Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
joj. pa ja bih mogla svasta jesti, ali sta ce ovaj narod koji zna da to mozda ne valja. znas li otprilike, koje tvrdoce treba biti?
06.01.2009, 17:06
Anoniman
Ja znam da mu treba puno vremena, ne mogu ti vise pomoc, sorry. A ja opet govorim da ako tebi odgovara onda je ok. Ma bona kad sve sastavis i kad sve se stopi u ustima, ma ko ce reci da ne valja? Meni ga posalji!!!!
06.01.2009, 17:22
Anoniman
hvala ti u svakom slucaju!!! ja sam po svom nahodjenju(i po tvom) zavrsila. drage zene! ovo je haaaaaaaaaaaaooooooooooooooosssssssss!!! imam nekih 33 sastojka, nabralo se.... ali ukus je fantastican! Najdraze mi je sto nisam koristila secera puno, jedno 3 case smedjeg!!! Eto ideje za nas na vjecitoj dijeti!! I jos jedna, stavila sam listica caja od nane! Bas je ispalo kako sam zeljela!!! Malo sam napravila, ali je ipak moj muz kupio male teglice, celofan, ukrasnu platnenu vrpcu i sad cu da pakujem preko poklopca i da podijelim rodbini, da ne dodjemo u iskusenje da sve sami ponjopamo. Mogu misliti hoce se zijaniti ljudi kad im posaljem. A sigurna sam da ce me ganjati za jos!
06.01.2009, 17:31
Anoniman
quote]IZVORNA PORUKA: Aminad
[/quote]
Ove godine je 10. muharrem 1430. hidžretske godine
u
srijedu 7. januara 2009. godine!
[/quote]
Hvala, Amina ne znam šta mi bi,izgleda nisam se bila naspavala,ili ko' da sam s Marsa pala
< Poruku je uredio Mersy -- 6.1.2009 17:34:26 >
07.01.2009, 13:25
Anoniman
evo i mene zavrsila sa svojoj Asurom napokon :) extra ukusna, cekam dragog da dodje s posla, da donese teglice male, pa da podijelimo prijateljima :) ove godine malo manje sastojaka nego prosle, dobro je opet :) evo spiska: Zitarice/sjemenke/zacini: 1. psenica 2. jecam 3. riza 4. zelena leca 5. bijeli i crveni grah 6. nohut 7. sjemenke soje 8. zrna kafe 9. sjemenke susama 10. kumin 11. ruzmarin 12. mrvica chilija 13. mustard seed (engl.mustard - senf) 14. par zrna bibera 15. sjemenke tikve 16. sjemenke suncokreta 17. karanfilici 18. muskatni orascic 19. orasi 20. badem 21. ljesnjaci 22. kikiriki 23. pistacije 24. kukuruz 25. malo crvene paprike 26. cimet Svjeze voce/povrce: 27. jabuka 28. kruska 29. limun 30. nar/sipak 31. ananas 32. avokado 33. kivi 34. papaja 35. smokva 36. visnje 37. borovnice 38. maline 39. narandza 40. banana 41. kajsija 42. klementina 43. nektarina 44. kaki voce 45. sljiva 46. grejp 47. breskva 48. guava 49. crveno i bijelo grozdje 50. kokos 51. jagode 52. mrkva 53. krompir -malo soli -secer -voda
07.01.2009, 13:29
mamy Sabina
1553
Super mi je ovo,možda iduće godine napravim Čitam ovaj spisak i pade mi na pamet,možda još recimo dunja od voća ,bundeva isto ako može!
07.01.2009, 13:34
Anoniman
heh nije mi na uma pala dunja cccc a ni dinja pa naravno da moze a stavila sam sjemenke tikve.. mada moze i tikva onako, ... svejedno je :)
08.01.2009, 07:53
merima_s
398
I ja sam eto prvi put pravila i mogu vam reci da ga uopste nije tesko napraviti. Jos mi je mm pomagao. Imali smo 39 vrsta namirnica i to uglavnom voca. A ukus je fantazija , ja bih sve sama pojela.
10.01.2009, 21:18
Aminad
687
Ovo su sastojci koje sam ja dodala u ašuru koju sam ove godine pravila prvi put. Ima svega ali definitivno voća najviše, nisam štedila na voću a ostalog sam dodavala pomalo, tek toliko da se nađe.
dunja
ćurta
orah
lješnjak
grah
papaya
ananas
guava
banana
kikiriki
suha smokva
suha marelica
suha šljiva
grožđice
sjeme suncokreta
pistacije
badem
leća
lan
susam
klinčići
mrkva
krompir
grašak
narandža
limun
kivi
jabuka
kruška
borovnica
brusnica
šumska jagoda
jagoda
ribizla
muškatni oraščić
kahva
kakao
biber
klementina
brazilski orah
ingver/đumbir
liči
cimet
kokos
maslina
kukuruz
višnja
kupina
riža
hurme
nar
mandarina
vanilija
pšenica
ječam
raž
zob Dodala sam još i malo meda i pekmeza, aroma... Nije bilo teško napraviti a okus je super iako ima puno raznih sastojaka sve je opet super jer voća je najviše.
Zaboravih napisati da je naša draga Maida28 u Tuzli zbog plina, ali da je ipak pravila ašuru i da će nam se javiti sigurno kad opet bude konektovana iz svog toplog doma u Sarajevu.
Evo mene iz mog toplog doma. Dosla sam kuci a kod mame sam pravila asuru. Bilo je 43 sastojka, mogla sam jos i vise, imala sam sastojke, ali sam bila umorna, htjela sam samo da zavrsim s tim. Super je ispalo. Ne znam da li treba napomenut da sam ja najvise pojela:))))
Skuhala sam ga za 2 sata i bilo je mmmm.... Posto smo veci dio podijelili (a nama se jelo jos) poslije sam pravila i ono instant Sad bih ponovo, ali ovo pravo. Bas me krenulo
14.01.2009, 11:09
Aminad
687
Evo i moje. Ja slikala i zaboravila sad me bezeyle podsjeti da imam sliku
Bezeyle, ni ne liče nam ašure Ja sam u svoju dodala malo više vode a i puno kupina i borovnica pa je tamne boje. Ma kako god važno je da su završile u stomaku.
Vidis moje je bas kao puding. Sad kontam da skuham samo od psenice, rize i suhog voca (grozdjice, kajsije i smokve). Znaci da izbacim grah i nohut iz onog mog recepta. Bice pravi vocni puding. Bolje od pudinga iz kesice. Sve prirodno.
Vec sam pisala da ovdje u slasticarnama redovno imaju asure. I uvijek u cjenovniku ispod naziva AŞURE na engleskom ili njemackom pise da je to vocni puding
14.01.2009, 12:13
Anoniman
evo i moje... kad vec postavljate
14.01.2009, 12:15
mamyca
1657
Jao sta nam radite njam...
14.01.2009, 12:17
bezelye
301
Eh bas ti se uredilo. Aferin mlada
14.01.2009, 13:35
malecka60
329
Meni je mama donijela teglicu asure od rodice i bas sam se pocastila. Nisam nikad pravila, ali sam nasla na netu da je "pravilo da se svaki artikal zasebno kuha. Grahorice i tvrde zitarice namociti noc prije kuhanja. Sve grahorice i zitarice preprati prije sastavljanja. Od svake vocke koja se stavlja u asure zasebno napraviti kompot ili koristiti kompot iz konzerve". Meni ovaj nacin pripremanja djeluje zahmetli, ali se svakako isplati praviti, jer je stvarno ukusno. Najvise volim kad mi na zub "naleti" nesto tvrdo, bobicasto, sjemenke . ABD potrudicu se da napravim iduce godine.
14.01.2009, 13:37
malecka60
329
Ovo je link na kojem sam procitala sta je asure, zasto se priprema i kako se priprema.
pa ja i jesam sve skuhala posebno... sjemenke i zitarice kad je bilo gotovo, nerezale svo voce (jer sam koristila svjeze sve) i onda dodala po kasiku dvije ovog sto sam skuhala, jer nisam htjela da preovlada ukus graha recimo nije tesko, mozda zvuci... al bas nije
14.01.2009, 21:28
Aminad
687
Super vam je ovaj nar na kraju, ja se toga nisam sjetila!
"jel kabul ako se napravi gotova aşura i doda jos nekih sastojaka???"
pa vjerovatno jeste, samo meni je ceif da je sama pravim.
Ja se ne sjecam broja namirnica od prosle godine ali uskoro planiram praviti spisak pa cu ga postirati. Uglavnom znam da nisam stavljala nicega previše, pogotovo graha, kikirikija i psenice jer mi se nesto ne svidja kad naletim na njih. Ubacila sam samo zbog adeta, da se broji.