IZVORNA PORUKA: RICI
za porodilje zaposlene u institucijama bih možda ipak ima nade, naime prema informaciji kojom raspolažem ombdusmeni za ljudska prava su napravili prigovor o stanju i diskriminirajućem odnosu prema porodiljama zaposlenim u institucijama bih. Čitav spis fino obrađen je poslan na odbor za unutarnju politiku vijeća ministara tamo je razmatran i treba da se uvrsti u jednu od slijedećih sjednica vijeća ministara. Po preporuci odnosno zaključku ombdusmena oni traže izjednačavanje naknada za porodilje u institucijama bih kao i preporuku da se i entitetski zakoni usaglase i da porodilje imaju isti tretman na čitavom području države bih. pratim i izvještavam vas o toku ovoog problema.sad sve zavisi od toga da li će špirić ovaj predmet staviti u svoju "duboku ladicu" pa da nikad ne ugleda svjetlo dana ili će ipak pustiti na sjednicu pa da bude velike šanse da sve ode na parlament i bude ispravljena nepravda. Ostaje da čekamo i vidimo šta će se desiti.
draga rici i ostale federalne nesretnice zaposlene u institucijama BiH -sumnjam da će od od te preporuke ombudsmena nešto biti. To je već jednom bilo na vijeću ministara, pa su u julu donijeli onu sramotnu odluku o naknadi u visini minimalne satnice zagarantovane općim kolektivnim ugovorom. Ali ja imam jednu dobru vijest u koju polažem više nade. Ja i kolegica koja će ovih dana aBd na porodiljsko

smo ljetos bile vrijedne. Pronašle smo zastupnika tj. zastupnicu u državnom parlamentu- gđu.Malić Mirjanu koja nas je saslušala i pokazala puno razumijevanje za probleme u kojim se nalazimo i obećala podršku. nakon toga smo ja i kolegica pripremile jedan, nadam se vrlo dobar i argumentovan ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA i proslijedili gđi.Malić koja je se zaista potrudila i pronašla dovoljan broj zastupnika spremnih da potpišu ovaj zahtjev, te je isti proslijeđen na Ustavni sud. predmet je u radu, zahtjev je sadržavao i prijedlog za donošenje privremene mjere-taj prijedlog je odbijen, ali njega smo i stavili samo da bi se predmet što brže uzeo u rad. eto tako...mi se zaista nadamo da će se ta diskriminirajuća odredba ocjeniti neustavnom, i to po više osnova, za što smo navelli zaista jake argumente i potkrijepili ih obimnom zakonskom regulativom iz ove oblasti. Ukoliko se i u Ustavni sud ne umješa politika, a što je moguće i u ovom slučaju, mislim da imamo jako dobre šanse.
To nam je zaista uzelo jako puno snage i vremena, ali nadam se da će se isplatiti, ako ne nama, onda barem nekim budućim federalnim porodiljama zaposlenim u državnim institucijama.
potrebno je i aktivno djelovati a ne samo kukati, pa ako neko ima još nekih prijedloga javite se. zajedno smo jači. ako mogu svi tražiti svoja prava u ovoj državi, valjda se i mi trudnice i porodilje možemo nekako organizirati, pa ako treba hajdemo i mi organizirati neke proteste