Očito sam tokmak za ovo, evo sada pravila fondan za tortu po receptu sa Minjine kuhinjice i kao da sam pravila domaći tarhanu - raspada se
U čemu sam pogriješila - ne znam?
Je li ide 10 g želatine, jer tamo ne piše koliko ( u receptu piše kesica), ja koristim goveđu, pa kako sam kupila veliku kesicu od 20 g, samo sam stavila pola, je li to dovoljno? Pošto je to ovo instant želatina, je li je direktno stavljate u smjesu fruktoze i glicerina ili je ipak prelijete prethodno vodom da nabubri? Ovo me je zbunilo, jer na uputstvu na vrećici piše da se ne miješa s vodom.
Koliko tačno ide glicerina, je li samo jedna kašika, meni se čini malo
Razočarana sam stvarno, a voljela bih da mi ovo uspije nekako
23.06.2011, 00:37
Hanady RR
18727
Aiša...želatine ide pola te koju si kupila ali i nju sa vodom ja mješam da nabubri pa satavaljma sa otopljenom fruktorzom...
glicerina ide jedna supena kašika i ro jedovoljno...
a sad zašto s erspada... onako iz iskustav svih dosadašnjih malih i velikih neuspjeha na forumu zaključila sma d aje moguće sljedeče: 1. razlog šećer u prahu...jesi ga kupila ili sama mljela... 2. koji je u pitanju d anije neki krupniji 3. stavila si ga previše odjednom...naime u receptu piše 900 gr...ali u prvom stadiju staviš 400-500 grama pa dodaš ovo zamješano i dok dobro umjesiš postepeno dodaješ ostatakj šećera do 900 gr....meni bude i 800 dovoljno a ovih ostalih 100 potporšim dok boju odama da ga opet umjesim.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.06.2011, 02:07
Niobe
1841
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Aiša...želatine ide pola te koju si kupila ali i nju sa vodom ja mješam da nabubri pa satavaljma sa otopljenom fruktorzom...
glicerina ide jedna supena kašika i ro jedovoljno...
a sad zašto s erspada... onako iz iskustav svih dosadašnjih malih i velikih neuspjeha na forumu zaključila sma d aje moguće sljedeče: 1. razlog šećer u prahu...jesi ga kupila ili sama mljela... 2. koji je u pitanju d anije neki krupniji 3. stavila si ga previše odjednom...naime u receptu piše 900 gr...ali u prvom stadiju staviš 400-500 grama pa dodaš ovo zamješano i dok dobro umjesiš postepeno dodaješ ostatakj šećera do 900 gr....meni bude i 800 dovoljno a ovih ostalih 100 potporšim dok boju odama da ga opet umjesim.
dodala bih također da je moguće i da sirup od fruktoze nije dovoljno istopljen, tj nije sirupast. jednom mi se to desilo, pa su kokoši imale fondant za ručak.
evo nekih par mojih za krizmu:
i pričest
_____________________________
♥ Masterpiece - 03.09.2009.♥ Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.
23.06.2011, 20:31
Hanady RR
18727
u nekim čitanjima sinoć naletila sma da niste mogli naći crnu boju u Merkatoru...smao da vam javim da je ima u meraktoru u alti na M.Dvoru.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 02:00
Aiša
887
Hanady, Niobe, hvala na sugestijama, napravila sam nekoliko grešaka koje ste navele.
Nadam se da će ova smjesa sada bolja biti.
Stavila sam ga u kesu na sobnoj temperaturi, tako sam shvatila da treba po onom receptu. Mogu li ujutro da prekrijem tortu, ili se mora čekati duže? Treba li se fondan prethodno zagrijavati ako nije u frižideru?
Kupila sam boje u prahu, kako ću ga bojiti: istresem prah iz kesice, dodam par kapi vode i onda pomalo dodajem u masu i miješam?
Trebam li ono što budem napravila kao "figurice" prvo ohladiti u frižideru, pa ih onda lijepiti na fondan, ili mogu odmah, ako budem npr.napravila neku mašnu ili cvijet?
24.06.2011, 02:26
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Aiša
Hanady, Niobe, hvala na sugestijama, napravila sam nekoliko grešaka koje ste navele.
Nadam se da će ova smjesa sada bolja biti.
Stavila sam ga u kesu na sobnoj temperaturi, tako sam shvatila da treba po onom receptu. Mogu li ujutro da prekrijem tortu, ili se mora čekati duže? Treba li se fondan prethodno zagrijavati ako nije u frižideru? Možeš tortu ujutro prekriti nema frke...smao je birno d aje na sobnoj temperaturii u kesi da do njega zrak ne dolazi Vidjet ćeš ujutro dlai treba d aga malo opustiš...ali u principu trebalo bi moći odmah d aga razvučeš jer nije u frižideru bio.
Kupila sam boje u prahu, kako ću ga bojiti: istresem prah iz kesice, dodam par kapi vode i onda pomalo dodajem u masu i miješam? Upravo tako kako si opisala
Trebam li ono što budem napravila kao "figurice" prvo ohladiti u frižideru, pa ih onda lijepiti na fondan, ili mogu odmah, ako budem npr.napravila neku mašnu ili cvijet? Zavisi koje su i kakve figurice...ako je mašna ili cijet nešto što ne mora posebno usparvno da stoji možeš odmah...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 02:44
Hanady RR
18727
Eh ja i moja kćerka smo napravile sve detalje potrebne za njenu torticu...milion detalja ta je napravila... valjda će nam torta podnijeti toliko didža al imama pitanje...na koje mi garant nema ko odgovoriti u ovo doba
dal da ove figure sušim preko noću na soboj temperaturi ili frižideru...šta je bolje
< Poruku je uredio Hanady RR -- 24.6.2011 2:46:33 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 02:47
Visnja RR
15102
frizder... toplo je rastopice se...
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
24.06.2011, 02:50
Hanady RR
18727
e dobro si...odoh ugurat sve
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 02:59
Visnja RR
15102
frizider ko akvarij
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
24.06.2011, 03:00
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
frizider ko akvarij
e dobro si...ja šta morskih detalja sad u njemu ima
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 09:13
tweety
1407
Žene potrebna je pomoć mojoj prijateljici koja je već 2 puta do sad pravila fondant po Minjinom receptu.Sve je super,razvalja ga i tu nastaju problemi.Kad treba da ga prenese na tortu počne da se topi Kod nas je inače jako vruće ovih dana,vanjska temperatura sad je 28°C.Stavljala je fondant i u frižider ali opet isto.Kako vi pravite,da li imate problema?Molim vas da mi što prije odgovorite.
_____________________________
Prince `05 Princess `08
Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."
24.06.2011, 09:20
Hanady RR
18727
1. Treba ga dobro umjesiti dodavajući šećer u prahu da bude što tvrđi al podatan za razvijanje d ane puca 2. neka razvioja posipajući podlogu gustinom vodeći računa da razvije iste debljine 3. na tortu obavezno neka premaže butter cream ili kremu koja će odmah za sebe zaljepiti fondant inače će on početi padati na mjestima gdje se nije zaljepio i kidati
i vjerujem d avelika vrućina pomaže topljenju fondanta ali opet ako ne razvlači puno tu aktivnost trebalo bi da uspije...mada nekada se dešava i u sred zime da se topi kao meni nedavno sa spidermanom...mada sma ja to sebi objasnila greškom što nisma dovoljno buttre crema namazala po torti a komad fondanta bio veliki i počelo padati sa strana i topiti se
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 11:48
Aiša
887
Evo mene opet
I druga smjesa je u kanti
Sve je sinoć izgledalo super, a jutros se pri razvlačenju kidao i dodavala sam šećer u prahu i kao bude bolje, a kada ga pokušam dignuti popuca. Ukrasila sam tortu šlag kremom koju sam obojila ovim bojama (da ne propadaju )
Fondan će čekati neka bolja vremena.
Vama svaka čast kada uspijete, tek sam vidjela koji je to posao, i hvala na savjetima
24.06.2011, 11:56
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
24.06.2011, 12:14
vila_7
5398
ma i meni se puno ljepio kad sam pravila, a razvijala sam na seceru a ne na gustinu.Jel bolje na gustinu?
P.S. Hanady...super figurice!
< Poruku je uredio helena_7 -- 24.6.2011 12:17:02 >
_____________________________
Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim
24.06.2011, 12:16
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: helena_7
ma i meni se puno ljepio kad sam pravila, a razvijala sam na seceru a ne na gustinu.Jel bolje na gustinu?
meni je bolje na gustinu razvijati...nekako ne kupi ga toliko sa radne površine vakljda se šećer topi brže i zaustavlja na fondantu koji je već od šećera....
Bar je meni tako...a savjetovala me jedna iskudna fondantašica čije su torte više nego savršene ...naša mya
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.06.2011, 12:18
vila_7
5398
IZVORNA PORUKA: Niobe
evo nekih par mojih za krizmu:
i pričest
_____________________________
Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim
24.06.2011, 13:42
MicoTico
340
Evo i nase tortice, ( i nemojte se smijati mom avioncicu, vec sam pisala da sam ja pravi "fizikaner", a ne "umjetnicka dusica" )
_____________________________
Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)
24.06.2011, 15:26
ena23
2131
micotico, ovo je prelijepo, boje su tako sjajne i vau. Evo oje PRVE fondant tortice, u cast toe sto se mm danas vraca s puta. Molim da se niko ne smije
zuta je jedina boja skojom sam zadovoljna. inace am htjela tamno plavu i crvenu a dobila sam ove neke patelne boje ko za curice ma ima da mu se svidi, inace ce je u glavu dobiti
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
24.06.2011, 15:33
megi
935
ena torta je prekrasna ja vjerujem da ce biti odusevljen
moracu i ja nekad u pohode zvane fondant
_____________________________
mrvica nas obradovala 26.juna 2009. seka stigla 13.aprila 2012.
24.06.2011, 15:36
ena23
2131
hvala mila.
kad krenes drzi pored sebe uisivac, ja sam od kuhinje napravila sinoc bojno polje od secera u prahu a radna ploca, plocice podne i trpezarijski stol su mi boje cokolade. e mozes onda zamisliti
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
24.06.2011, 15:39
Amani12
1651
Enaaaa prekrasna je
_____________________________
21.12.2009. Najljepse Sunce obasjalo nase Nebo Ljubavi <3 30.01.2016. Nova najveca Ljubav stigla u nas zagrljaj <3