Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
22.12.2011, 09:49
Amelaa RR
3309
Socni kolac s jabukama
6 jaja casa ipo secera pola case ulja 2 case oraha 1 prasak za pecivo 6 kasika brasna
1KG jabuka
1kg jabuka u receptu sam procitala da ide zlatni delises, al ja sam stavila kakvih sam imala mix je bio :D Jabuke ogulit, rezati na ploske ne pretanke. Malo vise od pola litra vode s 500g secera sam stavila da prokuha i u to stavila jabuke i nekih 10minuta ih kuhala u tome, ne treba da se skroz skuhaju nego na pola... U tepsiju (ja sam koristila onu usku a duboku da prostite :P ) stavila papir za pecenje al prepustila sam pofino papira s strana da se moze lakse okrenut kad se ispece. Procjedit jabuke i poredat jabuke na dno tepsije i po njemu izlit smjesu za koru peci 20-30 min na 200*.
Ja sam prvo umutla zumanca s secerom, pa sam posbno umucena bjelanca dodala u zumanca, ulje i sve dobro umutila, onda dodala brasno i prasak za pecivo, i na kraju orahe. Sve dobro umutila i pelila preko jabuka. Kad se ispece, pomocu jednog kraja papira za pecenje preokrenuti koru, i staviti da se ohladi. Na vodi u kojoj su se kuhale jabuke, skuhati puding od vanilije, ja sam stavila 3 pudinga i 3 kasike secera, puding se mora skorz ohladit...brze se ohladi na baklonu nego u frizideru il zamrzivacu:) (to je dangubli al isplati se). Umutiti slatko vrhnje ja sam imala 100ml i dodati u to potpuno ohladjen puding, umutiti dobro, preliti preko kolaca i ukrasiti po zelji, ja sam na pola posula cimeta...pola bez ista jer ne limvo cimet.
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 22.12.2011 9:50:36 >
Za koru: 3 bjelanca 12 kasika mlijeka 12 kasika ulja 12 kasika secera 8 kasika brasna 3 zumanca 3 kasike kakaoa ili cokolade u prahu prasak za pecivo
Umutiti prvo bjelanca,dodati secer,a zatim lagano sve ostale sastojke.Peci u zagrijanoj pecnici na 150/180 stepeni.Cackalicom provjeriti da li je biskvit gotov.
Za preljev:2 case (200 ml) mlijeka,8 kasika secera prokuhati i preliti ispecenu koru.
Napraviti cokoladnu glazuru ili umutiti slag pa premazati.Ja sam uzela slag verziju.
22.12.2011, 17:43
Galicia
2433
Hvala Jasmin. Koliko kuhas preliv od mlijeka i secera? Jel samo da prokuha malo ili?
23.12.2011, 13:47
jasmin
4600
IZVORNA PORUKA: Galicia
Hvala Jasmin. Koliko kuhas preliv od mlijeka i secera? Jel samo da prokuha malo ili?
Ma samo da prokuha na laganoj vatri 5 minuta.
23.12.2011, 13:57
jasmin
4600
Ovaj kolac je veoma brzo gotov.Naime,jela sam ga kod Lalane,i kada sam ga htjela praviti trazila sam recept,no ona je taj recept izgubila.Onda sam nekako `sklepala` na svoj nacin,ali ispao je ukusan. Obican,uz miris domacinstva...
3 jaja 2 case secera casa ulja casa jogurta 3 case brasna prasak za pecivo
Prvo umutiti jaja i secer,zatim dodati sve ostalo.Peci na 150 stepeni i kad je biskvit gotov,umutiti 2 velike kasike instant kafe,Nescafe ili neka druga,s 250 ml vode i kasikom preljevati kolac dok se preljev ne potrosi.Po zelji posuti mljevenim orasima.
25.12.2011, 20:02
juni
1102
Zna li neko gdje mogu kupiti kalupe u obliku cvijeta ili zvijezde za kolacice zvane margerita. To su kolacici koji se premazu dzemom pa se poklope, ako znate na koje mislim. Mercator i konzum pregledala, nemaju, ni Dm isto.
25.12.2011, 20:06
Hanady RR
18727
ako sam shavtila to su suhi kolači...dva istih oblika izeđu marmelada...ja to zovem anilicama pa ih ajčešće vadim malom onom čašom za rakiju no može i u oblicima... a ove kalupe koje ti tražiš imaš kod naše forumašice medić saltki...ona na fb ima ponudu katalošku...više oblika ima i u komletu ima i zvezda ja imam i njene i iz taperwera nema razlike ni u korištinju ni u oržavanju
25.12.2011, 20:10
juni
1102
Hvala Hanady, to su ti kolacici samo mi reci jos kako da dodjem do medic slatki Mozda je i imam na FB ali joj ne znam ime, pa ako ti nije problem da mi PP posaljes kontakt. Hvala
25.12.2011, 20:13
juni
1102
Mi smo se danas napekli kolacica, "kufa"r Emil pomagao uveliko. ne gine mi nekoliko kilograma za Novu a taman sam dosla na normalnu kilazu. Uvijek sam ili mrsava ili popunjena, nikako odrzat idealnu kilazu
25.12.2011, 20:13
Hanady RR
18727
Imaš PP sa detaljnim uputama
25.12.2011, 20:27
juni
1102
Jos jednom hvala poslala sam medicu pp.
25.12.2011, 21:05
Medić*
29
IZVORNA PORUKA: juni
Jos jednom hvala poslala sam medicu pp.
Juni prihvacen zahtjev, imas pp na RR
Jasmin upravo idem praviti ovaj tvoj brzinski kolac
< Poruku je uredio medic slatki -- 25.12.2011 21:06:01 >
25.12.2011, 22:27
Medić*
29
Upravo napravila ovaj gore kolac od jasmin, sa kafom, super je, nisam imala oraha pa sam narendala napolitanku preko i malo cokolade, lagan, mekan i ukusan. Dvoumila sam se da li da ga prelivam kafom, mislila necim drugim ali kafa mu da tako fi ukus.
25.12.2011, 22:29
jasmin
4600
IZVORNA PORUKA: medic slatki
Upravo napravila ovaj gore kolac od jasmin, sa kafom, super je, nisam imala oraha pa sam narendala napolitanku preko i malo cokolade, lagan, mekan i ukusan. Dvoumila sam se da li da ga prelivam kafom, mislila necim drugim ali kafa mu da tako fi ukus.
Meni se ne osjeti kafa u preljevu,kao da je neka posebna mjesavina,nekako i na orahe mirise taj preljev...ma pravo brz i pravo dobar.