IZVORNA PORUKA: medic slatki
IZVORNA PORUKA: nur al ayna
I ja se danima dvoumim da li da napisem informaciju koja me zbunila u najmanju ruku, a vezana je za JU Djeca Sarajeva. Naime, u vrticu koji vazi za jedan od boljih (Djeciji grad) odgajateljice trogodisnjake salju same na wc sa vlaznim maramicama. E, sad, jesam li ja neupucena, a moje dijete nesposobno, ako vjerujem da trogodisnjaci nisu bas spremni za samostalno vrsenje nuzde i higijenu poslije toga?
Nadajuci se da informacija nije tacna (dosla je od mame cetverogodisnjakinje koja se sad bori sa eserihijom, za koju majka krivi vrtic), pitala sam bivsu uposlenicu ovog vrtica i razocarala se.... Ne samo da mi je potvrdila, nego ne vidi nista lose u tome!? Kao, moraju se osamostaliti, uostalom ne moze ona "svako dijete voditi i nije fakultet zavrsila da pere guze" :( Zaista me zanima stav mama o ovome, jer mozda samo ja umisljam problem
Moj ima 4 godine, ide sam, teta je tu ispred kada zavrsi da ga obrise. U pocetku sam mislila da ih peru, kasnije mi je F rekao da ga uciteljica samo obrise. Vidim da ih u vecini vrtica samo brisu. Ja ga kuci uvijek perem.
Smatram da je rano da od tri godine sami sebe obrisu. Mogu fino oprati ruke ali ne i guzu. Sutra da cujem da se moj sam brise nakon nuzde, odmah bih reagovala.
Merima-s trebala si odmah reagovati, razumijem sto nisi, medjutim nema potrebe da se plasis. Juce se to desilo tudjem djetetu, danas ili sutra moze tvom ili ponovo nekom drugom.
Slazem se sa Pocy i hanabananom.
Evo već duže vremena pratim temu JU "djeca sarajeva " i više sam nego razočarana.
1. TO SU NAŠA DJECA , ZA NJIHOV BORAVAK PLAČAMO IZ SVOG ĐEPA
2. U SVAKOM VRTIĆU POSTOJE ODREĐENI PROBLEMI -DAKLE NE FUNKCIONIŠU KAKO BI TREBALI
3. MI RODITELJI SE MORAMO POKRENUTI I TO OZBILJNO JER DA NAŠA DJECA NISU TAMO GOSPODA SA FAKULTETIMA NEBI IMALA REDOVNE I DOBRE PLAĆE
4.OBZIROM DA SE SVAKI PROBLEM ZAVRŠI NA TOME " TO SU DJEČIJA POSLA" PREDLAŽEM DA SE TRAŽI OD DIREKTORICE DA SE U VRTIĆE POSTAVE KAMERE, TADA ĆE SE ZNATI KO LAŽE A KO NE I KO RADI A KO ZIJEVA.
E SADA AKO IMA NEKA FORUMAŠICA KOJA RADI ILI JE DOBRO UPUĆENA U RAD JU DJECA SARAJEVA DA NAM PREDLOŽI KAKO DA SE ORGANIZIRAMO NA NAJVEĆEM NIVOU I POKRENEMO STVARI U PRAVOM SMJERU.
DJECA IMAJU PRAVO I ZASLUŽUJU BITI TRETIRANA KAO LJUDSKA BIĆA I ZASLUŽUJU PROFESIONALAN ODNOS NJIHOVIH ODGAJATELJA SPRAM NJIH A NE
DA TRPE NEKE FRUSTRIRANE ILI ISKOMPLEKSIRANE TETE.
4. MOJE DIJETE JE ZA MJESEC IPO BILO 3-4 PUTA TUČENO OD STRANE AGRESIVNE DJECE U VRTIĆU DJEČIJI GRAD (UČITELJICE VERA I SANELA), JUČER JE DOŠLO SA KRVAVOM
OGREBOTINOM IZMEĐU OČIJU, OGREBAO GA HARUN, IŠLA SAM PEDAGOGICI SLAĐI, REKLA JE DA ĆE OBAVITI RAZGOVOR SA RODITELJIMA I UČITELJICAMA.
DALJE NEZNAM.
I NISAM ZADOVOLJNA NISAM DOBILA POVRATNU INFORMACIJU ALI ZNAM DA NEĆU ODUSTATI.
MOLIM VAS PIŠITE JAVNO KAKO SE ZOVU VRTIĆI, KAKO SE ZOVU TETE NEMAMO NIŠTA OD TOGA ŠTO IH KRIJEMO, SAMOĆE NAŠA DJECA BITI U JOŠ GOREM POLOŽAJU.
PREDLAŽEM DA OSNUJEMO UDRUŽENJE RODITELJA KOJA ĆE ZASTUPATI PRAVA DJECE U VRTIĆIMA, KOJA ĆE STALNO KONTROLISATI VRTIĆR, TETE, RAD I
KVALITETNO RJEŠAVATI PROBLEME A NE SVE MESTI POD ĆILIM.
KO ZNA KAKO SE TO RADI NEKA NAM DA SMJERNICE.
JA LIČNO BIH BILA ZADOVOLJNA SA KAMERAMA U SVAKOJ SOBI?