...tu topu kad pojedeš sa vrućim somunom nit ti šta treba nakon nje a bome i sehur se zna preskočiti
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
30.07.2012, 11:00
Medić*
29
Nadji nam taj recept, ove sedmice pravim iftare pa bih da mi postaci zapocnu sa njom :)
< Poruku je uredio medic slatki -- 30.7.2012 11:01:01 >
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
30.07.2012, 11:03
Hanady RR
18727
nađoh...razara topa: Potrebno je 4 jaja, kravlji sir ( 4 kasike ), sir edamer (4 kasike ), dimljeni sir, ( 4 kasike, ) zarica ( sir susen na dimu 4 kasike) 1kafena kasika kukuruznog brasna/palente, pola kafene kasike obicnog bijelog brasna, 1 solja mlijeka, so, 3 kasike ulja ili( 1kasike masla ) Priprema: ovu masu zamjesati zajedno sa sirevima i jajima, sipati u tavu u kojoj je vec predhodno zagijano ulje. Napomena: ovi sirevi, edamer, dimljeni, zarica, se prvo izherendaju, i od oka se predpostavi da su to 4 supene kasike, mada moze i vise, po zelji se povecava ili smanjuje kolicina.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
30.07.2012, 11:13
Super Beba
1291
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
nađoh...razara topa: Potrebno je 4 jaja, kravlji sir ( 4 kasike ), sir edamer (4 kasike ), dimljeni sir, ( 4 kasike, ) zarica ( sir susen na dimu 4 kasike) 1kafena kasika kukuruznog brasna/palente, pola kafene kasike obicnog bijelog brasna, 1 solja mlijeka, so, 3 kasike ulja ili( 1kasike masla ) Priprema: ovu masu zamjesati zajedno sa sirevima i jajima, sipati u tavu u kojoj je vec predhodno zagijano ulje. Napomena: ovi sirevi, edamer, dimljeni, zarica, se prvo izherendaju, i od oka se predpostavi da su to 4 supene kasike, mada moze i vise, po zelji se povecava ili smanjuje kolicina.
Ova topa zahmet pravi :) Meni za topu treba max 1 da sve pobacam na tavu i još koja minuta da se topi :)
I nema mi ništa draže od umakanja vrelog somuna u topu, njamiiii :)
Ustvari ima - vruć somun i nutela!
< Poruku je uredio Super Beba -- 30.7.2012 11:14:11 >
_____________________________
Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.
30.07.2012, 11:20
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
30.07.2012, 11:24
damma
1281
Vasa topa (bez jaja) je nas rastopljaj, tako ga mi zovemo. Mm ga silno voli, al nam nije u tradiciji da pravimo za iftar. Dok sam stanovala u sarajevu kod jedne rahmetli nane na mejtasu, ona nam je to pravila za iftar. A kolko me sjecanje sluzi ona je jos nesto ubacivala da se razlikovalo od rastopljaja, znam samo da je bilo njami
_____________________________
2004. 2008.
30.07.2012, 11:24
gvendolina
1896
i ja topu uvijek pravi sa dimljenim sirom,bez jaja ( jer to mi ko cimbur izgleda) nekad topim dimljeni sir,a nekad samo izrendam preko.a uzela sam domaci dimljeni sir Dimko,kako je samo dobar
veceras nam dolaze kum i prijatelji na iftar pa sam planirala praviti aBd
topa povrtna supica sa pilecim mesom hadzijski cevap piletina sa povrcem i bulgurom marinirani batacici sa crvenom paprikom zapeceni krompir zeljanica salata kompot lubenica i dinja vocna fantazija, ovo je vec gotovo i na hladjenu je a radila sam je u kalupu za tortu nadam se da cce biti dovoljno i da ce gosti biti zadovoljni aBd
30.07.2012, 12:00
Hannan
135
Ja topu pravim od proslog Ramazana, i zahvaljujuci RR kod nas je postala tradicionalno jelo, a mama nam je prije pravila sir i kajmak, mada on meni nikad nije bio dobar kao topa. Ja u tavici rastopim malo putera, pa ubacim mileram, zatim domaci kajmak, rendani dimljeni sir, mrvicu edamera, i na kraju skinem sa ringle tavicu i dodam mladi sir i malo posolim, naravno poslije svakog sastojka mijesam.
_____________________________
»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«
30.1.2007 23.06.2013
30.07.2012, 13:28
mala_sa
1353
Eh evo i mene, opet
Mi u subotu bili kod sveki na iftaru, a sinoc smo imali goste kod nas na iftaru. Za veceras je ostalo svega pomalo od sinoc, tako da danas odmaram od kuhanja
Damma kod nas je topa bez jaja takodjer obavezna. Ja je pravim, tako sto istopim malo putera, zatim u tavu stavim mileram; narendam sira Ribanca; i na kraju ubacim turski svjezi sir; ili mladi sir. Bude bas mljac mljac
Medic masAllah, bebara je dobila divno ime; cestitke ponosnoj tetki
_____________________________
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
30.07.2012, 13:35
reallove
5807
IZVORNA PORUKA: umahmed
IZVORNA PORUKA: reallove
IZVORNA PORUKA: umahmed
IZVORNA PORUKA: reallove
To moja sveki pravi,ovako..Prvo potopi rizu u mlaku vodu da stoji..Ovamo przi karfiol ili sta vec na ulju..Piletinu malo prokuha u serpi i doda taj zacin..Kad se malo piletina skuha,preko nje reda povrce,pa onda na to rizu,doda jos malo vode i zacina,poklopi i ostavi da se kuha..Kad je kuhano,na veliku tablu(mislim da je to kod nas demirlija ili tako nesto) pretrese sve..I to kad se pretrese izgleda isto torta,ide prvo sloj rize,pa onda povrce i piletina na povrsini,nadam se da sam dobro objasnila,probac cu naci sliku
Znaci isto pravimo,na arapskom maqluba znaci izvrnuta-prevrnuta bas zbog tog sto se preokrene u tepsiju. Hvala draga
Medic za zacine vazi hard dog.tuniku samdala jednoj trudnici svidjela joj se,madam se da se neljutis
tako je
nema na cemu mila
Tek vidjoh to si u Jordanu,mas.. Ima li kadaifa sa orasima I cimetom iLife sa si rom,a tek knafa mmmmmmmm? Eh um Ali Sam skontala sa lisnatim Ali Ovo evoke no kako,bro cu na Istok pa aBd nadoknadim
ima kadaifa mila,ja volim sa orasima,a nedavno smo pravili i onaj kao kod nas u Bosni,sa grozdjicama i orasima,knafa smo jucer imali poslije iftara,prelijep je ramazan ovdje
_____________________________
"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"
Mamino sunce Ameen
11.08.2009. <3
30.07.2012, 14:54
damma
1281
kod mene veceras supa od tarhane ćevapi u lepini, nisam ih dugo pravila a podsjecaju me na ramazane kod mame od slatka imam jos one maglajske djuzleme
kako vi pripremate cevape kuci? ja isprzim cevape, i na tom ulju malo preokrenem lepine, a pripremim preliv od kocke za juhu i prelijem lepinje time ili samo viljuskom lepinju umocim u to. nalozim lepinje cevapima a poslebno luk stavim.
jel vi drugacije ili isto?
_____________________________
2004. 2008.
30.07.2012, 14:58
Dzenana_G
1024
Kod nas zadnja dva dana bila piletina sa meksickom mjesavinom u paradajz sosu. Jedan dan bila tjestenina kao prilog, a drugi dan pire krompir. bili smo u vikendici pa smo sveli kuhanje na kinimum, a vise odmarali. Veceras cu praviti malo laganije neku supicu i kukuruzni uljevak od domaceg zelja. Bit ce nak salata i vjerovatno griz za desert. Nesto nismo ni za jelo ni za kuhanje ovih dana....
_____________________________
11.05.2010. Princeza 20.06.2014. Princ
"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"
30.07.2012, 15:30
Hannan
135
Ja sad dumam sta cu veceras, topa i Begova stoje po obavezno, ali za neko glavno jelo nemam pojma.
Zato imamo konacan meni za srijedu, bice bas veliki iftar 27 postaca i djeca, nemojte me pitat gdje cu ih smjestiti Bogu hvala pa lijepo vrijeme, avlija golema, pa cemo muske u dvoriste po mogucnosti i djecu, a mi zene s obzirom da smo skoro sve pokrivene da se urahatimo u kuci. Begova corba povrce sa mesom, riza i batkovi burek sirnica sogandolma cokoladno cudo (3mjere) kajmacnica (dvije) voce, salate,hurme, sokovi, kanisteri vode se podrazumjevaju.
elem ja pravim slatko i begovu, i pomagac za sogandolmu, svekrva ce ostalo :)
_____________________________
»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«
30.1.2007 23.06.2013
30.07.2012, 15:52
veeseelaa
20552
meni večeras dolazi na iftar mama, brat s porodicom i moj daidža
ja napravila tikvenicu, begovu čorbu
kasnije malo ću praviti rižoto s povrćem, tjesteninu s mesom a mm je otišao kupiti nekog mesa, ako nadje trebao bi uzeti janjetinu da zapečem u rerni, jednu 3 kg kad je bal nek je maskembal
svakako sve vrste sokova su tu, hurme, par salata, razno voće itd
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
30.07.2012, 15:55
Emica_sa
1463
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
meni večeras dolazi na iftar mama, brat s porodicom i moj daidža
ja napravila tikvenicu, begovu čorbu
kasnije malo ću praviti rižoto s povrćem, tjesteninu s mesom a mm je otišao kupiti nekog mesa, ako nadje trebao bi uzeti janjetinu da zapečem u rerni, jednu 3 kg kad je bal nek je maskembal
svakako sve vrste sokova su tu, hurme, par salata, razno voće itd
A svekar i svekrva
_____________________________
Hello, it's me...
30.07.2012, 15:57
mamine oci
4300
drugu noc svekar i svekrva ne moze sve odjednom
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
30.07.2012, 15:58
mamine oci
4300
IZVORNA PORUKA: medic slatki
Ja sam za topu prvi put cula da se u Bosni jede za ramazan. Obicno je pravim tako sto na puteru zagrijanom na tihoj temperaturi ubacim komad sira, malo milerama i mlijeka, kajmaka, kada se fino rastopi dodam malkice soli, nama se svidja. Neku noc sam jela u gostima super topu gdje je pored ovoga ubacen i i dmljeni sir koji je bas dao posebnu aromu, sa jejetom sam jela takodjer ali nisam ljubitelj.
meni se svidja ovaj nacin pripreme tope
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
30.07.2012, 16:10
veeseelaa
20552
IZVORNA PORUKA: Emica_sa
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
meni večeras dolazi na iftar mama, brat s porodicom i moj daidža
ja napravila tikvenicu, begovu čorbu
kasnije malo ću praviti rižoto s povrćem, tjesteninu s mesom a mm je otišao kupiti nekog mesa, ako nadje trebao bi uzeti janjetinu da zapečem u rerni, jednu 3 kg kad je bal nek je maskembal
svakako sve vrste sokova su tu, hurme, par salata, razno voće itd
A svekar i svekrva
ja ne kuham za svekrva i svekrvu
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
30.07.2012, 16:12
mamine oci
4300
znate zene sta mene zamima postojila kakva sansa da organizujemo jedan zajednicki iftar, kao sto se organizuje BB samo RR iftar ne mora da se sprema nesto posebno svako neka donese po nesto, bino je nijet i druzenje samo ne znam gdje bi to mogli ono jedan zenski iftar :)
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
30.07.2012, 16:13
madam x
839
Ja topu pravila prvi put za prošli Ramazan, isto zahvaljujući RR i sviđa mi se. Samo što je to meni više za doručak ili užinu možda, jer ako jedeš više, onda si sit i ne možeš jesti ostalu hranu, a a ko uzmeš nekoliko zalogaja, onda je to bez veze, jer mi se baš sviđa i ne možeš tek tako stati. Ali moraću ipak napraviti i ovaj Ramazan makar još jednom.
Ja se sinoć prejela mantija, baš sam pretjerala. Večeras moram manje jesti. Večeras samo bosanki lonac.
Veeseelaa, šta je sa svekrom i svekrvom, i mene zanima
30.07.2012, 16:31
hapymum
-28
IZVORNA PORUKA: mamine oci
znate zene sta mene zamima postojila kakva sansa da organizujemo jedan zajednicki iftar, kao sto se organizuje BB samo RR iftar ne mora da se sprema nesto posebno svako neka donese po nesto, bino je nijet i druzenje samo ne znam gdje bi to mogli ono jedan zenski iftar :)
vjeruj da si me preduhitrila ,htjela sam i ja to da pitam samo nisam znala gdje bih org na kojoj lokaciji
_____________________________
30.05.2012 02:20 Hana 03.07.2014 07:40 Ejna
30.07.2012, 17:04
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: hapymum
IZVORNA PORUKA: mamine oci
znate zene sta mene zamima postojila kakva sansa da organizujemo jedan zajednicki iftar, kao sto se organizuje BB samo RR iftar ne mora da se sprema nesto posebno svako neka donese po nesto, bino je nijet i druzenje samo ne znam gdje bi to mogli ono jedan zenski iftar :)
vjeruj da si me preduhitrila ,htjela sam i ja to da pitam samo nisam znala gdje bih org na kojoj lokaciji
ideja divna
mi smo prethodnih godina ono na dobrinji imale.. baš bi divno bilo samo gdje nemama ideju..prostor gdje se Bb održava i nije nam baš pogodan u ovako kasniji iftar...
ja sma kontla predložiti...ali gdje pitanje je svih pitanja
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''