writing-img

RE: Torte

  
clock-img

18.03.2011, 17:39

clock-img

ilmy

pencil-img

82

evo izgled torteuser posted image user posted image user posted image

user posted image

user posted image

clock-img

18.03.2011, 18:05

clock-img

draguljče

pencil-img

1049

TORTA  “SELENA” 
Sastojci za koru:
300 g šećera
200 ml ulja
200 g džema (šipurka, ili po želji)
400 g oštrog brašna tip 400
2 kesice praška za pecivo
2 kesice sode bikarbone
2 kesice vanilin šećera
90 g kakaa
400 ml jogurta
100 ml mleka

Priprema:
Izmješajte šećer, ulje i džem.
Posebno pomiješajte sve suve sastojke (brašno prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao), vodeći računa da razbijete grudvice od kakaoa.
Posebno izmješajte tečne sastojke zajedno sa đžemom i sjedinite sa prethodne dvije smjese.
Sve dobro sjedinite, ja to radim sa drvenom varjačom i sipajte u kalup sa obručem promjera 28 cm. Podijeliti na dva dijela i peći. Kad se ohlade kore svaku presjeći na dva dijela.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.  

Sastojci za 1. fil:  
2 pudinga od vanile
100g šečera
200 ml slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
250 ml sl. Vrhnja (u hladan puding) 250 g margarina
Puding pomješajte sa šečerom i 200 ml sl. vrhnja, mlijeko zakuhajte i dodajte razmućeni puding.  Prekrijte prozirnom folijom dok se ne ohladi. Kad se ohladi dodajte margarin i umućeno  slatko vrhnje (kašikom) i krema je gotova.

Sastojci za 2. fil (ganaš krem):  
500 ml slatke pavlake 500 g čokolade (može Milka crna) 
Staviti pavlaku da se grije do ključanja i kad je skoro proključala dodati čokoladu. Miješati dok se ne rastopi skroz. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.   Prvu koru premazati filom od vanile pa preko staviti višnje (mogu Ledo, prethodno ostavljene da se ocijede), koru pa preko ganaš pa višnje, kora pa fil od vanile i preko višnje, kora pa ganaš. Ne stavljati višnje za zadnji fil ako će pod fondan. Ako će šlag mogu ići višnje.

Mnogo je dobra.

< Poruku je uredio draguljče -- 18.3.2011 18:12:23 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću onda živjeti?!

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

clock-img

20.03.2011, 00:28

clock-img

myb@by

pencil-img

1644


IZVORNA PORUKA: ilmy

evp torte Andjeouser posted image user posted image user posted image

Prave se tri kore, 2 zute i jedna crna

za jednu koru potrebno:
2 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kasika ulja
6 kasika mlijeka
1 prasak za pecivo

a u crnu dodajte kakaa po zelji

Fil:

prvo umutiti 3 zumancadi pjenasto pa dodati 250 gr secera u prahu i jedan margarin  i to podijeliti u dvije posude

skuhati puding od vanilije u 200 ml mlijeka i 3 kasike secera, kad se ohladi dodati u jednu od posuda gore navedene  i isjeckati onih coko bananica pa dodati po zelji

skuhati ponovno puding al od cokolade u 200ml mlijeka i 3 kasike secera, kad se ohladi dodati u drugi dio one prve kreme sto se muti i dodat oraha po zeli

i treca krema skuhati puding od vanilije u 200ml mlijeka i 3 kasike secera, kas se ohladi rastopiti jednu cokolaadu i dodati, kad se sve ohladi dodati jedan margarin

kad se reda ide prvo fil sa bananicama, pa sa orasima pa sa cokoladom prijatnouser posted image user posted image user posted image


Hitnooooooooo posto sada pravim ovu tortu. Koliko dugo otprilike treba peci ove kore i na koliko stepeni ?


_____________________________

‎"Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlakši; i iskustvo - ono je najneugodnije."

clock-img

20.03.2011, 00:34

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Dtavi na 180 stepeni jedno 20-muta... stim da čačkalicom porbaš jeli gotov nakon 15 mita...
ubodeš čačklicu i ako suha izađe gotova kora, ako ostane na njoj tjesta pečeš još

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

20.03.2011, 00:35

clock-img

myb@by

pencil-img

1644

Thanks user posted image

_____________________________

‎"Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlakši; i iskustvo - ono je najneugodnije."

clock-img

20.03.2011, 17:54

clock-img

ilmy

pencil-img

82

ja pecem na 200 prvo malo a onda smanjim na 150 jedno 15-20 min i nozem vidim jel peceno :) glavnom budu pecene za to vrijemeuser posted image user posted image jel valja tortauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

20.03.2011, 23:45

clock-img

myb@by

pencil-img

1644

Torta je odlicna user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

‎"Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlakši; i iskustvo - ono je najneugodnije."

clock-img

21.03.2011, 08:49

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Pitanje:
Koliko komada/feta torte bude u tortama nekih standardnih prečnika, 26 i 28cm, po nekom slastičarskom standardu? Mislim na ono kad me neko pita: za koliko je osoba ta torta od 26cm, a ja kazem 12? Ili 16?


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

21.03.2011, 08:57

clock-img

ivanak

pencil-img

1767

torta od 26 je za dobrih debelih 16 feta...


_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

clock-img

21.03.2011, 08:59

clock-img

Dinkica

pencil-img

1038

Po mom iskustvu od kalupa 26-28 cm ispadne 20 komada sigurno a ne znam koji je standard. Dosta zavisi i od torte, ako je neka light varijanta idu veći komadu a kod neke jake manji...

_____________________________

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

clock-img

21.03.2011, 08:59

clock-img

maja78 RR

pencil-img

4163

IZVORNA PORUKA: palachinken

Pitanje:
Koliko komada/feta torte bude u tortama nekih standardnih prečnika, 26 i 28cm, po nekom slastičarskom standardu? Mislim na ono kad me neko pita: za koliko je osoba ta torta od 26cm, a ja kazem 12? Ili 16?



16 do 18 komada zavisi od rezanja

_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

clock-img

21.03.2011, 09:00

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

a ako je torta dosta jaka,tipa jaffa i slicno,bolje je sjeci manje komade tao da moze i vise

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

21.03.2011, 09:11

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Ma i ja režem odokativno, pa koliko ispadne, ali onaj neki "službeni" podatak user posted image user posted image
Hajd nek bude onda
22cm - 12 osoba
26cm - 16 osoba
28cm  - 18 osoba




_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

22.03.2011, 22:58

clock-img

muaaa

pencil-img

2911

Uspjela sam mrezu napravitiuser posted image
user posted image

_____________________________

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”


clock-img

24.03.2011, 13:19

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Molim za pomoć,
kod reform torte, konkretno recept od hanady, ide kora od bjelanjaka, to znamo.

Eh, ja sam mislila peći u okruglom kalupu, pa me zanima da li se te kore mogu po visini rezati (koncem, nožem) ili moram svaku koru posebno peći?



_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

24.03.2011, 13:24

clock-img

calahoe

pencil-img

207

ne moze koliko ja znam.
Bice da ces morati peci jednu po jednu koru.
Ja kad radim reformicu,kore pecem u plehu koji dođe uz sparet,rezem je na tri trake.
Ako pravim vecu(poduplam mjere) pecem dvije takve kore koje prepolovim,dobijem znaci cetri ,onako skoro pa pravougaone koreuser posted image
Ako ces u kalupu za tortr onda peci koru po koruuser posted image

clock-img

24.03.2011, 13:27

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

ja sam pekla u okruglom al svaku posebnu

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

24.03.2011, 14:54

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Biće da je necu praviti onda user posted image makar ne okruglu.


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

24.03.2011, 14:58

clock-img

Anoniman

nasa za rodjendan je bila okrugla reformica...pekla sam odjednom svo tijesto...ustvari "susula" na 170C oko 1 i po h...a mogla se jos malo...nije da ne moze...al je svakako bolje peci koru po koru...ili najbolje, pravit je cetvrtastu jer je tijesto dosta krto pa kad presjecas ...mrvi se

clock-img

24.03.2011, 17:31

clock-img

shejla

pencil-img

1136

zene moje...ima li koja od ovih nasih kuharica sto prave rodjendanske torte, da je pravila tortu bez glutena???

Treba mojoj prijateljici, a ona nije bas vjesta sa crtanjem po torti...mogla bi napraviti po receptu, ali treba neka vesela za dijete od 3 godine???

_____________________________

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)


clock-img

28.03.2011, 11:55

clock-img

chuci

pencil-img

804

meni bi trebao recept za neku tortu
rođ mi je u ponedjeljak, a najbolje ideje sm potrošila za mm tortu prošle sedmice

ne volim orahe, skupe mi se usta od njih

clock-img

28.03.2011, 12:22

clock-img

ivanak

pencil-img

1767


IZVORNA PORUKA: chuci

meni bi trebao recept za neku tortu
rođ mi je u ponedjeljak, a najbolje ideje sm potrošila za mm tortu prošle sedmice

ne volim orahe, skupe mi se usta od njih



čokoladna, voćna, od lješnjaka....


_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

clock-img

28.03.2011, 14:34

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

IZVORNA PORUKA: chuci

meni bi trebao recept za neku tortu
rođ mi je u ponedjeljak, a najbolje ideje sm potrošila za mm tortu prošle sedmice

ne volim orahe, skupe mi se usta od njih



http://www.coolinarika.com/recept/piskota-torta-s-jogurtom-i-jagodama/

Ja sam pogledala sliku i vilica mi je na podu!


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

28.03.2011, 14:43

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

IZVORNA PORUKA: palachinken

IZVORNA PORUKA: chuci

meni bi trebao recept za neku tortu
rođ mi je u ponedjeljak, a najbolje ideje sm potrošila za mm tortu prošle sedmice

ne volim orahe, skupe mi se usta od njih



http://www.coolinarika.com/recept/piskota-torta-s-jogurtom-i-jagodama/

Ja sam pogledala sliku i vilica mi je na podu!



NJam, njam user posted image

clock-img

28.03.2011, 14:57

clock-img

sabinos

pencil-img

1236

IZVORNA PORUKA: chuci

meni bi trebao recept za neku tortu
rođ mi je u ponedjeljak, a najbolje ideje sm potrošila za mm tortu prošle sedmice

ne volim orahe, skupe mi se usta od njih


na coolinarici potrazi tortu bačoko,neces se pokajat


_____________________________

nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir

mamine paše i najbolji drugovi
veliki A 2009
mali A 2013

Zadnji članci

article-img