Eh, bas ti hvala. Mislim se sta da joj napravim i sjetim se ove torte, ona voli ove kombinacije, ustvari voli ih i ostatak porodice pa da se pocastimo
14.09.2011, 22:45
niki83
2113
Lely draga, tvoje maslenice (ja ih zovem pogacice ) postadose hit! A tek ova torta, samo da zene znaju, predobra je...mi smo se odusevili, uzivali su svi koji su probali...Zeno svaka ti cast na ovim receptima Hvala
25.09.2011, 13:43
muaaa
2911
Eto kako je sezona sljiva dosla i gotovo prosla ja se odlucih da podjelim s vama ovaj svoj kulinarski pokusaj,pa za pocetak nije lose. Skuhati krompir,ispasirati ga Dodati jaje,puter malo soli pa sve dobro izmjesati Kad se ohladi dodati brasna po potrebi,izmjesati da nebude ni tvrdo ni meko oblikovati u salamu i narezati Kidati narezane djelove i stavljati ociscenu od kospice sljivu Oblikovati i staviti u kipucu vodu u koju je stavljeno malo soli da kuhaju.Eto taj postupak nisam slikala,uglavnom kada se knedle podignu na povrsinu (ja ih pustim jos malo da kuhaju)i vadim u serpicu u kojoj sam istopila puter i dodala prezlu Malo ih provaljam po smjesi od prezle i na oval Pri posluzivanju posuti kristal secerom
25.09.2011, 14:04
Medić*
29
Muaa izgleda super, moram probati. Jela sam slicno nesto samo sto se radi od krompira i smokvi. Uglavnom postupak isti
25.09.2011, 16:22
muaaa
2911
IZVORNA PORUKA: medic slatki
Muaa izgleda super, moram probati. Jela sam slicno nesto samo sto se radi od krompira i smokvi. Uglavnom postupak isti
Meni su knedle sa sljivama predobre i vrati me u djetinjstvo,mama ih je pravila bas cesto ali sa slatkim od cijelih sljiva.A i ove su odlicne
26.09.2011, 01:54
Mjeseceva Pratilja
975
Pizza 5 soljica brasna 3 soljice toplog mlijeka 1 soljica ulja 1 kvasac 1 jaje. Kada zamijesite tijesto neka odstoji 15-20 minuta i potom peci oko 15 min.
Prije izlijevanja tijesta, tepsiju ili pleh namazati puterom ili uljem. Super je peci pizzu u nekoj neprijanjajucoj tepsiji. Lahko se vidi. Bon apetite.
Eto kako je sezona sljiva dosla i gotovo prosla ja se odlucih da podjelim s vama ovaj svoj kulinarski pokusaj,pa za pocetak nije lose. Skuhati krompir,ispasirati ga Dodati jaje,puter malo soli pa sve dobro izmjesati Kad se ohladi dodati brasna po potrebi,izmjesati da nebude ni tvrdo ni meko oblikovati u salamu i narezati Kidati narezane djelove i stavljati ociscenu od kospice sljivu Oblikovati i staviti u kipucu vodu u koju je stavljeno malo soli da kuhaju.Eto taj postupak nisam slikala,uglavnom kada se knedle podignu na povrsinu (ja ih pustim jos malo da kuhaju)i vadim u serpicu u kojoj sam istopila puter i dodala prezlu Malo ih provaljam po smjesi od prezle i na oval Pri posluzivanju posuti kristal secerom
ovo je predivno kako vidim,a nisam nikad pravila...samo bih volila da napises sastojke koliko se cega stavlja??
30.09.2011, 17:09
Mjeseceva Pratilja
975
Rerice i ja bih voljela da je forumasica napisala koliko cega ide..Ali evo po slikama otprilike mozes staviti 4 krompira srednje velicine..Ovisno koliko osoba imas kuci..
Rerice i ja bih voljela da je forumasica napisala koliko cega ide..Ali evo po slikama otprilike mozes staviti 4 krompira srednje velicine..Ovisno koliko osoba imas kuci..
Ja i mm....
30.09.2011, 17:39
Mjeseceva Pratilja
975
IZVORNA PORUKA: rerica
IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja
Ja i mm....
Nice. Pa onda 4.. Cini mi se da ove knedlice mogu i prenociti, nece im nista biti..
Hej cure ja otprilike stavim svega,oko 1 kg krompira,50gr putera brasna po potrebi,soli malo medju prstima jedno jaje i eto.Ja samo torte pravim po mjerama a inace sve ostalo ono kako kazu "od oka"
P.S.Mjeseceva kod mene su prenocile i nista im nije bilo
30.09.2011, 19:57
Hanady RR
18727
Ove knedle mogu i prenoćiti i trajati nekoliko dana, čak znaju biti i mekše ako s ene stavi previše brašna.
ove knedel s emogu pirpemiti pa zalediti i da stoje do 6 mjeseci...pa po potrebi sau kipuću vodu onako zaleđene i valjanje u krušne mrvice...a ja nakon njih uvaljama i u kristal šećer.
30.09.2011, 20:01
Anoniman
Ja knedle pravim tako sto skuvam krompir u blago slanoj vodi, onda ga izgnjecim, kad malo prohladi dodam jaja, kasiku-dvije griza, brasno i malo praska za pecivo...varijanta sa puterom mi bude pravo masna... onda oblikujem, unutra stavljam cijelu sljivu kojoj je izvadjena kospica, a pravo dobre budu i sa kajsijama, a mogu se praviti i sa suvim sljivama i kajsijama. onda kuvam i kad su kuvane valjam ih u blago proprzenu prezlu u koju sam stavila secer u prahu i cimet. posle ih prelijem tecnom cokoladom ili eventualno istopim cokoladu i puter i prelijem.
30.09.2011, 20:05
muaaa
2911
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Ove knedle mogu i prenoćiti i trajati nekoliko dana, čak znaju biti i mekše ako s ene stavi previše brašna.
ove knedel s emogu pirpemiti pa zalediti i da stoje do 6 mjeseci...pa po potrebi sau kipuću vodu onako zaleđene i valjanje u krušne mrvice...a ja nakon njih uvaljama i u kristal šećer.
Citala sam o tome da se mogu zalediti i po potrebi vaditi iz zamrzivaca ali ja nisam probala nikada.Vidis mogla bi napraviti dok ima sljiva pa zalediti,dobra ideja
30.09.2011, 20:08
Hanady RR
18727
draga jelena tvoje ubiVaju čokolada preko uh uh ( smajlikojiseoblizuje)
muaa ja sma ih radile nedavno vala...i d aznaš zaledila sma 2 ture po 30 knedli...
inače i ja ne radims aputerom unutra ja stavim kašiku-dvije ulja...
a prezlu na puteru porpržim al u većoj tavi malo samo d aporumeni....
ja sma i s avišnjama pravila...al stavim po 2-3 višnje...i s acjelom šljivom ko jelena...a vidiš i kajsija je dobra ideja skriz
30.09.2011, 20:12
muaaa
2911
A sta mislite dali bi mogle suhe kajsije??
30.09.2011, 20:48
rerica
1296
kad se skuhaju pa uvaljaju u prezlo i puter koliko toga kolicine treba staviti,ovo ostalo sam skontala...
30.09.2011, 20:50
muaaa
2911
IZVORNA PORUKA: rerica
kad se skuhaju pa uvaljaju u prezlo i puter koliko toga kolicine treba staviti,ovo ostalo sam skontala...
Ja stavim oko 150gr putera i malo manje od pola kese prezle
01.10.2011, 23:55
Anoniman
Moze suva kajsija, ja obicno pravim sa suvim, ali ih vece prije potopim u toploj vodi da odstoje preko noci.
03.10.2011, 19:33
ElmaB
4568
AJVAR
Paprike oprati i osušiti, slo9žiti u pleh i
staviti u rernu na 200 stepeni 20-ak minuta
izvaditi,
malo ocijediti i vrele stavljati u najlon kesu
kesu dobro zatvoriti, ali probušiti iglicom par rupica da se dobro ocijede
na 1 kg paprika ide 1 patlidžan(komad). Isjeći ga na kocke i ispržiti. Ja sam ga pekla zajedno sa ljutim papričicama.
ohlađene paprike očistiti od sjemenki i guliti-najteži dio
paprike i patlidžan samljeti, odvojiti dio u koji dodajete ljute papričice, tako da dobijete dvije vrste ajvara: ljuti i slatki
u posudu/lonac nasuti oko 2,5 dl ulja, zagrijati i dodati smjesu. Kuhati na laganoj vatri oko 2-3 sata, postepeno miješati i dodavati ulje i so. Ajvara je gotov kada postane narandžasto smeđ i kada prođete kašikom po njemu, a ostaju tragovi.
tegle ugrijati u rerni na 100 stepeni oko 15-20 minuta
u vruće tegle sipati vruć ajvar. Po vrhu nasuti malo ulja i dobro zatvoriti.
21.12.2009. Najljepse Sunce obasjalo nase Nebo Ljubavi <3 30.01.2016. Nova najveca Ljubav stigla u nas zagrljaj <3
03.10.2011, 19:38
sheri
1515
Elma draga, svaka cast a pogotovo na slikanju, kako ti je jos i do toga bilo dok si pravila
03.10.2011, 19:39
rerica
1296
Elma svaka cas_t
< Poruku je uredio rerica -- 3.10.2011 19:40:47 >
03.10.2011, 19:40
Honey3
3035
Elma svaka cast kad ti ovo uspijes u kuci pravit i,mogu misliti koliko posla i prljanja.... ja pravim kod mame, vani sve radimo i pecemo u kazanu,doduse bude dosta toga jer na cetvero dijelimo