cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Sehuri/Iftari

clock-img

07.08.2012, 01:37

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?
a monte vidis,vrhnje je bilo hopla,ali cokolada se nije dobro istopila,jer vidim da ima malo grudvica,eto sad i to znamuser posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

07.08.2012, 01:43

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

umjesto kajmaka ne znam šta bi moglo....
fakat...možda lejla sutra bude imala ideju...ja sma nešto poršle godine sjetila se pituljica i od mame uzela recept...pravila sma svako drugi dan jer mso višnja imali u izobilju...

a od gotove staviš jednu pored duge...pa iz te dvije dužine jednu pituljicu motaš...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

07.08.2012, 01:49

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

a žene nešto kontam...ima se i sad negdje kupiti ono mlijeko u kesama jel da...kupite ga i skuhate ...dok ohladi na njemu eto kajmakauser posted image
to vam je najsigurnije u ovim toplim danima...ja nešto ne znam dla ima kupiti slatki kajmak nekoga porizviđačauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

07.08.2012, 01:50

clock-img

Aiša

pencil-img

887

Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.

clock-img

07.08.2012, 01:54

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Aiša

Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.

ma da al eto u ovim vrućim danima reče canim izvjegla bi tu vrstu kupovine...sigurnije joj u marektima tipa ono meggle sir mladi itd...

a možda ima kod onoga lemeša na tržnici...mladi sir pakuje u kutije...ima deklaraciju, datum proizvodenj itd...
ako tako ima i slatki kajmak pakovan to dođe kao da je meggle

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

07.08.2012, 02:19

clock-img

Aiša

pencil-img

887

Mi smo kupovali nedavno i sve je u redu bilo user posted image , a nisam vidjela po tržnim centrima isti da se kupi.

clock-img

07.08.2012, 02:22

clock-img

canim

pencil-img

4126

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.

A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha user posted image

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp

Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti user posted image a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno user posted image ostaje misterija.

clock-img

07.08.2012, 02:25

clock-img

Aiša

pencil-img

887

canim, mi smo u Istanbulu jeli ovakav merđimek sa nanom i u biti su to meni po ukusu dvije totalno neuporedive čorbe.

clock-img

07.08.2012, 03:39

clock-img

real mama

pencil-img

88

Ima li neki restoran u Sarajevu merdzimek corbu, voljela bih je probati prije nego se upustim u experiment.

clock-img

07.08.2012, 03:45

clock-img

canim

pencil-img

4126

Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.

clock-img

07.08.2012, 04:07

clock-img

DM

pencil-img

2408

Ne pročitah cijelu raspravu...uglavnom pijemo domaće mlijeko(ja slabije od dijece) i kako se masnoća povećava tako i količinba kajmaka na nj kad se ohladi.
Slatki kajmak imate od dukata, pakuju ga pod nazivom slatko vrhnje za šlag(ili slično) i mliječni je tj. životinjskog je porijekla i kad ga jedete ima baš ukus onog domaćeg(mada je velika razlika između domaćeg i nj, ali to je to), dfok meggle pravi biljno vrhnje(ono koje kupujemo za šlag).
E sad, da li vam ovo može za čorbu-ne znamuser posted image
http://online.konzum.hr/products/50004342/vrhnje-za-slag-36-mm-200-g-dukat
Evo ovo ja uzimam, možda imaju i slatko, a da nije za šlag namijenjeno....

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

07.08.2012, 11:00

clock-img

hapymum

pencil-img

-28

ima li nekih brzih prjedloga za iftar,nocas mi dolaze mama brat i snaha(njeno velicanstvo)

30.05.2012 02:20 Hana
03.07.2014 07:40 Ejna

clock-img

07.08.2012, 11:07

clock-img

animagical

pencil-img

5604

topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled

clock-img

07.08.2012, 11:16

clock-img

mama75

pencil-img

2257

Drage zenice koje volite turske specijalitete, imate kod Sebilja onu tursku prodavnicu i kod njih je bio kao mali prirucnik, recepti turskih jela na bosanskom. Ja ga imam i super su recepti. Zena bas pisala onako kako ona pravi, nema fule niako user posted image

clock-img

07.08.2012, 11:21

clock-img

R&T@

pencil-img

5982

IZVORNA PORUKA: zaha

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?

Pusti kajmak i voce...

Stavi mljevene orahe...user posted image
a sasvim je dovoljna duzina gotove jufke...

i hvala za ideju...potpuno sam ih zaboravila...user posted image

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

clock-img

07.08.2012, 11:22

clock-img

treće

pencil-img

17

canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom,
i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi,
ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik

IZVORNA PORUKA: canim

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.

A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha user posted image

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp

Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti user posted image a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno user posted image ostaje misterija.

clock-img

07.08.2012, 11:24

clock-img

treće

pencil-img

17

vjerovatno i u OAZA kampu na Ilidži u restoranu, a što je tamo lijepo otići na kafu djeca imaju park, sve ograđeno baš u miru sjesti

IZVORNA PORUKA: canim

Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.

clock-img

07.08.2012, 11:30

clock-img

Super Beba

pencil-img

1291

IZVORNA PORUKA: animagical

topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled

E, ovako će biti kod mene tunajt :)
Ja već dva dana nepostač. baš mi neobično :) I tek ću od narednog pon moći postiti...baš se oduži...al hB, ove godine ću ispostiti aBd zadnju sedmicu ramazana, uključujući 27. noć...Već unazad nekoliko godina mi se portefilo da nisam mogla postiti u tom periodu...

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

clock-img

07.08.2012, 11:31

clock-img

hapymum

pencil-img

-28

pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu

clock-img

07.08.2012, 11:33

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

user posted image user posted image
koji kompot

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.08.2012, 11:34

clock-img

Emica_sa

pencil-img

1463

IZVORNA PORUKA: hapymum

pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu

Ako su visnje vrlo moguce iz voca ostale,nista strasnouser posted image

Hello, it's me...

clock-img

07.08.2012, 11:38

clock-img

hapymum

pencil-img

-28

IZVORNA PORUKA: bebacha

koji kompot

user posted image user posted image user posted image user posted image
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila

clock-img

07.08.2012, 11:38

clock-img

R&T@

pencil-img

5982

Znaju crvi sta valjauser posted image

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

clock-img

07.08.2012, 11:39

clock-img

Emica_sa

pencil-img

1463

IZVORNA PORUKA: hapymum

IZVORNA PORUKA: bebacha

koji kompot

user posted image user posted image user posted image user posted image
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila

Pa sto si bacila iz voca ostao,ja ne bi bacila.Koliko sam tresanja sa crvima u zivotu pojelauser posted image

Hello, it's me...

clock-img

07.08.2012, 11:44

clock-img

Medi_87

pencil-img

1472

Da uletim i posaljem zagrljajeuser posted image nije me bilo nekoliko dana moram upratiti recepteuser posted image

Zadnji članci

article-img