sporty mama, mozes ga slobodno napraviti par dana ranije i cuvaj ga ovako kako je ilhana rekla...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
19.12.2010, 21:21
muaaa
2911
19.12.2010, 21:41
R&T@
5982
Bravo,muaaa... Adnan je Zeljovac, garant...
Vi, zene, mene zadivljujete... svi detalji, boje, ideje
_____________________________
“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...
19.12.2010, 21:46
muaaa
2911
hvala tajra.....jeste zeljovac a ja ispunjavam zelje malim navijacima
19.12.2010, 22:02
muaaa
2911
ova je za malo vecu raju
19.12.2010, 22:08
maja78 RR
4163
muaaa ti se pravo ustelila
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
20.12.2010, 11:20
Amrino
2613
Pisala sam pola sata kunem vam se i ode u nepovrat... Ukratko- pravim tortu za Hamzin rodj. koji slavimo u nedjelju i fata me panika! Trebam pomoc!!! Pitanja: - Mogu li tortu napraviti u petak a fondant i ukrase u subotu? Drzala bih je u frizideru - Torta na sprat- kako odvojiti jednu od druge? Vidjela sam da se zabodu one slamke koje drze ali mogu li izmedju staviti recimo papir za pecenje ili...? - trebam napraviti Šlepa...ne znam kako cu...Jeli bolje modelirati u komadu ili dio po dio pa poslije sastavljati i ljepiti? - koliko otprilike treba da bude debeo fondant kojim se prekriva cijela torta- meni je prosli put malo popucao kao jufka...pa kontam mozda je bio pretanak? - osjetite li vi kristalice secera u fondantu ili je skroz glatak?
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
20.12.2010, 11:30
IvanaTz
827
IZVORNA PORUKA: Amrino
Pisala sam pola sata kunem vam se i ode u nepovrat... Ukratko- pravim tortu za Hamzin rodj. koji slavimo u nedjelju i fata me panika! Trebam pomoc!!! Pitanja: - Mogu li tortu napraviti u petak a fondant i ukrase u subotu? Drzala bih je u frizideru - Torta na sprat- kako odvojiti jednu od druge? Vidjela sam da se zabodu one slamke koje drze ali mogu li izmedju staviti recimo papir za pecenje ili...? - trebam napraviti Šlepa...ne znam kako cu...Jeli bolje modelirati u komadu ili dio po dio pa poslije sastavljati i ljepiti? - koliko otprilike treba da bude debeo fondant kojim se prekriva cijela torta- meni je prosli put malo popucao kao jufka...pa kontam mozda je bio pretanak? - osjetite li vi kristalice secera u fondantu ili je skroz glatak?
bez panike, samo polako..
- mozes tortu napraviti dan ranije, tako je i bolje, da ti se fino stisne - ja kod torti na dva sprata uopste ne odvajam spratove nicim, oblozim pojedinacno jednu pa drugu pa kad se oblozene fondantom jos malo stisnu u frizideru onda ih samo stavim jednu na drugu, eventualno kroz sredinu probodem dva tri stapica (drvena, za raznjice) da ih nesto drzi, mada to meni bude fino kompaktno i ne bude nimalo opipljivo... - ko je Šlep? - sto deblji fondant to ces lakse obloziti tortu, a i nece ti se primjetiti neke neravnine na torti, dakle slobodno deblje! - kod mene bude glatko sve, ne primjecujem te kristalčiće, mozda da duzes mijeses ili da ti se duze topi fruktoza, da pustis duze da kljuca...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
20.12.2010, 11:31
Amrino
2613
Evo moja prva torta:
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
20.12.2010, 11:31
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: Amrino Pitanja: - Mogu li tortu napraviti u petak a fondant i ukrase u subotu? Drzala bih je u frizideru Ja dva,tri dana prije napravim fondant i ukrase, tortu dan prije pravim. - Torta na sprat- kako odvojiti jednu od druge? Vidjela sam da se zabodu one slamke koje drze ali mogu li izmedju staviti recimo papir za pecenje ili...? Ja nisam nikad stavljala ništa izmedju, osim slamki da torta ne propadne ili da se ne nakrivi od težine. Gornja mi se uvijek fino rezala bez obzira što ispod nije bilo ničega. - trebam napraviti Šlepa...ne znam kako cu...Jeli bolje modelirati u komadu ili dio po dio pa poslije sastavljati i ljepiti? Ovo će da odgovori neko iskusniji... - koliko otprilike treba da bude debeo fondant kojim se prekriva cijela torta- meni je prosli put malo popucao kao jufka...pa kontam mozda je bio pretanak? Mislim da ovo pucanje ima veze sa želatinom ili bude previše tvrd, znači, ima previše šećera u prahu. Ja uvijek ostavim da bude onako mekan i da se još uvijek lijepi po rukama jer koristim poslije gustin pa se prilikom ne lijepi više, a i dalje je fin da se s njim može raditi. Mislim da meni fondant bude tanak najviše 2mm. - osjetite li vi kristalice secera u fondantu ili je skroz glatak? Ovo mi nije jasno jer je šećer u prahu. Kod mene bude glatko
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
20.12.2010, 11:34
Amrino
2613
Hvala ti Ivanivce moja...malo mi je lakse . Znaci da duze topim fruktozu? I ja sam pretpostavljala da bi to moglo biti...jer mi se bas osjete kristalici pod prstima. Šlep je onaj smedji autic iz Crtanog Cars (Munjeviti Juric) Evo nasla sam ovu torticu na netiu i htjela bih probati nesto ovako pa ako imas jos kakav savjet samo reci:
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
20.12.2010, 11:35
Hanady RR
18727
Evo armino da ti malo pomognem... kao prvo ne paniči...pa to si ti a za hamzin rođkas nema da ne valja 1. možeš tortu napraviti u petak i držati u frižderu, ali butter krem namaži u subotu pa na to stavi fondant 2. torta na sprat...ja sam zabola slamke...nemoj stavljati papir za pečenje da ti ne bude problem kada budeš rezala...ako misliš da je težak gornji spart bolje stavi oblandu isječenu u oblik gorenjg sparata a ispod nje zabodi slamke da drže za svaku slučaj. 3.nisma ti sigurna šta je Šlep...al ja kada sam pravila winiya radila sam iz djelova i onda samo malo vodom na sastavima namažem i sastavim...čini mi se lakša varijanta 4.ne znam koji si pravila jel glicerin ili bombone...ja sam od bombona i razvijala sam ga malo deblje od jufke... pogledaj na youtube ima super linkova sa razvijanjem a odcjeni debljinu. 5. ja sam pravila do bombona i šećer koji se osjetio je onaj u prahu na kjem sam razvijala fondant a unutra se nije osjetilo...drugi put sam bila ''pametnija...pa sam razvijala na gustinu kojeg jako malo treba da razviješ na radnoj površini, a lakše se ''strese'' rukom sa fondanta...a šećer se opet zaljepi....
Eto jel ti bar malo lakše
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
20.12.2010, 11:38
IvanaTz
827
IZVORNA PORUKA: Amrino
Hvala ti Ivanivce moja...malo mi je lakse . Znaci da duze topim fruktozu? I ja sam pretpostavljala da bi to moglo biti...jer mi se bas osjete kristalici pod prstima. Šlep je onaj smedji autic iz Crtanog Cars (Munjeviti Juric) Evo nasla sam ovu torticu na netiu i htjela bih probati nesto ovako pa ako imas jos kakav savjet samo reci:
aaa to je slep
sto se tice figurice, ja bih ovu pravila iz dva dijela smedje, gornji dio auta i donji dio, a sve ove detalje drugih boja lijepis na auto koje prethodno oblikujes i sastavis gornji i donji dio, nadam se da sam ovo iole razumljivo objasnila a ovi ostali detalji nisu problem, cesta, oblaci i to... i ne moras odvajati ove na dva sprata, mi smo ih napravili mnogo dosad i nije nikad bilo problema...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
20.12.2010, 11:41
Amrino
2613
Lakše mi je drage moje Ivana, Mya, Hanady
Znaci- vec ste mi mnoooogo pomogle! Koristiti gustin umjesto secera za razvijanje, oblanda je super ideja, praviti mogu i ranije...super! Meni je prosli put mozda popucao jer sam ga pravila nekih deset_ak dana ranije. Tog mi je jos ostalo pa sam misila od njega Šlepa...da vjezbam .
Ah da- koji buttercream da koristim? Koji je najlaksi i najbolji za napraviti. Prosli put sam umutila puter i slag sa secerom ali nisam bila nesto zadovljna...bio je premekan.
< Poruku je uredio Amrino -- 20.12.2010 11:51:02 >
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
20.12.2010, 11:46
IvanaTz
827
ja uopste ne koristim buttercream, stavljam fondant direktno na fil i super mi se zalijepi...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
20.12.2010, 11:49
Mya_81 RR
5531
Ja zadnji put nisam ni koristila buttercream jer mi je bilo dovoljno kreme kojom sam obložila cijelu tortu pa nije bilo potrebe.
A gustin je super stvar i vidjet ćeš da će ti biti punoooooooo lakše raditi
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
20.12.2010, 13:40
Adana
2777
Amrino, a jesi li razmisljala da umjesto da napravis Slepa stavis na vrh igrackicu - autic? Tako ce maleni dobiti i tortu i poklon, a nema fule. :D
_____________________________
Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)
The best thing to spend on your children is TIME...
20.12.2010, 13:49
Amrino
2613
IZVORNA PORUKA: Adana
Amrino, a jesi li razmisljala da umjesto da napravis Slepa stavis na vrh igrackicu - autic? Tako ce maleni dobiti i tortu i poklon, a nema fule. :D
Vec imamo Šlepa pa je i meni to isto palo na pamet- ne budem li ga mogla napraviti ide lagano igracka na tortu- plan B heheheheh
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
20.12.2010, 17:30
sporty mamaa
3211
Ja pitala koliko dugo moze stojati glicerin ovu curu sto mi ga je donosila iz ljekarne. I ona mi kaze moze jako jako dugo, i da ga slobodno stavim u tortu. Da napomenem dala mi ga je u 8 mj. A sad tocan rok mi nije rekla
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 20.12.2010 17:31:05 >
20.12.2010, 17:33
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: Amrino
IZVORNA PORUKA: Adana
Amrino, a jesi li razmisljala da umjesto da napravis Slepa stavis na vrh igrackicu - autic? Tako ce maleni dobiti i tortu i poklon, a nema fule. :D
Vec imamo Šlepa pa je i meni to isto palo na pamet- ne budem li ga mogla napraviti ide lagano igracka na tortu- plan B heheheheh
Ma hajde obradovao bi se H. i da dobije jos jednog Slepa Evo ja cu za Bozic praviti tortu stavit cu kao dijete Isusa u sredinu i okolo jelke. Ali ne znam gdje da kupim malu lutkicu skroz malu da mi bude dijete??? Jednom ja dobila u kinder jajetu i izgubila
bas je sVadak ovaj sMjesko nego da vas priupitam i ja... napravila sam "fondan" po receptu sa strane 6 (cini mi se), serna masa za kolace i ispalo je super... medjutim, stavila sam malo u frizider, ali mi se bas steglo, pa sad kontam hoce li se sta pokvariti ako ga malo razmeksam da stavim na pec koja nije ni vruca ni hladna, nego eto bas mlaka a skoro da sam gotova sa tortom, jos samo da je premazem filom i kontam da je prekrijem tom masom, al me sad frka...
20.12.2010, 19:15
Mya_81 RR
5531
Puma, uvijek se stegne. Ja kratko stavim u mikrovalnu kad hocu da radim s njom. Ne vidim razloga što ne bi mogla staviti i u zagrijanu rernu kratko ako nemaš mikrovalnu.
A ne vjerujem da se pokvarilo. Može to dugo stajati.
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
20.12.2010, 19:30
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: puma
bas je sVadak ovaj sMjesko nego da vas priupitam i ja... napravila sam "fondan" po receptu sa strane 6 (cini mi se), serna masa za kolace i ispalo je super... medjutim, stavila sam malo u frizider, ali mi se bas steglo, pa sad kontam hoce li se sta pokvariti ako ga malo razmeksam da stavim na pec koja nije ni vruca ni hladna, nego eto bas mlaka a skoro da sam gotova sa tortom, jos samo da je premazem filom i kontam da je prekrijem tom masom, al me sad frka...
Jel de da je simpatican snjeskic, a lako ga napraviti Stavi ti slobodno nece se pokvariti...
20.12.2010, 19:34
puma
478
e super... bas vam hvala... odoh sad oprobati da to zgotovim, pa ako bude licilo na "nesto" slikat cu i pokazati vam svoje remek djelo, ako ne bude ok... ima i popravni