IZVORNA PORUKA: mamin cvjetić
Mašallah kako je lijepo vidjeti da mladi ljudi poste i da ne kukaju kako im je teško nego se pofale kako sa lakoćom u postu prolaze im dani.Ja na žalost ne postim već par godina zbog zdravstvenih problema i uvjek sam tako tužna kad dođe ramazan a meni dani prolaze bez posta sita se naplačem jedino sam iole radosna kada pravim iftare i hranim postače.Ali nisam ovdje da vam kukam o svojoj situaciji nego da pitam nešto.
Pita mene moja drugarica jutros dali može uzeti abdest ukoliko su joj nokti nalakirani ili na njima urađena manikura gelovi umjetni nokti i te stvari ja joj kažem da koliko ja znam ne može jer je moja mama mene tako naučila o opet šta ja znam pa bi molila jasmin jer vidim žena je dobro upućena da mi ona to malo pojasni a i od vas koja ako šta zna o tome rado ću pročitati.
Evo odmah sam nasla vec dat odgovor.
Nema razilaženja među učenjacima četiri priznata fikhska mezheba (hanefije, malikije, šafije i hanabile) da je prilikom abdesta uvjet valjanosti abdesta da se pokvase svi dijelovi tijela (ruke, noge i lice) koji se peru pri abdestu. Argument da je vadžib pokvasiti nokte su riječi Uzvišenog: "O vjernici, kad hoćete molitvu da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite - a dio glava svojih potarite - i noge svoje do iza članaka" (El-Maide 6). Allah Uzvišeni naređuje da se operu ruke i noge a to obuhvata cijelu ruku do laktova i nogu do članaka u što ulaze i nokti. Takođe, dokazuju hadisom mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Posalnik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Teško stopalima od Vatre", a to je rekao kada je vidio čovjeka koji nije oprao svoje stopalo prilikom abdesta. Žena koja uzme abdest ili gusul preko lakiranih nokriju i poslije toga klanja namaz nije joj ispravan ni namaz niti abdest i gusul. Dužna je da očisti nokte i ponovi abdest (gusul) i namaz. Ve billahi tevfik. Mr. Zijad Ljakic!