Evo nesto, tinchita, ako moze pomoci, a i cisto da se zna. U organizmu postoje feri i fero zeljezo. Jedno vezano za mioglobin, i jedno za hemoglobin. Ne mora tsriktno znaciti (mada to svi tako povezuju) da ako je hgb nizak, da je automatski i zeljezo nisko, jer nije zeljezo u organizmu samo u formi hemoglobina. Veci dio jeste. Ako mene pitas, tinchita, samo ti malo ishranu pojacaj sa zeljezom i vit C (pazi samo na alergene), bit ce malena srecica bolje nakon par dana.  
   
 Jer su, sama kazes, ostali "dijelovi" krvne slike dobri.. Nalazi eritrocita i sl.  
  
 Hrana bogata željezom: 
  
 Iako se željezo može pronaći u raznoj hrani, njegova dostupnost organizmu značajno varira. Općenito tijelo ne apsorbira lako željezo -  ovisno o tome nalazi li se željezo u heme ili ne-heme obliku. 
 Heme željezo se može naći samo u mesu, ribi i peradi, i mnogo se lakše apsorbira od ne-heme željeza, koje se prvenstveno nalazi na voću, povrću, grahu, orasima i žitaricama (biljni izvori).  
  
 Kako možete povećati apsorpciju željeza iz ne-heme hrane: 
  
 Ako uz ne-heme jedete hranu bogatu C vitaminom, poput citrusa, naranči, maslina ili jagoda. 
 Ako se ne-heme hrana kuha u željeznoj posudi. 
 Među hranu bogatu željezom ubrajamo grožđice, lisnato zeleno povrće poput špinata, brokule, crvenog mesa (jetrica imaju najviše željeza), riba, perad, jaja (žumanjak), mahunarke (grašak i grah), slanutak, bademi, marelice, cikla, šipak, datulje, smokve i kruh od integralnih žitarica. 
  
 Neke mjere predostrožnosti kod pomanjkanja željeza: 
  
 Izbjegavajte kavu, čaj i druga pića sa kofeinom jer smanjuju apsorpciju željeza. 
 Pretjeran unos hrane bogate vlaknima (fitati u takvoj hrani) ograničavaju apsorpciju željeza. 
 Ograničite unos kalcija – dodatak prehrani sa kalcijem uzimajte u različito vrijeme od uzimanja dodatka željeza. 
 Ne jedite hranu koja ima mnogo oksalne kiseline – supstance koja smanjuje tjelesnu sposobnost apsorpcije željeza.  
 Među hranu koja smanjuje sposobnost apsorpcije željeza spadaju rajčice, mineralna voda, mliječni proizvodi, kava i crni čaj.