RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Matične ćelije



Poruka


milenium -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2012 14:10:14)

a šta firma propadne?! uglavnom kad čujem taj i taj imenom i prezimenom, iz sarajeva ,tuzle,zenice,mostara odakle li već,se izliječio matičnim ćelijama od te i te bolesti onda ću promjeniti mišljenje o ovome.[sm=smiley1.gif]




milenium -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2012 14:14:39)


IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

a mjesečna pohrana ms 17 km.


a banka dozvoljava da im mi mjesečno uplaćujemo po 17 km?![sm=smiley36.gif]
eto draga moja i to je oblik manipuliranja,već su oni izračunali kolko bi to iznosilo mjesečno da nam se u glavi kao stvori broj kako je to još čak i prejeftino.a naravno da ne dopuštaju mjesečno uplaćivati po 17km.ovo mi je vrh.čuj izračunali oni nama kolko bi to bilo mjesečno.pa ok daj onda da uplaćujemo mjesečno[sm=jezicek.gif]




Alhemicarka -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2012 16:07:22)


IZVORNA PORUKA: vjestica

gerberka pažljivije čitaj napisano
napisala sam da na ovoj temi stoji post u kojem sam navela svoje RAZLOGE što nisam pohranila matićne ćelije
alhemičarka nekima jeste skupo i ne možeš to gledati sa svog aspekta
kad imamo forumašicu kojoj skuplajmo pare za hranu, koja ima 4 djece, njoj je itekako skupo i njoj svi ti tvoji argumenti ne piju vode
a ima dosta takvih ljudi
meni nije nikakvu ulogu igrala lova, ali itekako mogu shvatiti ljude kojima jeste


Je li ti stvarno misliš da sam ja slijepa i gluha i mislim da svi mogu sebi priuštiti koliko i ja? Ili da sam neosjetna na tuđu neimaštinu? Lijepo sam rekla "ne mogu da vjerujem da je skupo nekome ko je imao dilemu, ostaviti ili ne, i onda odustao zbog cjene.". Neko ko je imao dilemu i počeo razmišljati o tome, sigurno nije mislio da to košta par maraka, pa se Bože moj, zaprepastio kad je čuo da je 5000 KM. Uvjerena sam da većina onih koji dolaze na ovu temu i raspravljaju o tome da ili ne, imaju pare da ostave.

milenium nije mi to rekla Banka, sama sam sjela i izračunala. Nikad me nijedna banka nije tim argumentom ubjeđivala. I da, moji prijatelji su uzeli kredit namjenski za to, rata im je 50 ili 60 maraka, ne znam na koliko godina. Nisam pitala. Nemojte mi opet socijalu kako je nekome 60 KM puno, nisam shvatila da je ovo tema gdje se govori kako je bezobrazluk ostaviti mč zato što je nekome 60 KM puno.

Ukoliko firma propadne, desi se zemljotres, požar ili slična katastrofa, sve čelije su osigurane, imaju ugovor sa više drugih banaka da se čelije odmah prebace. U slučaju nestanka čelija iz bilo kojih razloga, pare se vraćaju u potpunosti. Uostalom, u Svicarskoj i zemljama EU takve se firme ne mogu registrovati da nemaju uplaćeno ovo osiguranje. Ja nisam agent nijedne banke, ako te interesuju te stvari nazovi i pitaj, evo, i ovdje su prisutni, ne moraš se pretjerano zahmetiti sa telefonom. Niko te neće natjerati zbog jednog informativnog razgovora da ostaviš čelije. Ja sam razgovarala sa obje banke i odlučila se za jednu. Nebitno koju, nisam tu da reklamiram nikoga. Nema potrebe da ismijavaš moje argumente, ja poštujem tvoj stav da je za tebe to ubleha. Bilo bi lijepo i pristojno da i ti poštuješ moj stav da mislim da je dobro da sam ostavila.




AMELIC -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2012 16:11:22)

Ja sam jedna od onih koje su se odlučipe na pohranjivanje mat.ćelija...Slagala bih da kažem da nisam razmišljala da li bi ili ne bi,da se nisam konsultovala sa svojom gin.,ali na kraju sam se odlučila na taj korak i to ponajprije iz razloga što će nadam se za 15 ili 20 godina istraživanja na ovom polju napredovati i ono što se danas čini nezamislivim za 15 godina neće biti!
Donekle se slažem sa Vješticom...do dana današnjeg malo je pravih,provjerenih činjenica o tome koliko su mat.čelije danas iskoristive[sm=smiley13.gif]

Nisam se pokajala, a nadam se u svakom slučaju da mi neće ni zatrebati[sm=smiley1.gif]




Suela -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (24.11.2012 23:54:56)

imam tri vaučera pa ako nekom trebaju javite se
poz ...




rose -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (25.11.2012 0:17:06)

i ja imam dva...pa ako nekom treba...mislim da vrijede do kraja decembra




rose -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (11.12.2012 10:24:39)

danas ode drugi...imam jos jedan ako je neka trudnica zainteresovana za pohranu u Cryo Save...voucheri vrijede do kraja ove godine...tj za trudnice koje imaju termin do 31. decembra 2012




pingi ringi -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (11.12.2012 12:09:09)

obavezno podhranjivanje,naravno kredit al hvala Bogu ppa se moze tako inace ne bih mogla!!!!




mery1 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (3.1.2013 23:53:09)

Pozdrav,
Trudna sam i planiram sačuvati matične stanice. Seracell me najvise privukao zbog toga sto imaju iskustva u pripremi matičnih stanica ali i svih standarda koje imaju. Takođe me je zainteresovala i analiza za djecu do 5godina koju nude u svom paketu a odnosi se na testiranje predispozicija na preko 100 oboljenja.
Takođe su mi objasnili da set u kojem se transportuju matične stanice posjeduje cip koji mjeri i bilježi temperaturu.
Da li neko ima iskustva sa njima





sunce1 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (5.1.2013 10:11:47)

Cao Mery1

Ja Sam sacuvala kod seracella I imam samo pohvale. Tacno je da imaju iskustva u pripremi jer su se bavili prvo pripremom a tek kasnije su poceli cuvati maticne celije. Ja sam se raspitivala u njemackoj kod moje kume koja mi je donijela ove podatke iako sam ih ja ovdje dobila od njihovih zastupnika u Sarajevu.
Poz




lana32 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (11.1.2013 13:53:20)

Pozdrav svima
Trebaju mi svježe informacije oko procedure za pohranu matičnih ćelija u Vojnoj bolnici ,prije godinu i pol su tražili hepatitis markere ,50 km ,ispuniti neke njihove papire i to je sve koliko se ja sjećam ,da li neko zna je li ostalo isto ili se šta u međuvremenu promijenilo ,termin mi je krajem februara pa da znam .




aazra -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (11.1.2013 14:30:32)

IZVORNA PORUKA: milenium

a šta firma propadne?! uglavnom kad čujem taj i taj imenom i prezimenom, iz sarajeva ,tuzle,zenice,mostara odakle li već,se izliječio matičnim ćelijama od te i te bolesti onda ću promjeniti mišljenje o ovome.[sm=smiley1.gif]


To da matične ćelije liječe rak, leukemiju ili neke druge teze bolesti iz pouzdanih izvora znam da još uvijek nije sa sigurnošću dokazano, to je još uvijek u fazi istrazivanja...Ipak drago mi je da tako nešto postoji i kod nas [sm=smiley1.gif] da se omogući onim osobama koje to zele i imaju mogucnosti...Mislim da 5000 KM nije malo ni za koga i da ako postoje još neki razlozi zbog čega ne, onda ipak ne.




bookah -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (17.1.2013 10:06:15)

Dosta citam po forumu, rijetko se javljam, ali zelim zahvaliti forumasici Majka Terezi jer je odvojila vrijeme da detaljno iznese svoje misljenje, argumente i dokaze. Ja sam jos sa prvim djetetom (2009.) zakljucila ISTO :), sad ocekujem drugo i svi oko mene se cude zasto ne sacuvam maticne celije, jer pare uopste nisu problem. Umiremo od obicne gripe, sepse i infekcije, a treba da toliku nadu polozim u m.c. Ja sam inace pesimista, ali vjerujem u sudbinu, te zdrav i kvalitetan nacin zivota. Ne vjerujem nasem nacinu pohranjivanja i transporta do banke, jer sam imala problema dopremiti obicnu vakcinu za dijete (temperatura i rok isporuke).




sukibajro -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (23.1.2013 11:24:51)

Pozdrav svima. Ja sam drugi put trudna i u 6 mjesecu sam trudnoce. Sa prvim djetetom sam se porodila 2011 i pohranila sam mc u cryo save-u. Sada kada je izbor veci, mislim na izbor banaka ja sam u velikoj dilemi gdje pohraniti.
Sa prvim djetetom mi je sve ok proslo u cryo save-u ali sad bi nekako analizirala sve banke pa da vidim sta drugi nude, ne mora znaciti da je cryo save najbolji. Kad sam se ja porodila oni su bili jedini pa nisam imala izbor.
Dali neko ima iskustva sa drugim bankama da mi da savjet?




lana32 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (3.2.2013 13:10:54)

Ja sam s prvim djetetom pohranila i krv i tkivo u Future Health (Engleska) ,sve je prošlo ok ,
Sad se trebam poroditi krajem februara i ovaj put sam dogovorila sa Seracellom (Njemačka ) . Razlog tome je što mi je nekako sigurnije da mi matične ćelije budu pohranjene na dva različita mjesta ,jer je period od 20 godina zaista dug i može svašta da se desi ,iako mi u Future Health nude 20% troškova manje za drugo dijete. Mislim da su sve banke ok .




GAJAGAJA -> RE: Pohrana matičnih stanica (4.2.2013 13:00:03)

See, I'm Good at it
http://www.nytimes.com




mama_mo -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (7.3.2013 12:45:14)

Zamolila bih forumašice koje znaju da mi odgovore. Naime, naišla sam na internetu na par članaka u kojima piše da je štetno za bebu kad se odmah uzima krv iz pupkovine, odnosno kad se stavlja štipaljka na pupkovinu čim beba izađe iz maternice kako bi se krv sačuvala za pohranu, jer izgleda da tada beba ostaje bez dosta krvi koja iz pupkovine treba ući u bebu i to joj može štetiti. Istina ili ne?
Unaprijed hvala.




Suela -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (12.3.2013 13:47:06)


IZVORNA PORUKA: mama_mo

Zamolila bih forumašice koje znaju da mi odgovore. Naime, naišla sam na internetu na par članaka u kojima piše da je štetno za bebu kad se odmah uzima krv iz pupkovine, odnosno kad se stavlja štipaljka na pupkovinu čim beba izađe iz maternice kako bi se krv sačuvala za pohranu, jer izgleda da tada beba ostaje bez dosta krvi koja iz pupkovine treba ući u bebu i to joj može štetiti. Istina ili ne?
Unaprijed hvala.

Evo mog iskustva. Porodila sam se prije 4 mjeseca i sačuvali smo tkivo i krv iz pupkovine. Prije poroda Cryo-Save nam je organizirao posjetu porodilištu, gdje su nam sve detaljno objasnili, kao i to da uzimanje uzorka nema nikakvog štetnog djelovanja na bebu, jer beba se odvoji i tek onda se uzima uzorak. Znači, uzorak se uzima iz onog dijela koji bi se svakako bacio. Sjećam se da su sestra i babica pri porodu komentarisale da se za Cryo-Save uzima puno manja količina krvi nego za neku drugu firmu. Primjetila sam da nisu odvojile bebu pa uzele uzorak i djelovale su mi dosta neiskusno po pitanju uzimanja uzorka, mislim da su bile slabo obučene, što mi je smetalo. Znači, firma može pričati jedno, ali sve zavisi od obučenosti babica koje će uzimati uzorak. Nadam se da sam malo pomogla[sm=smiley1.gif]




mama_mo -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (12.3.2013 14:10:41)

Hvala ti na odgovoru. Znam i ja da je uvriježeno mišljenje da je neškodljivo i za mamu i za bebu, svaka će firma to tvrditi kao i svaki doktor kojeg pitaš, ali ima stvari koje ne znamo i u praksi je vjerovatno drugačije. Šteta što postoji ovo "ali", jer pohrana matičnih bi trebala biti nešto najbolje što možeš učiniti za zdravlje svoga djeteta, ja sam zaista bila ZA, a sada sve više sumnjam da ćemo to učiniti.




djoisa -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (12.3.2013 14:23:42)

mama_mo procitaj ovaj post http://www.ringeraja.ba/forum/fb.asp?m=1396276




mama_mo -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (13.3.2013 12:50:50)

djoisa hvala za link




fikolino -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (25.3.2013 17:42:44)

Pozdrav. Ja sam već davno odlučila uzeti matične ćelije, jer ne želim da se nekad u životu pokajem što nisam. Vidim na portalu da se pojavila neka nova banku matičnih ćelija. Ono sto je stvarno zbunjujuce jeste da sve ove banke za sebe tvrde da su najbolje I zaista vise ne znam za koju da se odlucim. Molim forumasice za pomoc !




lana32 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.3.2013 10:50:24)

Ja sam prošle godine već jednom opširno pisala o matičnim čelijama i bankama. Zdravstveni radnik sam po struci ,pa mislim da sam malo više upućena u to . Vidim na forumu da mnoge žene zbunjuje koju banku izabrati ,jer svaka za sebe tvrdi da je najbolja,najsigurnija,vodeća ...itd,sve banke imaju ogromnu medijsku kampanju ,ulažu puno novca u to ,jer ipak pronalazak i otkriće liječenja matičnim ćelijama nosi za sobom i veliku priliku za dobru i dugoročnu zaradu ( kao i svaki novi lijek koji liječi tešku bolest,nosi sa sobom priliku za zaradu )
Ne postoji najbolja,najsigurnija banka ,sve one rade po istom standardu ,koriste istu opremu ,metodu pohrane i analize,i ako postoje neke razlike u tome ,one su neznatne i nebitne za nas. Jer da postoji banka u Evropi koja je najbolja ,sve bi druge banke vrlo brzo propale i ne bi se mogle finansirati.
Razlika je u državi u kojoj se pohranjuje,neke države imaju stroge standarde i stroge zakone po pitanju toga,a neke imaju blage standarde . Recimo Njemačka ne dozvoljava pohranu pupčanog tkiva,dok Engleska pohranjuje i jedno i drugo . Engleska ima jako strog kazneni zakon po pitanju zloupotrebe matičnih ćelija,dok Belgija i još neke druge države imaju veoma liberalan stav po pitanju prodaje matičnih ćelija u komercijalne svrhe.
Najstrožiji standard po pitanju farmacije imaju Švicarska i Kanada ,i njihovi lijekovi se smatraju najsigurnijim i najefektnijim lijekovima na svijetu . Moj izbor je bio Njemaka i Engleska ,jer i nisam u BiH imala izbor za sve banke u Evropi ,a pohrana u privatnoj reiji bez posrednika je uasno skupa.
To bi bilo ukratko o bankama,nadam se da sam nekom pomogla da malo rasvijetli oko izbora.




sanjaa -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.3.2013 15:42:54)

Cao Fikolino, ja sam kontaktirala sve banke jer kada već dajem toliko novca želim odabrati onu najbolju. Isti problem imamo MM i ja, doktor nam je preporucio jednu, prijatelji su odabrali drugu a mi smo se nasli u velikoj dilemi. Razgovarali smo sa predstavnikom Seraselom i oni su bili sasvim ok ali mi je zasmetalo sto je vecina razgovora protekla u poredjenju sa CryoSave. Ipak, sada sam skoro sigurna da cu se odluciti za seracell




fikolino -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (28.3.2013 23:44:02)

Hvala Lani i Sanji na ovim savjetima, ja cu sigurno razgovarati sa svim bankama. i donijeti konacnu odluku. Sanja zbog cega si se ti bas odlucila za Serasell i dali daju placanje na rate?




Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>