IZVORNA PORUKA: moon2
Zanima me da li neko ima slicno iskustvo:
Dobila sam nalaz amniocenteze na kojem pise da je neodređen, zbog malog miotskog indeksa i ogranicene adekvatnosti uzorka hromosomska analiza se nije potpuno mogla izvrsiti, te se ne moze izdati nalaz kariotipizacije.
U prilogu je i FISH analiza kojom je utvrđen normalan broj kopija hromosoma 13,18 i 21 i X.
Međutim naglaseno je da se ovom analizom ne moze nista tvrditi sa sigurnoscu.
Jako sam zabrinuta i ne znam zbog cega nalaz nije uspio.
draga
moon,
mitotski index je nesto na sto ti ne mozes nikako utjecati. to ti je jednostavno procenat celija koje su u tom trenutku u mitozi (a celije moraju biti u mitozi da bi se analizirali hromozomi zato jer se tada hromozomi "skupe" i samo tada su vidljivi). u svim ostalim dijelovima celijskog ciklusa hromozomi se jednostavno ne vide.
da bi amniocenteza bila potpuna, potrebno je znaci vidjeti sve hromozome i posteno ih analizirati.
da ne ulazim u tehnicke detalje, FISH je metoda koja se koristi uz standardni pregled hromozoma a koja daje samo limitirane informacije o broju hromozoma. koriste se posebne tzv.probe koje se vezu za hromozome (i to samo hromozome 13,18,21, X i Y - koji uzrokuju 95% hromozomskih aberacija) i koje mogu reci da li postoji koji od tih hromozoma viska ili manjka. medjutim, ova metoda je nepotpuna jer ne moze detektovati tzv. mozaicne aberacije, a to su one u kojima je uduplan ili fali samo dio hromozoma, a koje imaju isti efekat na konacni ishod.
u glavnom se smatra da ako FISH da pozitivan rezultat, da je to to. ako FISH da negativan rezultat (kao u tvom slucaju), da je najvjerovatnije sve u redu jer su mozaicne aberacije rjedje.
nadam se da sam ti malo pomogla. sretno mila, ja vjerujem da je sve u redu sa bebom, ti poremecaji su ionako jako rijetki
lela77, CVS se ne radi u BIH nigdje. amniocenteza je individualno iskustvo za svaku zenu, vjerujem da postoji i pacijentica koja je isla kod dr Ljubica a koju je boljelo. a posto si ti spomenula, potpuno se slazem sa klemzi, beba je moja bila to osma ili 28. sedmica. ja sam u startu odbila svaki nalaz ove vrste, ukljucujuci i triple i kvadrupl test i sve ostalo.