IZVORNA PORUKA: canim
Meni nema smisla da ministarstvo zdravstva trazi da se proglasi epidamija osim ako nemaju novih slucajeva oboljelih a prenosnik da su vrticka djeca.
Sad jos jednom procitah onaj tekst na klixu o salmoneli, kontam nesto nisam dobro skontala i evo sta pise o nacinu prenosa
"Uobičajeni izvori salmonele su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. Salmonela se uglavnom prenosi proizvodima životinjskog porijekla, a čest način prenošenja na ljuski kokošjih jaja i putem mlijeka. Međutim, salmonela se može prenijeti i putem druge hrane, pa i sa drugih zaraženih površina i kontaktom sa zaraženim ljudima"
Zar se stvarno salmonela moze prenijeti kontaktom sa zarazenim ljudim ili ovi pretjeruju
može...ako ruke ne operu poslije pranja guzice zaraženi...
onako plastično da ti kažem..
al ženo ti zaraženi u najvećem broju slučajevi su mali i ne peru dupe sebi sami ...
higjenske uvjete svaka kuća ima i bez da im se desila salmonela iz vrtća...
nismo u kolektivnom centru zaboga nego svak svojoj kući...
iz vrtića odstranjeni oboljeli nemaju šansu prenijeti je ostalima...a osobito na radne površine na kojima će biti opet neka hrana jelte?
E sad da se širi tim nehigijenksim putem u porodicima domaćinstvima zbog nemogućnosti održavanja higijene koja bi smanjila rizik od zaraze ...al hejjjjjjj niko još ne javi obolili mama il tata od vrtićkog djeteta, jel da?
Tako damoja logika u ovoj priči je drugačija...
i mislim da proglašenje istoga je samo zaštita naplate tj nenaplate u većim količinama osiguranja i love ono malo crkavice iz budžeta kantona a da se dođe do cilja željenog u novoj postavci :D