IZVORNA PORUKA: sunid
Drage porodilje:)
interesuje me koliko otprilike se ceka da se dobije prva naknada nakon poroda? Planiram odmah nakon poroda,ako Bog da u decembru, predati papire za naknadu za zaposlene porodilje, ali cula sam da se pare ne dobiju odmah pa me interesuje koliko se ceka na prvu isplatu konkretno u opstini Novi Grad?
I je li visina naknade ista za sve jer sam cula da neko dobiva oko 400 i nesto a neko oko 300 i da to zavisi na koliko si bila prijavljena kod poslodavca? Kako to ide ako neko zna svaka informacija ce mi biti korisna:)
najprije nakanad s eprima od dana kada si na porodiljskom dopustu, a papire predjaeš kada imaš rodni list djeteta znači sa danom poroda i najadalje 60 dana nakon poroda moraš predati zahtejv za nakandu.
od dana kada predš nakandu proće najviše 30 dana da dobiješ rješenje o nakandi iz opštine i onda u skladu sa tim Rješenjem dobit ćeš nakande. U Novog gradu do sada je ovakva situacija...ako predaš do 25 u mjesecu decembru prvu nakandu ćeš dobiti u februaru...sa tim da će ti isplatiti razliku za dane u decembru u komletan ferbuar. najdalje ćeš čekati do marta ali tada ćeš dobiti dvije naknade januarsku i ferbuarsku i rzaliku za dane u decembru ( tačnije razliku za dane od dana pororda do dana predavanja zahtjeva).
Visina naknade na kantonu sarajevo je u skaldu sa zakonom 60% od prosječene plaće federacije za posljednja tri meseca po posljendje objavljenim statističkim podacima zavoda za statistiku F BiH. u skladu s atim naknada u ovoj godini je u okviru cca 450 KM ( nekada manje a neda malo i vieš) nema tendencija da će doći do smanjenja porsječene plaće federacije jer potrošačka korpa raste i ratse pa u tom smisli ne trebaš brinuti.
na tvom rješenju doće cifra od 360 Km za iplatu...međutim to je stalna forma rješenja u kojoj je navedeno da se sipod toga iznosa ne može izplatiti naknada u skladu sa mminimalcem u F BIH a ti primaš više jer je u preaumbli rješenja naveden član zakona koji laže 60 % porsječene plaće federacije .
Visina tvojih primanja nije bitan u smislu odluke kolika će ti naknada biti, ali je bitno da to predaš da opštinska služba može provjeriti da je na tu prosječnu cifru poslodavac za tebe plaćao doprinose iz plate i na plaću u prethodnom periodu, jedna od doprinosa na plaću je i doprinos koji se odnosi na ostavrivanje nakanad ovih i durgih vrsta u slučaju da s ene radi.
Eto nadams e objasnila sma ti...Sretno