IZVORNA PORUKA: Leena
IZVORNA PORUKA: LieToMe
potpuno tacno izuzev kad si na cuvanju trudnoce (kao ja oba puta zbog grlica) pa onda si na tom bolovanju do porada a porodiljsko otvaras danom poroda. inace poostrili su pravo ta bolovanja. ja sam iskoristila isto cijeli godisnji za 2015tu i onda sam bila na tom bolovanju i danom poroda mi mm otvorio porodiljsko. kasnije cu aBd vezati godisnji na kraj porodiljskog pa da budem jos malo sa curama.
A zna li neko sta treba za porodiljnu ovu kad zena ne radi? Proslu trudnocu sam bila prijavljena na poslu, sada nisam, a ne sjecam se sta mi je sa E trebalo, davno je to bilo
sve ti zavisi od opstine do opstine, zivota mi. ja i kolegica na poslu skoro u isto vrijeme se porodile, ona opstina novi grad njoj trazili drugacije nego meni

cirkus.
ja sam se neki dan svadjala sa ovima mojima iz opstine. nazvali me da mi kazu da mi nije potpuna dokumentacija, trebao mi M obrazac, na onom papiru nije pisalo, hajd reko ok donijecu vam, trazili mi ugovor u radu reko ne moze

kaze ona eto svi nam donose. reko ne zanima me ja nisam svi, sta ce vam moj ugovor u radu ako sam vam donijela M obrazac, potvrudu od poslodavca da sam u stalnom radnom odnosu, eto kao vi naopaki, reko jesam, ugovor o radu nema zakona koji me prisiljava da vam donese i nema tamo nista sto vas zanima. eto kao nece oni meni isplatiti porodiljsku. reko odlicno, samo mi to napismeno napisite pa cu onda da vas tuzim i da vas dan u sve moguce novine i portale
eto kao sve su nam porodilje dostavile, reko ne zanima me.
pola sata smo se natezale. ja i kao trebam donijeti papir na kojem moj poslodavac treba da napise da mi ne isplacuje punu platu

reko moj presjednik uprave to nece napisati jer je to sve regulisano internim pravilnicima i procedurama i to je poslovna tajna. ma to je horor bio. rekoh joj mogu joj samo donijeti privremeno rjesenje eto kao to je prihvatila i onda dodala eto i ugovor o radu. reko to zaboravite, ni muzu nisam pokazala zadnji ugovor o radu i sta vam znaci ugovor o radu kad na svakom drugom clanu pise "regulisano internim pravilnikom o radu" ma bas mi je naletila jesam bila plaho nasadjena. inace su mi pali u ocima kad su me zakinuli za oko 80 KM kad sam sa L bila trudna
ziel porodiljsko se ne tretira kao obicno bolovanje, imas u zakonu fino pise da su to odsustva (sluzenje vojnog roka, porodiljsko i ne znam sta tacno jos) koja nisu tvojom voljom izazvana pa imas sva prava i obaveze kao i da radis. bar u mojoj firmi se mogu vezati godisnja odsutva i porodiljsko.