IZVORNA PORUKA: Idina mama
IZVORNA PORUKA: škorpija
IZVORNA PORUKA: škorpija
ni ja ne planiram davati obično mlijeko do godine, jogurt, sir i pavlaka su drugo, to su fermentirani proizvodi i probavljiviji su od kravljeg mlijeka.
doduše sestra i ja smo othranjenje na kravljem mlijeku i nije nam ništa bilo, ali ja ga davati neću.
Skorpija, ja znam da fermentirano znaci da su baje preradile laktozu, koja uopce nije problem za bebe koje ne pate od nepodnosljivosti laktoze. Ali jesi li sigurna da su baje preradile i bjelancevine i mineralne tvari?
Vjeorvatno da to ostaje u istom obliku, nisam stručnjak, i kao što rekoh ne smatram da bebe ne smiju piti kravlje mlijeko, ali ja ga neću davati jer ne moram.
Ok, hvala na odgovoru. Postujem tvoju odluku. Samo me stvarno zanima je li baje prerade bjelancevine i mineralne tvari. Ako neko zna nek' se prijavi...
Izvor: Pampers prirucnik koji smo dobili u porodilistu:
"Kravlje mlijeko se ne preporucuje prije 9. mjeseca. Kravlje mlijeko ne sadrzi dovoljno zeljeza, ali sadrži VIŠE proteina i mineralnih soli, što može oštetiti bebine bubrege. Bebi možete davati JOGURT ili NESLANI SIR (ne pise od kojeg mjeseca, ali sigurno se misli prije kravljeg mlijeka, dakle prije 9. mjeseca).
U slucaju nasljednih alergija, kravlje mlijeko ne treba davati prije prve godine zivota."
I apropo ULJA pise da dajemo NEPRERADJENO maslinovo ili suncokretovo ulje!!!!!!!!!!!
Dalje,
SOL je ŠTETNA za bebine bubrege i moze izazvati visok krvni pritisak!!!!!! Dok beba ne napuni
godinu dana njeni bubrezi nisu u stanju da prirodno eliminisu sol. Dok beba nije svjesna okusa soli, neslana hrana nije problem za nju.
Mineralne soli koje su potrebne organizmu se nalaze u uobičajenoj hrani koju beba dobiva (povrce).... Med nipošto prije navršene godine dana!!!!!!!!!!!!
Takodjer pise da bi se trebalo izbjegavati zamrznuto povrce!
< Poruku je uredio pocahontas -- 15.1.2010 13:39:39 >