IZVORNA PORUKA: between
IZVORNA PORUKA: Alhemicarka
Porodiljska naknada se dobiva za period od kad je otvoreno porodiljsko odsustvo, nema veze rođenje djeteta. Rodni list se traži da se utvrdi da je dijete rođeno živo, kako bi izdali rješenje na godinu dana. Znači, ako porodiljsko otvori 28 dana prije poroda i za tih 28 dana će dobiti naknadu.
I da, ne mora se porodiljsko otvoriti 28 dana prije poroda, i ja sam otvorila na dan poroda.
Jesi li imala godisnji pa iskoristila?
Ja sam od treceg mjeseca cuvala trudnocu a radim na takvom poslu gdje svi imamo kolektivni godisnji.Meni je doktor rekao da moram otvoriti bolovanje ili da uzmem godisnji do poroda.Jer nisam mogla ostati na bolovanju do poroda
Jesam, imala sam starog (iz prethodne godine) i kompletan novi iz tekuće. Uspjela sam ispucati stari i iskoristiti samo 6 dana tekuće godine i porodila sam se prije termina. Meni je bilo bitno da načnem iz tekuće godine kako bi slijedeće imala starog odmora i kako bi ostvarila pravo na regres (kojeg izgleda neće biti :( ), tako me je posavjetovala pravnica iz moje firme (privatni sektor). Mada, nisam očekivala da će mi ostati tri sedmice, i nemam pojma hoću li moći iskoristiti sve to, jer se na posao trebam vratiti 09. 04. 2013 i to bi značilo da do juna imam tri sedmice, a od juna 4 sedmice. S obzirom da je privatni sektor čisto sumnjam da će mi dati to sve

Muž je otišao kod doktora i samo rekao radila je do poroda, što pravno i jesam, samo sam bila na godišnjem, nisam bila na bolovanju.
Moguće je čak i u firmama gdje je kolektivni godišnji dobiti godišnji prije tog perioda. Znam da je to uspjela moja prijateljica koja radi u jednoj sarajevskoj školi, rodila je u maju i tražila da dobije godišnji odmor prije poroda i dobila je.