IZVORNA PORUKA: sike
Draga Chuci,slazem se da kolicina ovisi od djeteta do djeteta i ja sam navela samo orijentaciono najmanju mogucu kolicinu koju bi "trebalo"pojesti.Ovaj princip ishrane mi je jedini pomogao i tek kad sam njega uvela poceli su jesti kako treba a nasla sam ga u knjizi NJEGA I MAJKE DJETETA od Elizabeth Fenwick.Mi ne mozemo ravnati djecu prema nama i gledati kako mi jedemo jer njima je do godine dana potrebno malo vise i raznovrsnije nego nama.To voce dva puta dnevno dodje kao neki dezert,sto je preporucljivo da i odrasli pojedu jer ce na taj nacin pojesti vise hranljivih sastojaka.Sto se tice mlijeka od 9.mjeseca to je sigurno provjerno da moze i smatra se da je dojenje posle 10.mjeseca vise navika djeteta,jer sigurno da ne moze zadovoljiti djetetove potrebe za kalcijem vise.Moja prijateljica je dojila vise od godine dana pa kasnije dijete nije htjelo ni "pomirisati"kravlje mlijeko.Svako ima svoj princip i svaka majka zna sta je najbolje za njeno dijete.Na kontroli od godinu dana,pedijatrica je mojoj djeci vadila krv(NA MOJ ZAHTJEV,CISTO DA VIDIM KRVNU SLIKU)i dobro me pohvalila jer je slika izgledala super.U ovoj knjizi,koji sam navela,stoji da djeca ipak ne dobijaju dovoljne kolicine kalcija i proteina iz cvrste hrane pa zato preporucuju postepeno uvodjenje kravljeg mlijeka od 9.mjeseca,uz dojenje,naravno.Ovo je moj princip ishrane bio do malo vise od godine dana i ne mora znaciti da se sva djeca tako moraju hraniti.Tu smo da podijelimo misljenja.
može se kravlje mlijeko davati djetetu i ranije, iako nije preporučljivo. sve se MOŽE dati djetetu, ali za nekim stvarima nema potrebe. mislim da jedna knjiga kao izvor ne može pobiti svjetsku zdravstvenu organizaciju i njene preporuke, koje su sigurno validnije. ja nisam rekla da se kravlje mlijeko ne smije davati djeci ranije, ono što je meni zasmetalo je konstatacija da majčino mlijeko gubi na kvaliteti nakon 9 mjeseci što nije tačno.
isto tako prvi put čujem da je dojenje nakon 10 mjeseca navika, ja koliko znam to se može nazvati navikom, a ne potrebom tek mnogo kasnije. majčino mlijeko nije samo izvor kalcija već mnogih dugih stvari koje dijete ne može nadoknaditi na drugi način.
ima djece koja nikada nisu ni probala majčino mlijeko, nego su pila adaptivno, pa sad ne vole kravlje. to što je dijete dojilo nakon godine dana a sad ne voli kravlje mlijeko je potpuno nepovezano.
curica od mog brata je dojila do nekih 15-16 mjeseci pa prešla na kravlje bez problema sa godinom, i isto tako joj je krvna slika idealna.
svakome djetetu nešto drugo odgovara što se tiče hranjenja. ja svoju curicu hranim uglavnom prema preporuci SZO i preporukama koje mi je dala pedijatrica, ali sve prilagođavam njoj lično. njoj je još malo pa 8,5 mjeseci i ne odgovara joj da pojede količinu hrane veću od oko 100gr po jednom obroku. ali zato ona ima više obroka dnevno. spavanje i dojenje joj nisu vezani, tako da ne unosi mlijeko prije spavanja, već po želji, odnosno dojim je na zahtjev. osim dojenja dosada je ima dva obroka čvrste hrane a ovih dana uvodimo i treći. i super napreduje hB.
mislim da je bitno naglasiti kada je nešto tvoje mišljenje, kada se radi o preporuci jednog ili grupe autora neke knjige a kada je nešto opšta preporuka SZO. čisto da druge žene koje se tek upućuju u dohranu znaju.