Moje ime je Bosna i Hercegovina.  
  Ja sam zemlja, premala za tudje,  prevelika za svoje. Bila sam sjedinjena, onda razorena, potom  rascjepkana. Ja sam majka tri musketira. Brata a ne brata. Komsije a ne  susjeda. Sabaha a ne zore. Ja sam ceznja za toleranciju i mir, za spokoj  majki poginulih sinova. 
  Ja sam siromasna cestama, konvertibilnim  markama, jedinstvom. Ja sam sama. I moja priroda vene poput ubrane  ruze. Moja djeca me se stide, i odlaze od mene prije vremena. Ja ostajem  sama...i napustena.  
  Moje rijeke su slile u sebe krv, moje zemlje su  zasadile grobove, moje kuce su nestale u plamenu. A ja tonem, na dno bez  dna. Jer ja sam majka tri musketira, sa tri jezika. Ista a tako  razlicita.  
  Moje ime je Bosna i Hercegovina. Moj kamen sa doline  juga ostaje neotesan, moja krosnja sa vrha brda ostaje neobrana, moja  voda neispijena.  
  Jer su u me ugradili mito i korupciju, i nizu se dzamija do dzamije, crkva do crkve, iz inata i izdajnickog bratstva.  Jer ja nemam posla bez koverte, i imena bez amidze.  
  Jer mojim  hodnikom nije vise fol prostrijeti cilim, vec parket od hrastovine iz  susjedne sume. Jer moje ime je postalo asocijacija za kutak na kraju  svijeta, gdje je mrznja tangenta ljubomori, lopovluk hipoteza  neskromnosti, a sreca paralela u nadu za bolje sutra. 
  Al'  ime moje, ne znaci nista, kao zelenilo koje me krasi, i planine sto  dosezu nebo. Moje  rijeke sto teku pored deke sa mezom i djezvom na zaru. I miris njene  kave. Turske, a domace. I ja nadjem svoj spokoj, kad je nada najmanja. I  vidim sina koji se vraća s puta, s koferom od naslijedja. Kako grli brata, a  ne brata. I znam da postoji ono nesto u meni, sto je jedino. Jer ja sam  majka. I kojim god putem posli, stranci nisu samo u meni. 
  I krv ce  se isprati, i grob prezaliti, i kuca izgraditi kada shvate, da nije  bitna marka, i siromasna cesta. Vec ja, i ljubav moja, unistena ali  moguca.  
  Jer majka ce biti tamo gdje je nastala, i dati od sebe sve  sto je imala. I miris njen i zvuk i jedinstvo njeno, su nada. Da ce  opstati tamo gdje je nastala.  
  Moje ime je Bosna i Hercegovina. I ja sam  jedna ali jedina.