bebbe RR -> RE: Bebe 1 - 2 godine [chat] (2.12.2011 21:46:24)
|
Evo mene, vanzemaljca na vašoj temi, ali čitam da pričate o čepićima, pa da s vama podijelim informaciju koju imam u državi u kojoj živim - dakle, SLO. Neću vam držati lekciju iz geografije, ali svi znamo da je Slovenija relativno mala zemlja, podjeljena u regije. Ja živim u Celjskoj. Što znači da su mi i Celje, i Velenje i Maribor i austrijska granica relativno blizu, a LJubljana je udaljena satak vožnje. Ovdje su i apoteke podjeljene po regijama - znači, u regiji u kojoj ja živim su Celjske lekarne, u drugim regijama primjereno kraju. Privatnih apoteka je jako malo, obično su biljne ili specijalizovane. Bronhopulmin čepići se proizvode u gradu koji se zove Nova Gorica i nalazi se na italijanskoj granici. Laboratorij koji ih proizvodi je Galenski, pripadaju apotekama koje se nazivaju Obalne lekarne. Farmaceutkinja u apoteci s kojom sam ja danas razgovarala nikada prije nije ni čula za ove čepiće. Tokom razgovora samnom ih je potražila u registru i našla, te mi objasnila da je to njihov lokalni proizvod te da se može nabaviti samo u Obalskim lekarnama - dakle Nova Gorica i mjesta na četresetak kilometara slovenačke obale. Udaljeno od nas neka dva, dva i po sata. Ali, ne i nepremostivo. Druge čepiće koje pominjete (trenutno im se ne mogu sjetiti imena, počinje sa O, i ima dodatak G), nije ni našla u registru lijekova. Ovdje je tako da je gotovo za sve lijekove neophodno imati racept. Prošle godine kada je moja mama bila kod mene imali smo problem da nismo mogli kupiti lijek za cirkulaciju koji ona u SA godinama kupuje bez recepta. To je direktiva EU... Ne znam je li ostalo još nešto nejasno iz vaše rasprave o ovoj temi, ali ovo su informacije iz prve ruke, pa eto, da ne bude zabune kakve...
|
|
|
|