IZVORNA PORUKA: sarajevo_84
Drage forumašice,
tek sam se uključila, trebam se poroditi početkom juna, pa ako vam nije teško, molim vas da mi ponovite sve vezano za naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva.
Dakle, zaposlena sam u državnoj firmi (stalni radni odnos), interesuje me koja je procedura oko samog odlaska na porodiljsko (planiram zvanično na bolovanje početkom maja aBd), kolika je naknada, ko isplaćuje i koja sve imam prava???
Unaprijed hvala svima na pomoći, veliki pozdrav!!!
Ako je za drzavnu firmu isto kao i za privatnu (a mislim da jeste)onda trebas otici u opcinu kojoj pripadas i traziti obrazac u vidu zahtjeva za naknadu porodilji koja je u radnom odnosu i na tom obrazcu ti pise koji dokumenti ti trebaju. Ja sam u opcini Novi Grad i trebala mi je:
- potvrda od poslodavca da sam u radnom odnosu na neodredeno i prosjek plate
-rodni list bebe
-kopija licne i prijave prebivalista
- uvjerenje o broju clanova u domacinstvu iz mjesne zajednice ili kucna lista
- potvrda o otvorenom porodiljskom bolovanju (a to ce ti dati doktor kad otvoris porodiljsko)
Mislim da je to sve da nisam nista zaboravila,uglavnom sve ti je nabrojano na zahtjevu.
Kad se porodis imas rok 60 dana da predas,a kad predas cekas rjesenje meni je moje doslo za 20tak dana. A nakon toga cekas da ti postar dodje na vrata i donese lovu:), uglavnom se ceka par mjeseci (od dobivanja rjesenja) da ti dodje prva isplata a tada ti isplate sve mjesece koje si cekala retroaktivno i onda ide redovno svaki mjesec. A iznos zavisi od prosjecne plate tog mjeseca ne znam je li u Federaciji ili Kantonu Sa,ali nije ni vazno uglavnom je iznos oko 400 i nesto iako na svim rjesenjima pise da se dobiva 360 KM, ali to nije tako nego svaki mjesec preracunavaju mislim 60% od prosjecne plate tog mjeseca.
Eto,nadam se da sam ti bar malo pomogla:)
sretno:)