IZVORNA PORUKA: Dalia2013
Pozdrav svima. Molim vas pomozite mi da razjasnim dilemu oko svog problema. Potisala sam ugovor na godinu dana. U privatnoj agenciji. Sa visokom skolom. Odradila sam 8 punih mjeseci, bez koristenja odmora, i sada sam na bolovanju trudnickom. Termin poroda je 15 mart, a ugovor na odredjeno godinu dana, prestaje 15 aprila.
Interesuje me na kakvu naknadu imam pravo, ako se porodim dok sam jos u radnom odnosu, sta nakon isteka ugovora, znam idem na biro, al kakva naknada porodiljska tada postaje, puna, ili onih 120km cim se prijavim na biro.
Da li me sleduje dok sam u radnom odnosu tih mjesec dana puna naknada?
Molim vas kome da se obratim, i sta da radim.
Sada sam u 7 mjesecu trudnoce, kada je vrijeme da se obratim opcini?
Hvala
Sada si na bolovanju...
28 dana prije poroda ili na dan poroda to ćeš sa svojim ljekarom i komisijom vdijeti ideš na podrodiljski dopust ...
za vrijeme trajanja tvoga ugovora o radi primaša nakandu za zapolenu ženu/majku porodilju u iznosu kako nalažu poprisi kantona na kome živiš...
sa danom prestanka ugovora, ako ga ne produže kojim slučajem, ideš na biro u roku od 30 dana od dana odjave iz firme tj prestanka ugovora na određeno vrijeme...
po rješenju koje ćeš dobiti do općine za zaposlenu majku/ženu dužna ćepš biti u roku do 15 dan javiti nastalu promejnu tj. sama ideš u opštinu i izvršiš pormjenu rješenja o nakanadu i dobiješ novo rješenja za nezaposlenu ženu majku porodilju...koja iznosi 120 KM...
ostatak do pune godine nju i primaš...
U opštinu s ejavljaš sa danom otvaranja porodiljskoga dopusta...
ako to bude 28 dana prije termina ideš tada...ako bude sa danom poroda onda idše po porodu može to obaviti i suprug za tebe a rok za isto je 60 dana od dana kada stišaš na pordiljsko odustvo...