IZVORNA PORUKA:  veeseelaa 

Molim vas zna li neko od vas koja inspekcija je nadležna za zaštitu okoliša? 
 eko policija?  
 naime radi se o tome da je mojoj rodici haman uz kuću komšija napravio tov za piliće a već radi na izradi drugog, strašan smrad se šitri okolo 
 Kome se može obratiti dopisom??? 
 znam da Zakon o zaštiti okoliša reguliše mnogo toga al nigdje nije spomenuto koja je služba odnosno inspekcija nadležna za prijavu ovakvih stvari 

I zna li koja od vas da li postoji još neki zakon koji regulira ovako nešto??? da li je potrebno da uzgajivač pilića i sl ima određenu dozvolu i koja služba istu izdaje??? 

Izgradnja bilo kojeg objekat pa čak i postavljanje ograde je u nadelžnosti Općinskih slubi za urbanizam. Njima s eobraća putem mjesne zajednice koja je dužna polušati razrješiti novonastalu situaciju mirnim putem. 
 u slučaju ne rješavanja općina će rješiti putem svojih službi. 
 Dalje može s eobratiti eko policiji s tim da je vrlo važno znati dlai je na tom području dozvoljeno dražati perad...o tome će također saznati u opštini i mjesnoj zajednici.   
 Dozvolu o uzgoju peradi izdaje opština putem kantonalnog ministartsva za zaštitiu okoliša u čijoj je ovo nadležnosti.   
 ako isto ugrožava ljudki život, egzistenciju, nečije vlansištvo, ako isto uništava tlo i time ugrožava ljude insepckijske službe opštine će o istome donijeti rješenje o sankciji...kako novčanoj tako i eventulanim zabranama imanja istoga u svome posjedu na tom području.