Povijanje je štetno ukoliko je beba neprestano povijena duži period. Inače im godi kad im je tijesno :D, moj nije mogao zaspati drugačije, stavljala sam ga u dekicu i vezala mu ruke i noge tetrama (kako ovo okrutno zvuči).
07.10.2009, 08:53
Anushka
903
zelim bebu mi smo tek sad kupili stramplice za ovu zimu. ako odrzavas 20tak stepeni u kuci nece joj trebati donja odjeca, a napolje svakako ne bi trebala izlaziti ako je manje od 9-10 stepeni sa tako malom bebom, osim naravno na kontrole ali to ide autom i jednostavno stavis vise slojeva odjece.
za povijanje - Meni je isto tako okrutno i besmisleno sputavati bebu u povoj, ja sam ga umotavala u dekicu ali nisam vezala i mogao se "osloboditi" kad god je htio, i cim je poceo izvlaciti rukice prestala sam ga umotavati tako. I posto je provodio vecinu vremena dojeci, nije trebalo stvarati osjecaj da ga neko grli, jer je stalno bio u mom zagrljaju .
mene su brinule rukavice ali bezrazlozno, jer je dobro i na vrijeme razvio finu motoriku. Sa 2,5 mjeseca i pored rukavica je znao da ima svoje rukice i prstice i da se moze sluziti njima pa je lupao zvecke iznad glave u kreveticu da mu zvece.
07.10.2009, 09:37
Anoniman
IZVORNA PORUKA: nikita Hvala neki, ja se bas pitam bi li kupovala vrecu za spavanje ili ne jer to sputava bebe , ne moze mrdat nogicama kako treba a s druge strane mislim da bi dekicu stavio na glavu ili bi se otkrio...ali i to sto kazes, svakako prvih mjeseci non stop buljimo u njih bilo dan bilo noc
I moja je mrvica rođena u januaru. U početku sam je pokrivala debljom dekicom... dok se nije počela vrtiti i otkrivati. Sad smo stalno u vreći... ljeti je bila tanka, a sad smo uveli i debelu vreću. Malena se može bez problema vrititi, dizati none, čak je nekad nađem i na stomaku... zaista nije sputana u vreći. S obzirom da ona fino spava po cijelu noć, ne moram se buditi ni da vidim da li se otkrila ili strpala kraj deke u usta : )
07.10.2009, 10:43
želim bebu
88
Hvala puno na pomoći.Inače nam je u kući relativno toplo, imamo grijanje, ali me ipak zanimalo šta sve treba obući bebi da joj ne bi bilo hladno.
07.10.2009, 13:32
*Seve*
299
IZVORNA PORUKA: Anushka Meni je isto tako okrutno i besmisleno sputavati bebu u povoj, ja sam ga umotavala u dekicu ali nisam vezala i mogao se "osloboditi" kad god je htio, i cim je poceo izvlaciti rukice prestala sam ga umotavati tako. I posto je provodio vecinu vremena dojeci, nije trebalo stvarati osjecaj da ga neko grli, jer je stalno bio u mom zagrljaju .
Slazem se sa ovim...Ni ja nisam nikad,niti bi ikad zamotavala bebu u povoj.... To mi je nekako patnja za bebu....Zamislim da mene neko tako umota.. A kapicu sam stavljala,laganu pamucnu,bez da se veze skoro do 3 mijeseca... Jucer kupila mu jorgan za zimu,jao kako je sladak,stramplica par komada i tri pidzame plisane..
08.11.2012, 22:28
milenium
6133
ne znam je li prikladna tema,ali jeste li vi svojim bebama koje su tek rođene oblačile štramplice zimi,odnosno prva 3-4 mjeseca da li bebi uopće trebaju štramplce?
kako obući dvomjesečnu bebu kad ide van u šetnju zimi?
08.11.2012, 22:40
Medi_87
1472
mi nismo nosili stramplice, za napolje bi mu obukla neke toplije gegice, kapu, i imali smo onu vrecu za kolica u koju bih ga stavila i to je to, kapu u kuci smo nosili jedino nekih pola sata nakon kupanja, a jorgan malim bebama ne treba, mi ga jos uvijek ne koristimo, mada ga imamo, koristimo vrecu za spavanje i ako je bas hladno preko ide deka, povijala ga nisam nikad
08.11.2012, 22:45
milenium
6133
je li to ona vreća što dođe uz kolica,kao jastuče?kao bunda? a ta vreća za spavanje je li s rukavima ili bez rukava da može rukama micati?prošla beba mi je bila ljetna pa me nisu mučila ova pitanja.
08.11.2012, 22:47
teacher75
5394
ne trebaju, moja lana je rodjena u oktobru i ja sam joj tada oblacila pantolice ili donji dio trenerke ili helanke, gore majicu i eventualn oneki dzemperak i u skafander pa u kolica, sasvim dovoljno, skafander zakon.nisam imala ni onu vrecu za kolica
08.11.2012, 22:51
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: milenium
ne znam je li prikladna tema,ali jeste li vi svojim bebama koje su tek rođene oblačile štramplice zimi,odnosno prva 3-4 mjeseca da li bebi uopće trebaju štramplce?
Trenerka i skafander. Najjednostavnije.
08.11.2012, 22:53
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: hanabanana
08.11.2012, 23:00
Medi_87
1472
milenium ta je vreca haman k'o skafander s tim da ima rupice da se mogu provuci kaisici na kolicima
09.11.2012, 14:26
animagical
5604
IZVORNA PORUKA: hanabanana
a ako ti je mrsko oblaciti bebi od dva mjeseca trenerku, mogu i gegice, bodi i skafander
09.11.2012, 14:53
Bebica11
4324
Sto se tice spavanja moja N se otkriva i ne podnosi nista na sebi, eventualno taaanku dekicu pa je ja onda obucem, carapice, bodi kr il dugih rukava i donja trenerkica i tako spava
nece vrecu vristi i onda je i ne pokrivam uopste
ima li jos slicnih slucajeva???
btw vidim da joj ne smeta, ne prehladi se i sl, a mm govori da je to jer je buca pa joj vruce a i njemu je stalno vruce mislim da je to genetski
09.11.2012, 14:57
Bebica11
4324
I jos jedno pitanje oblacite li djecicu vec u skafandere?
ja imam jedan tanji ono vise "cohani" ne znam bas te materijale, mm govori da je prerano za njega a ja kontam da je bas taman za njega vrijeme, jer rastrbuha se u jaknicama i sl
tj ne mislim ga ovako po suncu vec npr veceras u mrak idemo negdje pa je bas hladno kad zadje sunce
< Poruku je uredio Bebica11 -- 9.11.2012 14:58:50 >
09.11.2012, 15:02
SailorMoon
1300
MOja A je 06.11. rodjena i od prvog dana smo izlazili na polje sa njom. Obucem joj gegice (bez strampli) jaknicu i imala sam vrecu za maxi cosi. Stavium je u vrecu, prekrijem dekicom i onda samo zatvorim vrecu i superiska. U kolicima j e bila ona korpa tako da sam je ususkivala u deku. Cim je imala 2 mjeseca stavlja sam je u skafander. Mogla sam i prije ali bio joj veliki A po noci spava u vreci za spavanje. Od prvog dana pa do sad. Cak i ljeti kupim jednu skroz tanku, pamucnu vrecu.
< Poruku je uredio SailorMoon -- 9.11.2012 15:03:36 >
09.11.2012, 15:20
animagical
5604
bebice ja sada A za vecernju setnju obucem u bodi, majicu, hlace, jaknu, cipele....kad bude hladnije dodacu i strample ili termo hlace, ili deblju trenerku...
10.11.2012, 10:53
Lalali
49
kod mene kuci je jako toplo tako da bebu ne utopljavam puno, bodi dugih rukava , trenerkicu i carapice. ovih dana trebamo na prvu kontrolu i to ce joj biti prvi izlazak iz kuce pa ne znam sta da joj obucem da joj ne bude hladno
14.12.2012, 09:12
mamaibabo
324
neznam je prikladna tema al imam dilemu zelim izvesti svoju 8 mjesecnu bebu u set_nju i naravno na mene muz drvlje i kamenje,jesili ti normalna po ovakvom minusu..... a ja kontala malo vaan ubukla bih joj skafander al .....izvodite li vi svoje bebe po ovom minusu.....
< Poruku je uredio mamaibabo -- 14.12.2012 9:13:41 >
14.12.2012, 09:22
Emica_sa
1463
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
neznam je prikladna tema al imam dilemu zelim izvesti svoju 8 mjesecnu bebu u set_nju i naravno na mene muz drvlje i kamenje,jesili ti normalna po ovakvom minusu..... a ja kontala malo vaan ubukla bih joj skafander al .....izvodite li vi svoje bebe po ovom minusu.....
Da, svaki dan,obuci joj skafander i gotovo,neces sada citavu zimu biti u kuci,nema veze sto je hladno
14.12.2012, 09:28
ciciban26
281
Minusi su tek pred nama,bolje da sad polako navikavas bebu da je iznosis iz kuce. U pocetku po par minuta pa polako produzavas. Neko je prosle godine spomenuo da koliko beba ima mj. na toliki minus smije,koliko je tacno ne znam Prosle zime sam svakodnevno izlazila s cak i s 3 mj. Dobro je ususkam i u kratku setnjicu. Naravno nisam izlazila na -20. Bilo mi je bitno da je vedro,da nema one magle i smoga,spremimo se i bar do pekare trknemo
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
14.12.2012, 09:29
Lady26
9177
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
Samo naprijed, pusti muza Skafander, sal+kapu+rukavice, cizmice i furajte.... Pa zamisli da cijelu zimu provedes u kuci
14.12.2012, 09:37
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
14.12.2012, 10:04
hatepsut
1241
Meni je malo previse na -15 izvoditi bebu i ja svoju ne izvodim.