| 
				  Hanady RR ->  RE: zimnica  (9.7.2015 23:46:18)
			   | 

ja staltko od višanja radim godinama na isti način i ne mjenjam jer niko ne smatra da trebam[sm=smiley36.gif]a sve se pojede...   kod mene dodouše manje u štrudlama koliko na sladoledu al opet dobro je i u štrudle...      elem ispučiš višnje ( što znači košpice skloniš[sm=smiley36.gif]   )   u veliku šerpu staviš višnje ispučene i izvagane, koliko višanja koligramima toliko šećera u kilama znači 1:1 i promješaš...ostaviš da prenoći a mješaša par puta između da se šećer otopi, sok puste...      onda sutradan u šerpu staviš i kuhaš...      ja uglavnom kuham po 3 kg ...u onoj šerpi 5 litara...   ''baca'' puno prska pa je ovako bolje...   kad prokuha kuhaš 15-tak minuta...   onda procjediš...pa višnje vratiš opet sa još jedno pola kile šećera do 800 gr najviše na ove 3 kile...   kuhaš da otopi i kad prokuha još 10-tak minuta skuhaš..   pa fino u vruće tegle vruće višnje slažeš, poklopiš i okreneš naopako da ohladi...         a onaj sok...   na šporet opet, u njega možeš a i ne moraš jedna limuntos na dva litra otprilike staviti...ja bez limuntosa radim...   dodoam još kilo šećera na ove tri kile, kuham oko 20 -25 minuta pa u vruće flaše, vruć sok sipam i ohladim...   ovaj sok se sa vodom razblažuje, moji ga vole jako...      i da znaš od 10 kg višanja 4 do 5 tegli onih od 750 grama slatka imaš a soka i do 10 litara ako ti je višnja sočna...a sočen su one krupne velike tamnije :) 

| 

| 

| 

|