teacher, daj reci mi molim te kako se tikvica priprema bebi?
Za sami početak, skuhaš tikvicu na vodi i ako si neko drgo povrće uvela prije, možeš dodati kombinaciju, a ako ne, daš bebi da proba. izgnjčiš je kuhanu sa malo vode. Nemoj očekivat da će beba sve da smaže (a možda i hoće). Kasnije kad uvedeš rižu i palentu, kombinuješ sa tikvicom.
07.04.2010, 23:56
mama Nataša
354
e pa moj je mali danas greškom pojeo komadić mesa (ćuretine)
ja lijepo skuhala supicu, nadrobila unutra svakojakog povrća i tek kad sam smiksala sjetim se da nisam izvadila meso
uh
ne bi mu valjda trebalo biti nešto sad
08.04.2010, 00:02
Lalana
866
mama Natasa, nece biti nista ako Bog da, ipak je to slucajno bilo i vjerovatno se radi o malom komadicu. Ne brini
08.04.2010, 00:05
Lejla Ka
5544
Ti si mama N sigurno u 3 mjesecu života pojela žumance, pa si živa. Neće mu ništa biti, a najgore što mu može biti je da ga bude malo mučio stomak, ili da nađeš ćuretinu u peleni.
08.04.2010, 07:08
delly
888
nesikiraj se nece nista biti samo prati reakcije i kaku kao inace :)
nego ja imam pitanje nije bas skroz vezano u temu ovu ali bi molila za odg. idem na put za dva dana i bit cu odsutna najmanje 5 sati pa moram se isdojit za malu a neznam koliko ml i kako to da saznam ??? ima malo preko 8 mj . dali ko zna koliko je dovoljno ???
08.04.2010, 09:16
mama Nataša
354
bome je bilo dreke svu noć a kakio još nije
sad ne znam dal da mu dam malo jabuke s keksom ili malo riže raskuhane s mrkvicom, nisam pametna
delilah, što se obroka tiče, na kutijama AD piše da je za taj uzrast obrok mlijeka 220ml možda ti pomogne orjentaciono
OT ne znam gdje si u Norveškoj al ti zavidim, bila sam i ja par mjeseci, aj ljepote života
08.04.2010, 10:38
delly
888
jabuka bome zatvara a keks napuhuje stomacic a i mrkva zatvara, ja ti savjetujem krusku da skuhas i das , mojoj proradi odma taj dan ili sutradan do vrata nemas sta zaviditi ,jest lijepo al meni fale ljetne sparine i lijepo more ,ima ga i ovdje ali nikad se necu u njemu okupati kad znam da je zimi smrznuto i setaliste po njemu no no
08.04.2010, 11:09
Atarka
663
IZVORNA PORUKA: mama Nataša
e pa moj je mali danas greškom pojeo komadić mesa (ćuretine)
ja lijepo skuhala supicu, nadrobila unutra svakojakog povrća i tek kad sam smiksala sjetim se da nisam izvadila meso
uh
ne bi mu valjda trebalo biti nešto sad
Cemu tolika frka? Pa dovoljno je star da jede i pomalo mesa. Ja sam svom (6mj.) jucer skuhala pilece krilo, krompiric, mrkvicu i malo celera i kasnije kad sam miksala povrce ubacila sam i malo mesa i bas mu je bilo ukusno.
08.04.2010, 13:53
leona81
6373
nas je zatvorila banana a jabuku i mrkvu je super podnijela...ima stolicu svaki dan bar jednom
08.04.2010, 16:48
Lady26
9177
Mi smo danas htjeli da probamo krompiric i mrkvicu, skuham ih i ubacim da izmiksam (dodala sam i vode u kojoj se kuhalo, jesam li pogrijesila?) i dok sam otisla do nje (jer je "zvala") ono se sve u pjenu pretvorilo i fuj je ukus...naravno prospem ..... Probat cemo opet poslije ali mislim da cu samo izgnjeciti viljuskom . Da li joj smijem mrvicu posoliti? Ili da joj dam onako kako je?
08.04.2010, 16:55
škorpija
6649
nama se krompir uvijek pretvori u ljepljivu smjesu kada ga miksam, mrkvu možeš miksati, ali krompir uvijek samo viljuškom
08.04.2010, 16:59
Lady26
9177
Ma grozno je ispalo , ukus fuj i bas tako ljepljiva nekakva smjesa: Poslije cu opet skuhati ali necemo miksati
08.04.2010, 18:04
lila25
638
mene zanima gdje kupujete hranu za bebe tj.kako da znam da povrce i voce nije prskano... mi jos samo dojimo ali da se pripremimo gdje i sta kupiti a da znam da je 100% zdravo i sta preporucujete da prvo uvedem u ishranu...
08.04.2010, 18:39
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: Lady26
Mi smo danas htjeli da probamo krompiric i mrkvicu, skuham ih i ubacim da izmiksam (dodala sam i vode u kojoj se kuhalo, jesam li pogrijesila?) i dok sam otisla do nje (jer je "zvala") ono se sve u pjenu pretvorilo i fuj je ukus...naravno prospem ..... Probat cemo opet poslije ali mislim da cu samo izgnjeciti viljuskom . Da li joj smijem mrvicu posoliti? Ili da joj dam onako kako je?
nemoj soliti, nema potrebe. ja mrkvu prvo izrendam pa skuham, a krompir jos nismo uveli, kontamo za par dana
08.04.2010, 18:41
škorpija
6649
mene zanima gdje kupujete hranu za bebe tj.kako da znam da povrce i voce nije prskano... mi jos samo dojimo ali da se pripremimo gdje i sta kupiti a da znam da je 100% zdravo i sta preporucujete da prvo uvedem u ishranu...
obično svi počinju sa sokom od jabuke ili mrkve (prirodnim, domaćim) a onda sa kašicama od istog. ja jabuke i mrkvu dobijem od sveki, neprskane, a za ostalo kupim na pojaci pa kako bog da
08.04.2010, 21:59
lila25
638
uhh ma sad me i to zabrinjava sta i kako uvoditi,vecina pocinje sa jabukom pa cemo i mi abda..iscitavam savjete stvarno ne znam kako bi bez RR,valjda cemo nauciti praviti sve te kasice.
08.04.2010, 22:26
salmy
5830
Mi sve pravimo po malo!!izmiksano i bebi pojede. Jeli smo do sad jabuku bananu(svaki dan) krusku mrkvicu telecu koljenicu, Ja sve iskuham izblendam posolim mrvicu i super! Pokusavam da ga ucim kad mi jedemo da i on nesto papa! vec zna kad smo za stolom otvori usta i ceka
08.04.2010, 23:12
reallove
5807
e drage moje evo jedan recept iz moje nove knjige ..imaju mjere ali ja sam pravila onako "od oka" skuhati mrkvu i krompir..u posudu staviti malo maslaca,file(riba),sok od 1 narandje,preko rendati sir..peci 20 min.poslije sve sastaviti,gnjeciti viljuskom...
ja danas pravila,nije lose...
08.04.2010, 23:23
Anoniman
Mi smo nedavno napunili godinu dana i zelimo pozdraviti vas putere i pozeljeti mnogo ukusnih recepata i bebelih i zdravih guza
08.04.2010, 23:33
leona81
6373
nama danas pedijatrica rekla kao mrkvu rjedje jer zatvara, a ona obozava mrkvu i nije je nikad zatvorila? samo je banana lose djelovala i ne voli je...cudno? povrce cemo probati kad napunimo 5 mj a od 6 mj supice:)
btw kad pocnem uvoditi povrce ako ima jedan vocni obrok jel u njegovo vrijeme dajem i povrce ili? i onda samo povrce taj mjesec ili i povrce i voce?
08.04.2010, 23:36
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: leona81
nama danas pedijatrica rekla kao mrkvu rjedje jer zatvara, a ona obozava mrkvu i nije je nikad zatvorila? samo je banana lose djelovala i ne voli je...cudno? povrce cemo probati kad napunimo 5 mj a od 6 mj supice:)
btw kad pocnem uvoditi povrce ako ima jedan vocni obrok jel u njegovo vrijeme dajem i povrce ili? i onda samo povrce taj mjesec ili i povrce i voce?
ja svojoj ujutro dajem voce a popodne povrce, naravno pomalo, nakon sto smo pojedinacno sve isprobali. ni moja nema nekih prblema sa mrkvom a ni sa bananom, jest joj malo tvrdja stolica al nije strasno, jedino smo se napatile sa onim rizinim pahuljicama, i rekla sam nikad vise! a banane najvise voli od svega, pa tikvicu
08.04.2010, 23:45
leona81
6373
mi smo uzeli hipp rizine pahuljice...odlicne su, nikakvih problema, da znas:) probali smo i prosene pahuljice od alnature, nikakvih problema isto...jos nam je ostala palenta od alnature, to jos nismo al javim kad budemo:)
08.04.2010, 23:48
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: leona81
mi smo uzeli hipp rizine pahuljice...odlicne su, nikakvih problema, da znas:) probali smo i prosene pahuljice od alnature, nikakvih problema isto...jos nam je ostala palenta od alnature, to jos nismo al javim kad budemo:)
blago tebi, lana se bas napatila sa nestle rizinim pahuljicama, strah me sad bilo koje druge i da probam. kontam, sama cu joj skuhati rizu, mozda ce bolje proci. pisala sam gore koliko se patila, katastrofa
09.04.2010, 08:39
Mya_81 RR
5531
Teacher, ne znam jesam li ti već tada napisala da su i nas pahuljice zatvrile....i ja sam onda napravila neku pauzu od mjesec dana. Problema više nije imala, ali ne znam je li razlog tome što smo u medjuvremenu probali kojekakve voćkice pa se možda probavamalo privikla na nove stvari....
Mislim da bi bolje trebala prihvatiti svježe skuhanu rižu nego ovu prerađevinu...
09.04.2010, 14:29
marinčii
4750
mene zanima jeli smijem dati ovu kašicu Mateju će sutra biti 9 mjeseci,na kašici piše da smije od 4 mjeseca ali sadrži naranču i ananas pa nisam sigurna da to još smije?