IZVORNA PORUKA: Gia80
I, drugo: pedijatrica mi rece da maloj smijem dati Plazma keks, mada sadrzi med (?!), a beba ce tek napuniti 6 mjeseci. Samo da dodam da je rijec o renomiranoj pedijatrijskoj ustanovi i vrhunskom pedijatru, tako da nemam namjeru traziti second opinion, jer sam, uz glas razuma od pocetka slusala njene savjete, i sve je bilo super. Cini mi se da sam ovdje procitala da je neka forumasica dala bebi med, samo ne znam je li u izvornom obliku ili preradjen, pa je beba dobila gadan osip po guzi. Plazma takodje sadrzi i kravlje mlijeko i secer, pa sta sad raditi? Koji keks vi dajete?
Ja ću malo pametovati, ti ako ti se učini neprihvatljivo odignoriši.
Keks, industrijski, koji nisi ti napravila pa znaš 100% šta je u njemu ne naglašava baš sve šta su smučkali. A smučkali su toliko običnog rafiniranog šećera da njegova šteta u dječijem organizmu poništi ako išta pozitivno u njemu ima. O drugim aditivima da ne pričam.
Med iz keksa nije problematičan (pogotovo u količini u kojoj se zaista nalazi u keksu). Med je problematičan u izvornom obliku jer je alergen zbog polena i jer može biti inficiran bakterijama koje mogu prouzrokovati botulizam kod beba.
Kravlje mlijeko u keksu može biti problem, i predstavljati alergen, a naročito ako se da već sa 6 mjeseci. S tim da je tvoja beba od početka na kravljem mlijeku, pa ako do sad nije imala problema malo je vjerovatno da bi joj to iz keksa sad štetilo.
U keksu je još problematičan gluten iz pšenice. Do u nazad par godina uvođenje glutena se nije preporučivalo čak do 9-10 mjeseca bebinog života. Danas postoje preporuke da se gluten može uvesti ranije, ali isključivo dojenim bebama.
Generalno, keks u općte nije sretan izbor namirnice za dječiju ishranu, keks je slatkiš i treba ga tretirati kao i druge slatkiše. Ja sam ga izbjegavala skoro do godine, a i onda sam ga davala minimalno. Keks nabija masno tkivo a ne izgrađuje mišićno, pa će bebi biti teže motorički napredovati.
Puno je drugih žitarica znatno bolje hranjive vrijednosti za ishranu. Pošto koristite AD možete lako koristiti rižine, prosene ili kukuruzne pahuljice.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja