IZVORNA PORUKA: drznica
Moracu cesce da mjenjam pelenu.a zao mi ga koliko picne plakati i tresti se :( I ja uljem natipim pelenu i zalijem cunu! Sad cu pokusati da jekodermom namazam pelenu a zalijem kantarion kao sto rece skorpija! Jedva cekam da ovo se prodje!
moj djecak mjesecima nakon suneta nije dao prici donjem dijelu tijela.skidanje pelene je bio prizor ko iz horor filmova.nocno budjenje sa krikovima se zadrzalo dugo nakon zahvata.
drznice...tvoj djecak je dozivio traumu i nije nikakvo cudo sto tako reaguje.iz tog razloga ja svakoj majci savjetujem sunecenje pod totalnom anestezijom jer trauma nakon toga nema.
kada ga presvlacis tiho mu pevusi neku pjesmicu koju voli.nastoj da ne osjeti tvoju napetost i strah.kada budes opustena i kada dijete ne bude osjecalo tvoju napetost biti ce drugacije.
ja ti od srca zelim(i tebi i svim ostalim mamama) da oporavak djeteta bude sto kraci i da ne ostavi dublji trag u njegovoj psihi.
a licno....to sto doktori rade i na koji nacin sunete djecu pod lokalnom anestezijom,kakav pristup imaju samom djetetu pri samom cinu suneta je za svaku osudu.vecina svoj posao rade rutinski i mehanicki bez emocija i bez razmisljanja kako ce dijete poslije reagovati.moj djecak je dugo imao modre rukice i nogice .na osnovu toga zakljucujem da je njegovo sunecenje za njega bila jedna velika trauma.a traume najmanje trebaju jednom malom bicu.
uglavnom...sretno svima....i bice to sve dobro aBd