IZVORNA PORUKA: Sonja
nisam znala da se smije stavljati pelena poslije suneta?
joj ja stvarno nemam pojma
e sad ce tebi tvoj anidla napisati od a do z
sunet se radi pod lokalnom ili opstom anestezijom (volja roditelja)..
.meni su rekli (ovo sam boldirala da ne budem napadnuta), da je rizik apsolutno isti!!! u oba slucaja ces potpisati papir tvoje saglasnosti....
mom bebachu su radili sunet pod opstom i moja prijateljica je bila s njim koja je haman pa doktor

objasnjavala mi je citav proces, sta anesteziolog radi a sta doktor...
mi smo dobili na papiru sve kako se ponasati nakon suneta....
1.dati cepic po potrebi (Voltaren)...mi smo ga dali pred spavanje da ima koliko toliko laksi san i da ga manje boli jer je premoren bio...
2. kad dodjemo kuci, nakon 3 sata zavoj oko cune dobro natopiti kamilicom i polako ga skinuti (ne smije se zavoj drazti vise od 5 sati da ne uraste u cundaricu jer je teze skinuti i moze doci do krvarenja)
3. kad se zavoj skine, pelenu namazati kremom (dobro namazati), i to kremom kojom uobicajeno mazes guzu (mi smo pavlovicevu)
4. prvi dan nista ne kvasiti
5. od drugog dana cunu prati toplom prokuhanom vodom 2-3 puta dnevno, posusiti sterilnom gazom (tapkati) i dobrooo nakapati kantarionovim uljem.
6. ukoliko dodje do otoka stavljati obloge 3% acidi borici (na sterilni gazu) i drazati je tako do slijedeceg presvalcenja pelene
7. na cuni se stvara nesto kao smedje ili bjelicasto i to je sasvim normalno i kako dani prolaze do spada i prolazi....
valjda sam ti bar malo pomogla....