IZVORNA PORUKA: Miimy
mene interesuje sljedece ja sam na birou , mm radi samo, nemamo auto, podstanari smo , jel ja mogu ostvariti jos ikakvu drugu pomoc osim onih para sa biroa.. i sta se trazi od papira kolka primanja moraju biti .... hvala
i jos nesto neki dan me drugarica pita kolko dugo se mora biti prijavljen na biro da ostvaris porodiljsku naknadu jel ima neki period..
na ovo tvoje pitenja najbolje će ti dogvoriti opštinska služba...
najprije zavisi u kojoj si opština...jednokratna pomoć po porodu je nešto što varira u cifri...i svaka opština je ima za sebe ili je uopće nema...
ako možeš soatvirti pravo na dječiji doplataka u opštini svojoj onda će te grad dodatno nagarditi nakandama za 6 mjeseci...
samo veoma važna informacija je kolika je plaća tvoga supruga , ako s edobro sjećam a to porvjeri minimalac je zagarantovan kod jednoga zaposlenoga člana da se ostavri pravo na dječiji doplatak...
to što ste podtsanari neće ti pomoći...
ali je vrlo bitno da dječiji doplataka ostavriš po zakonu socijalne zaštite što znači da ne smijete imati automobil na svoje ime itd...
najkonkretnije ćeš saznati u opštini...
vidi i na web adresi opštine šta treba od papira za ostavrvanje dječijeg doplatka...njega kad ostavriš otvaraju ti se vrata i za druge naknade mimo ovoga sa biora...
a drugarici reci...8 mjeseci u kontinuitetu mora biti prijavljena ili kao zaposlenik ili na boriu...znači može biti d aje 4 mjeseca smao radila a l naredna četiri bez prekida mora biti na bioru...
8 mjeseci u kontinuitetu daj pravo korištenja kantonalne nakande