02.07.2011, 21:43

29
Djeca tog uzrasta jos nisu spremna za otvorenu interakciju sa drugima, plase se i dalje nepoznatih situacija, osoba, cak i poznatima ne zele nekada prici, tesko ih je pridobiti, pokraj druge djece bave se svojim poslom, slabo stvaraju ineterakciju sa njima. Mozda je sto bi se kod nas reklo samo samo tezeg temperamenta

I moj trogodisnjak ima slicnih ispada, navala bijesa, neda da ga dr pregleda, izvija se... ja na to gledam tako da dijete jednostavno zna da ce ga dr dirati, plasi se toga, ne da da ga neko drzi i slicno.
Sama navodis da su takva ponasanja ucestalija dolaskom druge bebe. Jednostavno dijete na taj nacin ispoljava ljubomoru. Razlika je medju njima mala. Znam situavije kada djeca od samog pocetka osjete da je mama ponovo u drugom stanju, osjecaju to, prica im se o tome, pripremaju se a oni to na svoj nacin ispoljavaju. Mozda je to sve rakcija na braca ili seku, time zeli skretati paznju na sebe, takvim ponasanjem zeli dobiti ono sto zacrta. U trenucima gladi ili posponasto vecina djece reagira nervozom, kenkanjem i sl.
Opisana ponasanja po mom misljenju karakteristicna su bas tom uzrastu djece oko 3 god. Nekako mi ne navode na ADHD. Ipak ti najbolje poznajes svoje dijete i vidis njegovo ponasanje i reakcije pa stoga ako si zabrinuta mozes razgovarati sa psihologom