IZVORNA PORUKA: milenium
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
porodilja koja je pripranik prima nakandu kao zapolena , ista prestaje sa danom isteka ugovora o obavljanju pripravničkoga staža...
ista će imati upisanu godinu rada u knjižicu...i sdani na bolovanju i dnai na porodiljskom spaaju u radni staž...
problem je u tome što će meni prije doći rješenje o pravu na porodiljnu naknadu za nezaposlene nego što ja počnem raditi kao pripravnik. sad sam nezaposlena i kao takv sam se i prijavila za porodiljnu naknadu.znači ja ću možda već primiti naknadu ili dvije(a možda i nijednu jer to uvijek kasni) pa tek onda početi raditi.i što onda?jel se meni ukida ta naknada pa počinje vrijediti ona druga za zaposlene tj prebace me na onu naknadu za zaposlene?ili ostajem bez ikakve porodiljne naknade i dobivam plaću samo kao zaposlenik?ako ste me ista skontali
Draga svako rješenje o nakadi može trpiti izmjene..izmjene trpi u odnosu na status porodilje...
pa evo dajem ti za primjer...
ti napije dobiješ riješenje kao nezaposlena porodilja npr. sa 1.10 rješenje teče u tom pravu...
eh sad recimo to 15.2 dobiješ pirpavnički ugovor ...ti si dužna a to stoji i u rješenju o nakadi u roku do 15 dana o pormjeni svoga statusa to javiti opštini...odeš na isti šalet, popuniš obrazac o pormjeni statusa majke porodilje iz nezaposleni u zapolna i prekineš prodiljno jer će primati plaću kao pripravnik...ti si tada porodilja koja radi i vartila s eranije na posao nisi na porodiljskom ku7ći a da primaš nakandu kao zapolena jer si dobila priravnički ugovor o radu...
U slučaju da tvoj uvog traje bubam sad 6 mjeseci i ostane ti recimo još 2 mjeseca do punih 12 mjeseci tvoga rođenoga djeteta ti s emožeš opte obratiti opštini da ti je istekao ugovor o radu i nataviti primati nakandu za nezapolene....
nakandu za zaposlene smao možeš odobiti ako imaš ugovor o pripravničkom tj o radu a na bolovanju si za vrijeme tajanja istoga...