IZVORNA PORUKA: nina2725
Pozdrav! Zna li neko od vas na šta imamju pravo porodilje koje su zaposlene, zbunjuju me sa savjetima oko toga, i da li svima donosi poštar naknadu kada su na bolovanju ili nekome ide preko firme. Pred porodom sam termin u Nedelju 03.02.20113. do sad nisam imala dodira sa tim naknadama pa bi mi svaka pomoć dobro došla .
Unaprijed hvala.
Kao zapolena porodilja imaš prvano na naknadu za zapolene porodilje koja po kantonalnom zakonu iznosi 60% porsječne plaće federacije...
sada ona varira oko cca 450 KM...
Istu primaš preko opštine na kućnu adresu donosi je poštar...
nakada ti kreće teći sa danom porroda ( ako nisi otvorila bolovanje 28 dana prije)...
po danu poroda dužna si predati zahtjev u matiččnu općinu stanovanja za zaposlenu majku porodilju...
u okviru svake opštine imaš na info šalterima informacije što ti od dokumenatcije treba...
rok za posnošenje ovoga zahtjeva je 60 dana od dana poroda...
rješenje dobiješ otpilike za 25-20 dana po predaji...
po osnovu toga rješenja prvi naredni mjesec isplate tebi je dolazak poštara zagarantiran sa nakandom i mjesec pretjodni koji je bio u trajanju podnošenja zahtjeva i čekanja rješenja...
12 naknada primiti moraš...
12 mjeseci porodiljskoga osim u slučaju da isto prekidaš ranije...
ako tvoja firma vrši isplatu plaće do 100% za vrijeme podrodiljskoga dopusta, onda ćeš kopiju rješenja ti a u većini sluačjeva i opština dostaviti firmi...
na raješenju piše cifra od cca 450 Km koliko je naknada, firma to oduzima i ostatak uaplećuje na tvoju platnu karticu...
Po isteku naknade za porodiljesako si na jednoj od hradskih optina ( stari grad, centar, novi grad ili novo adarjevi) dobit ćeš nakandu od grada kao 13-tu u iznosu od 260 Km...
U slučaju niske plaće, smanjenih prihoda domaćinstav, jednoga nezapolenoga, nemanja automibila itd itd moguće je da imaš pravo na jednokratne pomoći po opštini s erazlikuju , ili ako budeš dojila potvrdu da patronažna pa ganjaš mlijeko i soka...ili ako imaš pravo na dječiji doplatak automatizmom i nešto od grada primaš...no rijetko ko ova prava ostavri kao zapolena porodilja...svakako o tome ćeš se najbolje informisati u matičnoj opštini i oni će vas uputiti gdje i šta...
Eto ukrratko