ma nije problem
kiflice
3 šolje brasna
1 kesica kvasca
1 kasika pavlake
1 šolja mlijeka slatkog
50 gr putera
so
Stavis kvasac u mlijeko s malo šećera da nakvasa, a potom zakuhas ko za pite brasno u koje si prethodno izmrvila puter, pavlaku i so.
Naravno da ne zaboravim zakuhas sa mlijekom,
Ja odmah razvaljam oklagijom kolut kao za pitu malo deblje nego za maslanicu, i nedam da mi se lijepi za podlogu jer ga dobro na brasnim.
Tačnije kuglu razvaljati u formu kruga i rezati trokutiće od kojih motamo kiflice (rezati trokutiće ovisno o tome kakvu širinu, kiflica želite od većeg ka manjem dijelu.
Zamotanu kiflicu stavljamo na tepsiju i pustimo ih da se dižu na toplijem mjestu, i ja ih premazem bjelancetom.
peći na 200 c 20 minuta
Calzone
Sastojci
250 gr brasna( kolicine koliko osoba u kuci imate, otprilike kao kad kuhate hljeb),
2 kasike maslinovog ulja,
sol,
jedno zumance,
kvasac suhi i mlaka voda.
Fil
pola kg pilćih fileta
kasika ajvara
malo paradjza u sosu
umak ala parmezan
začini po zelji
edamer sir
Način Pripreme
Prvo uzeti i nakvasiti kvasac u jednu malo vecu casu mlake vode , izmjesati i staviti medju prste malo secera, i ostaviti jednu 5 minuta da nakvasa.
Zatim uzeti vecu zdjelu staviti brasno, zumance, ulje, i sol i zamjesiti sa vodom u kojoj je natopljen kvasac. Zamjesiti kao za hljeb.Poklopiti i ostaviti na toplo mjesto jednu pola sata ili dok malo ne nadodje. Kada je prilicno tjesto nadoslo uzeti i namladiti u pobrasnjenoj tepsiji ili radnom stolu i oblikovati od tjesta par manjih loptica.
Jedni 3-4 velicine sake. Ostaviti par minuta da malo opuste i onda razvijati ih ni tanko ni debelo srednje debljine, ja ih jos premazem istim onim paradajzom u sosu koji pravim za pizze, i potom punim piletinom koju sam prethodno preprzila na ulju i dodala joj slijedeće sastojke.
Naravno na vrhu izerendam edamer sir i prebacim jedan dio tijesta na drugi, a krajeve s viljuskom zalijepim jedne za druge.
Svaki calzone premazati sa malo maslinovog ulja, zatim probosti koji put ili vilicom ili nozom sa se jednako svugdje pece i peci na malo jacoj temperaturi jednu 10-15 minuta.
Dok sve lijepo ne porumeni.Kada izvadite iz pecnice , stopiti kasiku maslaca sa malo mlijeka, i cetkicom za peciva premazati svaki calzone da malo opusti.
Sluziti dok je toplo, ja najvise volim uz salatu. Da samo napomenem moze se filovati, raznim sirovima, i povrcem, jer ovo je fakticki samo zatvorena pizza, sa filom u sredini tijesta.
_____________________________
Abdullah obradovao mami 23.02.2010
Zivot bez vjere je prazan i besmislen !