IZVORNA PORUKA: Breskva
Dobro ovo izgleda, ovo je pravo popularan i moderan kolač puno se o njemu priča u čemu je fol? Morat ću i ja napravit....Lelis molim recept za cheesecake
cheesecake ala leli§ kora
400 g keksa (petita)
100 g putera
1 kascica cimeta
keks izmrviti rukom. puter otopiti i dodati izmrlvljenom keksu. dodati jednu kascicu cimeta (ili 2 ako neko voli malo jace) izmjesati, sasuti u kalup i izravnati. ubaciti koru u frizider dok se pripremi krema
krema
2 pakovanja sira Philadephia od 450gr (moze obicni ali ako imate izbor nekog drugog npr. jagoda, honey nutmeg ili najbolje cheesecake) neki su pravili i sa ABC sirom i kazu da je ok (ja nisam to probala a i nesto sam skepticna po tom pitanju)
230 g secera
500 ml pavlake
1 limun
2-3 jajeta
vanilin secer (po zelji, a moze se dodati i cimet ovoj smjesi)
Philadelbiu dobro izmjesati mikserom. dodavati jedno po jedno jaje konstantno mjesajuci. dodati pavlaku (konstantno mjesajuci) kada se smjesa izjednaci dodati vanilin secer, limun i secer. sve dobro umjesati i krema je spremna
kremu isuti po pripremljenoj kori iz frizidera. kalup obloziti folijom (da chesecake ne bi pripekao sa strana)... rernu zagrijati na 180C. peci neki 20-ak minuta ili dok se krema ne ucvrsti (pocece pucati kada bude gotovo)...izvaditi kolac i ostaviti ga na sobnoj temperaturi pola sata.
pripremiti preliv po zelji (moze se kupiti vec gotovi preliv od borovnice ili jagode...ja ponekad pravim preliv od jagode tako sto smiksam jagode dodam malo mlijeka i malo pudiinga i to stavim da provrije... ako se preliv kuhao treba ga potpuno ohladiti i onda posuti kolac) a moze se ukrasiti samo ribanom cokoladom ili cokoladnim sosom...
napomena: preliv ne bi trebao biti deblji od 0.5 cm i to je previse
vazno: nazalost cheesecake se moze jesti tek nakon 7-8 stajanja u frizideru... treba da se "stvrdne" bice kao tvrdji puding
< Poruku je uredio leli§ -- 24.12.2009 0:47:24 >
Blowing with the wind of change..."