writing-img

RE: Fondant

  
clock-img

12.05.2011, 00:57

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

Dzenana torta je cista desetkauser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

12.05.2011, 01:01

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727




ova torta nije za fondant

naime ni kore ni krema nisu za nju...
ja ne vjerujem d aće uspjeti ali evo neka neka druag forumašica kaže ako ima iskustvo...
naime ja imam tzv. torta puslica iste kore od bjelanaca smao je krema s aorasima i puterom i žumacima na pari...
ne može pod fondant ja porbala za novu godinu i skonatm d aće mi ga sitopiti i da će pljuhnutiuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.05.2011, 07:16

clock-img

mala86

pencil-img

2755






Evo nase tortice user posted image Konacno gotova. Mislim da ce sad ove sto sam ih peglala odahnuti user posted image

user posted image

svaka cast user posted image user posted image user posted image




_____________________________

Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima:
Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi

moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦





clock-img

12.05.2011, 07:56

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

bebacha, ja sinoc pravila onu tortu ali sa bananama... predobra je... preukusna... fantasticna... ali definitivno nije za fondana... mekana je previse i ne bi izdrzala fondan

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 08:07

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

necu onda ni pokusavat.napravit cu je nekom drugom prilikom jer ova sad prilika zahtjeva fondanuser posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

12.05.2011, 08:09

clock-img

chuci

pencil-img

804

doublemum priupita sinoć pa da napišem da sam ja pravila glicerinski fondant sa želatinom od algi, odnosno onom agar i nije bilo problema.
to je ova crveno crna torta od prije par stranica

clock-img

12.05.2011, 08:21

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Pozdrav rajo,
imam jednu molbicu ako vam to nije kakav problem?!
Da li bi netko bio toliko ljubezan da napise detaljno i konkretno sta radi sa fondanom, nakon sto ga napravi? Mislim kad smjesate sastojke koji su potrebni za glicerinski fondan i isti izmjesite u odgovarajucu smjesu, sta onda radite s njim, da li ga ostavljate da odstoji, ili ga drzite u frizideru, ili ga odmah koristite? Da li jos nesto koristite prije presvlacenja torte i prije pravljenja oblika? I kako vam bude tako sjajan, mislim da se sjaji na kraju?
Unaprijed veoma zahvalna user posted image


 
citiram samu sebe jer niko nista ne reaguje i da dodam jos jedno pitanjce, koju kesicu zelatina koristite, malu ili veliku? Tacnije od koliko gr.?

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 08:35

clock-img

najjda

pencil-img

336

moze li neko da mi kaze gdje da kupim ove boje i ovu masu sada da netrezim jer ima puno stranica

_____________________________

15.06,2008 najjda dosla na svijet

clock-img

12.05.2011, 09:39

clock-img

dush

pencil-img

250

IZVORNA PORUKA: Dzenana_G

Evo nase tortice user posted image Konacno gotova. Mislim da ce sad ove sto sam ih peglala odahnuti user posted image

user posted image




Svaka cast Dzenana user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Torta je prelijepa!!!!!


Mene zanima kada pravite ove torte na sprat, koje velicine kalupa koristite?

clock-img

12.05.2011, 09:40

clock-img

chuci

pencil-img

804

najjda masu možeš gotovu kupiti u alperu u kasindolskoj ulici u sarajevu. boje imaš kupiti  bingu, merkatoru, interexu i to su one boje u prahu. masu većina žena ovdje sama pravi. imaš tri recepta.
jedan je sa marshmellow bombonama, drugi je sa glicerinom i treći sa medom. možeš recepte naći i na temi a ima i po internetu

clock-img

12.05.2011, 09:53

clock-img

chuci

pencil-img

804

IZVORNA PORUKA: Bambi09

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Pozdrav rajo,
imam jednu molbicu ako vam to nije kakav problem?!
Da li bi netko bio toliko ljubezan da napise detaljno i konkretno sta radi sa fondanom, nakon sto ga napravi? Mislim kad smjesate sastojke koji su potrebni za glicerinski fondan i isti izmjesite u odgovarajucu smjesu, sta onda radite s njim, da li ga ostavljate da odstoji, ili ga drzite u frizideru, ili ga odmah koristite? Da li jos nesto koristite prije presvlacenja torte i prije pravljenja oblika? I kako vam bude tako sjajan, mislim da se sjaji na kraju?
Unaprijed veoma zahvalna user posted image


 
citiram samu sebe jer niko nista ne reaguje i da dodam jos jedno pitanjce, koju kesicu zelatina koristite, malu ili veliku? Tacnije od koliko gr.?



ja sam dosada pravila dva puta fondan. prvi put onaj sa mm bombonama drugi put sa glicerinom i taj drugi put dvije torte. ovo pišem da znaš da nisam neki stručnjak.
ja sam fondan oba puta odmah isti dan koristila. nakom miješanja sam ga ostavljala malo da odstoji na radnoj površini dok ja pripremim tortu i ostalo, znači nekih 15 - 30 minuta.
meni se onaj sa mm bobama nije nešto sjajio a glicerinski mi se pravo sjajio, a ne znam ni sama zašto. valjala sam ga na providnoj foliji pa sa folijom prebacivala na tortu, onda kad sam skinula foliju (taj dio sa folijom je išao vani) fondan mi se pravo sjajio. boje sam dodavala ove u prahu u tečnu smjesu pa tek onda dodavala šećer u prahu. stvarno ne znam što se sjajio.
prije stavljanja fondanta na tortu sam je premazivala umućenim puterom sa šećerom u prahu pravo tanko. meni taj dio nije najbolje uspio kao što se vidi po slici. ne znam lijepo zagladiti tortu okolo, odozgo i nekako zagladim ali oko mi ne ide još. možeš tortu premazati i ostatkom fila. ja sam najljepše rezultate, odnosno najravniju tortu dobila kada sam ostatkom fila premazala tortu okolo, zagladila, stavila u frižider 15tak minuta, pa onda opet zagladila sa još malo fila. tu tortu nisam stavljala pod fondant i nemam sliku ali je bila baš glatka. takođe ima fazon da zadnju koru okreneš donjom stranom prema gore, jer je ona ravnija.

ja sam koristila onu agar želatinu (biljnu) u maloj kesici. 

mm fondan

user posted image

glicerinski

user posted image
user posted image

to je sve što sam ja pravila sa fondantom

jesam li šta ispustila

clock-img

12.05.2011, 09:54

clock-img

chuci

pencil-img

804

glicerinski mi se malo istopio u autu jer je išao na vikendicu a bilo je toplo user posted image

clock-img

12.05.2011, 10:00

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

Hvala ti na iscrpnom objasnjenju. Torte su ti sve predivne. Svaka cast. Ma najvise sam pitala iz razloga sto skoro kad sam pravila tortu sa fondanom, prvi dio mi je pucao, ali drugi nije jer sam malo namastila ruke uljem i presla preko fondana rukama, pa sam kontala mozda da ne stavljate jos nesto osim onoga sto je navedeno u receptu, ili sam mozda pretvrdo zamjesila fondan user posted image  A skontala sam da mi ljepsa boja bude kada prah dodam u fondan na nacin da malo prstom udubim smjesu pa u nju naspem praha onoliko koliko zelim jaku boju pa to fino izmjesim, nego kada prah rastapam s vodom pa dodajem u smjesu.

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 10:22

clock-img

dush

pencil-img

250

Zanimljivo da ti je uspjela boja kada dodas samo prah u fondan, da ga ne rastopis s vodom. Ja nisam probala tako, ja sam uvijek boju sa par kapljica vode razmutila i onda dodala.
A to sto ti ej bio pretvrd je previse secera. Po receptu je 900gr, ali to je previse. Ja stavim oko 700 kada ga mijesim i onda jos malo poslije kada ga razvlacim stavim na sto da mi se ne lijepi. A nisam probala da ga razvlacim po providnoj foliji. I meni se nikada ne sjaji fondan, mat mi je da ne moze biti matiji :D I uvijek sam se pitala sta radite sa njim pa da vam se tako fino sjaji :)

Jednom mi se samo sjajio kada sam ga stavila na tortu cija krema je imala u sebi slag pa se poceo polako topiti :D

clock-img

12.05.2011, 10:26

clock-img

chuci

pencil-img

804

i ja sam mastila ruke puterom, tako sam vidjela na onim videima na internetu. a boje za žirafu sam i ja dodavala u gotov fondant i njih sam malo mijesila sa mehkim puterom pa u rupu u fondantu i mijesi mijesi... nisam sa vodom mutila.

rokoko je pisala da ona nekada gotov fondant već postavljen na tortu premazuje bojom rastopljemon u malo alkohola. dobije se jaka boja. to je ona radila i za zlatnu i za srebrenu boju. palachinken za crnu i baš budu intenzivne boje. da znaš i taj fazon ako nisi upratila na temi.

clock-img

12.05.2011, 10:49

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

IZVORNA PORUKA: dush

Zanimljivo da ti je uspjela boja kada dodas samo prah u fondan, da ga ne rastopis s vodom. Ja nisam probala tako, ja sam uvijek boju sa par kapljica vode razmutila i onda dodala.
A to sto ti ej bio pretvrd je previse secera. Po receptu je 900gr, ali to je previse. Ja stavim oko 700 kada ga mijesim i onda jos malo poslije kada ga razvlacim stavim na sto da mi se ne lijepi. A nisam probala da ga razvlacim po providnoj foliji. I meni se nikada ne sjaji fondan, mat mi je da ne moze biti matiji :D I uvijek sam se pitala sta radite sa njim pa da vam se tako fino sjaji :)

Jednom mi se samo sjajio kada sam ga stavila na tortu cija krema je imala u sebi slag pa se poceo polako topiti :D


 
I ja sam iz pocetka sve tako rastapala sa par kapi vode, ali me huja bila uhvatila sto mi djeca diraju soljicu u kojoj sam rastapala i probam samo onako prah da ubacim u smjesu i vjeruj mi da je ljepsa boja ispala nego sa vodom. A sto se tice secera, ni ja nisam iskoristila ni 800 gr. secera, a sad nesto kontam mozda zavisi i od kvalitete secera user posted image  Ja kad mijesim fondan, prvo stavim u zdjelu 500 gr. secera i kad to umjesim sa ostalim sastojcima i prerucim iz posude na radnu povrsinu onda dodajem secera jos nekih 200-300 gr. ali sigurno ne vise user posted image
 
chuci znaci ipak i vi koristite dodatna pomagala user posted image  eh super, reko da sta nisam zeznula... ma praksa je praksa, sigurno ce mi ovaj put biti puno bolji fondan...
 
p.s. i nekako se osjecam glupo, ali kako se ispravno kaze "fondaN" ili "fondanT", jer na netu gdje god sam sta gledala pise "fondaN" bez T user posted image

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 10:51

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

IZVORNA PORUKA: Bambi09

p.s. i nekako se osjecam glupo, ali kako se ispravno kaze "fondaN" ili "fondanT", jer na netu gdje god sam sta gledala pise "fondaN" bez T user posted image


meni vjecna nedoumica user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

12.05.2011, 10:53

clock-img

Niobe

pencil-img

1841

IZVORNA PORUKA: SelmydZanky

Prekrasna je, Dzenana. Svaka cast!



Slažem se, stvarno divna torta :)

Fondant se piše fondant, a izgovara fondan' jer se radi o francuskoj riječi. Ja, pak, izgovaram fondant, jer se na engleskom izgovara sa t, a ne bih da se pravim francuz.


_____________________________

♥ Masterpiece - 03.09.2009.♥
Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.

clock-img

12.05.2011, 10:54

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

Ma moj dragi talijan user posted image user posted image  muchas ti gracijas user posted image user posted image

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 11:10

clock-img

najjda

pencil-img

336

chuci hvala ti bas sam nesto zauzeta s poslom pa nema vremena da pretrazujem  a treba mi u skorije vrijeme hvala ti

_____________________________

15.06,2008 najjda dosla na svijet

clock-img

12.05.2011, 11:12

clock-img

najjda

pencil-img

336

e vala svaka vam čast svima koje se potrude da naprave same , ja cu vjerovatno pokušati pa ceemo vidjeti kako ce izgledati
lp

_____________________________

15.06,2008 najjda dosla na svijet

clock-img

12.05.2011, 11:14

clock-img

Niobe

pencil-img

1841

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Ma moj dragi talijan user posted image user posted image  muchas ti gracijas user posted image user posted image



user posted image user posted image user posted image


_____________________________

♥ Masterpiece - 03.09.2009.♥
Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.

clock-img

12.05.2011, 11:17

clock-img

najjda

pencil-img

336

a gdje kupiti kod nas u sa marshmallow

_____________________________

15.06,2008 najjda dosla na svijet

clock-img

12.05.2011, 12:23

clock-img

Bambi09

pencil-img

1559

najjda to su ti one bombone kao spuzve, mekane i imas u svakoj prodavnici kupiti

user posted image


_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

clock-img

12.05.2011, 12:32

clock-img

najjda

pencil-img

336

hvalauser posted image user posted image user posted image user posted image  ma vidim nesto mi poznato al nisam skontala aaaaaaaa haj hvala još jednom

_____________________________

15.06,2008 najjda dosla na svijet

Zadnji članci

article-img