IZVORNA PORUKA: jelenaT
Sto se tice vakcinacije Lady, a i ostale, ako dijete nije redovno vakcinisano moze se upisati u skolu, ali dobije epitet dijete sa posebnim potrebama... sad je trenutno inkluzija aktivna pa ta djeca i ako nisu sa posebnim potrebama idu zajedno sa ostalom djecom u skolu, a prije su to bila posebna odjeljenja. Takodje dijete ne mozes u vrtic upisati ako nije redovno vakcinisano, jedino ako imas stelu kod pedijatrice itd... MM nije nikad vakcinisan posto je rodjen sa smanjenim imunitetom i u vrtic je isao jer je bukvalno sveki imala vezu, ali se zato sokirala kad je pred polazak u skolu dobila poziv da dijete odvede da kategorizuje jer nije vakcinisano i onda pripada toj skupini djece sa posebnim potrebama i ako je sasvim normalan, zdrav i prav...sreca pa je po izjavama teta iz vrtica da nikad nije donio ni jednu zaraznu bolest drugoj djeci uspjeli su ga upisati u u skolu sa djecom bez posebnih potreba.
ja sad predpodstavljam da ti pišeše o prošlom sisitemu i zakonima kada je tvoj suprug bio dijete...
jer sada ovako nije...
u vrtić se može upisati dijete koje nije redovno vakcinisano...
moja farah kasni sa vakcinacijom i odlučila sam zajedno sa doktoricom njenom da MMR neće ni primiti tako da znate ja je upisah bez problema...
meni je samo doktorica u domu zdravlja na osnovu svih nalaza napisala ljekarko uvjerenje tj svoje mišljenje da su svi nalazi u redu i da je dijete spremno za vrtić bez ikakvih tegoba...da karton dijeteta ne pamti bilo kakve posebne napomene u vezi sa zdravljem istoga.
a škola...nikada nisma čula da se bilo koje dijete kategoriše na ovaj ili onaj način...
prije su preko štele djeca sa posebnim potrebama išli u redovno obrazovanje a ne u škole specijalizirane za isto...
sda je savim normalno da su sva djeca zajedno...ali ih se ne ketegoriše uopšte...ni njih niti onu djecu koja su potpuno zdrava.
mislim kako je moguće da neko dijete koje je prošlo testiranje i nema nikakave znakove eventualnih poremećaja karakterizira kao dijete sa posebnim potrebama