HRONO dijeta (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Mršavljenje



Poruka


leona81 -> HRONO dijeta (10.6.2013 16:21:21)

ŽIVOT : HRONO DIJETA - HIT PROLJEĆA Punog stomaka do vitke linije Da li možete da zamislite dijetu tokom koje je dozvoljeno da jedete i burek, i picu, i povrće, i meso, čak i slatkiše, a da mršavite? Hrono dijeta upravo to omogućava! Važno je samo da vodite računa o vremenu kada unosite pojedine namirnice i da izbacite sve međuobroke. Čitav princip ishrane baziran je na tri dnevna obroka, koja se raspoređuju na svaka četiri sata.
Hrononutricija je grana medicine koja se bavi dijetetikom i individualnim režimom ishrane prema zakonitostima prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u našem tijelu. Zbog toga nije isto ako u jedno doba dana jedemo namirnice koje prema ritmu lučenja hormona i enzima naše tijelo ne može da iskoristi u to doba dana. Ukoliko uzimamo namirnice kada im nije vrijeme, zbunjujemo naše žlijezde, tražeći od njih da se aktiviraju onda kada se one prirodno odmaraju. Posledica je poremećaj metabolizma koji vodi u hronične bolesti i gojaznost.
Osnovna pravila hrono dijete
Obavezno doručkujte! Čim ustanete, obezbijedite svom tijelu „gorivo" koje će pokrenuti metabolizam. Za doručak možete da jedete peciva (čak i burek!), ali ga kombinujte sa kiselim mlijekom, nikako sa jogurtom, makar ne u prve četiri sedmice pridržavanja hrono dijete. Preporuka je da pecivo bude od integralnog brašna, ali nećete nauditi svojoj figuri ni ako pojedete pirošku, picu, žu-žu... Ujutru se proizvodi endogeni holesterol u jetri, neophodan za sintezu hormona. Zbog toga je od velike važnosti da u prvih sat vremena pošto ustanete doručkujete.
Ukoliko ste ljubitelj voća, možete da ga konzumirate prije doručka. Voće koje je dozvoljeno pripada porodici agruma – grejpfrut i limun.
Ako baš ne možete da izdržite bez nečeg slatkog, za doručak možete da jedete hljeb sa maslacem (ne sa margarinom!) i dijetalnim marmeladama.
Četiri sata posle doručka trebalo bi da ručate. Za ručak nije dozvoljeno da jedete tijesto, umjesto toga, pojedite meso i neko povrće. Ukoliko jedete bilo koje meso, kombinujte ga sa karfiolom, kupusom, šargarepom, spanaćem, keljom, celerom, paradajzom, paprikom... Ako, pak, više volite krompir ili pasulj, izbacite meso, a uz krompir ili pasulj jedite svježu salatu. Važno je da uz ručak ne jedete hljeb i da kuvanim jelima ne poboljšavate ukus zaprškom. Sve što sadrži brašno dozvoljeno je jesti isključivo za doručak.
Na kraju dana, najkasnije do sedam sati uveče, večerajte. Za poslednji dnevni obrok možete da iskombinujete proteine iz sira ili piletine, sa svježom salatom koju ćete začiniti jabukovim sirćetom ili limunovim sokom. Zaboravite na obično sirće, jer ono nastaje fermentacijom šećera!
Efekti dijete
Uz ovakav način ishrane, za četiri nedjelje možete da izgubite od pet do osam kilograma. Nije neophodno da vježbate, ali nutricionisti preporučuju lagane svakodnevne šetnje u trajanju od sat vremena. Ukoliko ste se učlanili u neki fitnes centar, preorjentišite se isključivo na aerobne vježbe pomoću kojih ćete istezati mišiće i pospješiti sagorijevanje masnih naslaga.
Kako da uvodite
slatkiše u ishranu
Posle četiri nedjelje, možete da uvedete slatkiše u režim ishrane. Čokoladu, kolače i sladoled možete da jedete u periodu od četiri do šest sati popodne, ali nikako odmah posle ručka. Sačekajte da prođe najmanje sat i po vremena otkako ste ručali, pa se zasladite. Takođe, umjesto slatkiša možete da uvedete sve vrste voća.
Ukoliko volite da vježbate, u petoj nedjelji pridržavanja hrono dijete možete da vježbate sa tegovima. Mišići će brzo prihvatiti promjenu, pa ćete za kratko vrijeme dobiti izvajano tijelo. Najbolje vrijeme za odlazak na fizičku aktivnost je prije doručka, odnosno prije večere




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:21:40)

a od sutra prelazim na ovu vrstu prehrane, koja mi super odgovara, slaze se odlicno uz moje tablice prehrane, i jos jedan vazan detalj ne dozvoljava mlijeko a ja svakako imam problem s njim.
najbolja stvar od svih je sto skoro sve mozete jesti ali je bitno vrijeme kada se jede i da se ne mijesaju namirnice koje ne idu zajedno...
kafa takodjer moze:) a dorucak je najbitniji i dozvoljeno je sve...jupiiiiiiii
danas sam za ovu dijetu tj vrstu prehrane cula u kozmetickom salonu, i pokusat cu da skinem jos ovaj visak s njom...




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:22:00)

http://www.scribd.com/doc/49658851/Knjiga-o-DIJETI-HRONONUTRICIJA-najnovije

evo i knjiga




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:23:49)

HRONO DIJETA: VITKOST ZAUVEK!

Svaki aspekt našeg života je pod kontrolom misterioznog "unutrašnjeg sata". Iako je nemoguće čuti njegove otkucaje, on uvek i neprogrešivo određuje pravo vreme za sve, pa i za debljanje i mršavljenje i nikada se ne "kvari"...
Eksperti veruju da je ovaj sistem nastao da bi obezbedio adaptaciju živih vrsta na prirodno okruženje. Biološki sat se podešava na osnovu spoljašnjih elemenata kao što dan-noć, svetlo-tama, toplota-hladnoća, aktivnost-mirovanje i još mnogo toga. Pomenuti faktori u direktnoj su vezi sa rotacijom Zemlje oko svoje ose u rasponu od 24 sata. Do današnjeg dana, naučnici su identifikovali 160 bioritmova, koji direktno utiču na ljudski organizam. Svi oni imaju različitu periodiku: cirkadijanski ritmovi traju od 20 do 28 sati, ultradijani traju kraće od 20 sati, a infradijani više od 28 sati... Postoje i bioritmovi koji se odvijaju u sedmodnevnim, mesečnim i godišnjim, kao i sezonskim ciklusima. Svako jutro, između sedam i osam časova, naš organzam luči veliku količinu kortizola, hormona "buđenja" koji nas stimuliše da se mentalno i fizički aktiviramo. To znači da je hronobiologija svakodnevno “na delu”!

Ćelije imaju raspored dužnosti

Svaka ćelija ima svoj ritam i ne vrši sve funkcije u isto vreme. Na primer, obnavljanje ili zaceljivanje obavlja se u tačno utvrđeno vreme. Upravo ovaj segment već duže vreme je predmet proučavanja medicine i farmakologije.
Inače, davno je uočeno da medikamenti različito deluju u zavisnosti od vremena primene. Osim efikasnosti leka, bioritam može da utiče i na vrste i intenzitet nuspojava. Na primer, poznato je da su antihistamini dvostruko efikasniji ukoliko se uzimaju uveče, oko sedam časova. Još jedan primer jesu anestetici čije je dejstvo najoptimalnije između tri i četiri sata posle podne (dakle, taj period idealan je za posetu zubaru!). S druge strane, lekar ne bi trebalo da vam preporuči da uzimate kortikosteroide u večernjim satima, jer su nuspojave koje oni uzrokuju mnogo izraženije tokom noći. Ovi mehanizmi i dinamika predstavljaju osnovu "hronoterapije", osnove u terapiji kancera, u kojoj je najbitnije uspostavljanje ravnoteže između maksimalne efikasnosti i minimalne toksičnosti medikamenata.

Mehanizmi stvaranja rezervi

Svaka ćelija masnog tkiva u našem organizmu savršeno je organizovana mikrofabrika sa dvadesečetvoročasovim radnim vremenom. Njen osnovni zadatak jeste da proizvede, odnosno stvori zalihe energije koje su nam potrebne za dnevne aktivnosti. To je način na koji se formira vitalno važno masno tkivo (u slučaju njegovog nedostatka može da se javi iznenadan osećaj ekstremne slabosti i umora, kao i određeni tipovi dijabetesa). Da bi izgradile rezerve, ćelije masnog tkiva, opremljene savršenim sistemima za pumpanje i prikupljanje, pumpaju masne kiseline i šećere (iz hrane) izvan krvotoka. Nakon toga, čitava "armija" enzima preuzima posao i iz tih masti i ugljenih hidrata proizvodi velike molekule - trigliceride koji se zadržavaju u posebnom segmentu u ćelijama. Čitavim procesom "orkestrita" hormon pankreasa, insulin, koji se luči nakon svakog obroka.
Uz uslov da vaš dnevni ritam određuju tri obroka, sve funkcioniše kao sat. Nivo insulina dostiže tri vrhunca (jedan nakon svakog obroka), a potom, nakon otprilike jedan sat, ponovo pada. Korisno dejstvo insulina traje između tri četiri sata. Nakon izvesnog vremena, kada ćelija prestane da prima poruku o neophodnom stvaranju rezervi, započinje proces oslobađanja masti. Ukoliko postoje naročite potrebe za energijom u vidu fizičke aktivnosti ovaj proces desiće se mnogo brže i intenzivnije. Stvari kreću naopako u slučaju kada se naruši dnevni ritam obroka. Inače, za aktiviranje lučenja insulina nije potreban potpun obrok. Bilo koja količina hrane (na primer, užina) može da isprovocira produkciju insulina; adipozno tkivo prima naređenje "Stvaraj rezerve!", trenutno zaustavlja oslobađanja masti, a čitav proces kreće od samog početka. To je i osnovni razlog zbog kojeg konzumiranje užine između obroka predstavlja pravu nutricionističku katastrofu, naročito pri pokušajima da se skine višak kilograma.

Štetni efekti međuzalogaja

Ukoliko želite da oslabite, prva stvar koju morate da uradite jeste da poštujete režim od tri glavna obroka (u pravilnim intervalima). Osnovni uzrok gojenja jeste narušavanje prirodnih ritmova organizma, usled preskakanja glavnih obroka i konzumiranja međuobroka, što je, nažalost, za većinu ljudi postao tipičan način života. Treba znati da je šećer osnovni katalizator lučenja insulina, a ova materija nalazi se u velikom broju prirodnih, kao i prerađenih namirnica. Recimo, samo jedna jabuka sadrži dovoljnu količinu prirodnog šećera (fruktoze) da izazove sekreciju insulina! Isto važi i za zaslađena pića i kafu; jedna šolja kafe sa šećerom u prepodnevnim časovima može da naruši prirodni ciklus.
Ukoliko želite da oslabite, morate da se odreknete voćnih sokova, gaziranih pića, čak i onih sa veštačkim zaslađivačima, jer se u njima nalaze brojne materije koje mogu da poremete prirodni ritam organizma. U ostale faktore koji otežavaju (ili onemogućavaju) proces mršavljenja, svakako spada i preskakanje obroka i kompenzovanje velikom količinom hrane u okviru jednog obroka. Ovo poslednje siguran je način da se aktivira proces akumulacije masnog tkiva. Zato, da biste bili u harmoniji sa svojim prirodnim bioritmovima, najbolje je da konzumirate od 70 do 80% dnevne hrane u prvoj polovini dana.
Hrono-dijetetsko mršavljenje

Svoj način ishrane i života treba da zasnujete na nekoliko osnovnih principa, a to su: dinamika ćelijskih procesa, vrednost namirnica, kao i mogućnost zadržavanja njihovih rezervi u organizmu. Kombinovanjem ova tri principa, moguće je steći trenutan uvid u to šta treba da se primeni, a šta da se izbegne. Ćelijama je ujutro potrebna energija, zbog čega lakše oslobađaju masti. Idealno vreme za konzumiranje visokoenergetskih namirnica koje stvaraju rezerve u oragnizmu (na primer, prosti ugljeni hidrati i lipidi) jeste sam početak dana. U večernjim satima, kada je telo sklono stvaranju zaliha, a ćelije traže glukozu, potrebno je da se prebacimo na lakšu hranu. Analizom ovih primcipa i ćelijskih mehanizama, postaje jasno zbog čega ujutro možemo da uživamo u bogatijem doručku, naročito ako mu prethodi i fizička aktivnost. S druge strane, u večernjim časovima moramo da se odupremo čokoladi, i to svim raspoloživim sredstvima! Najbolji način za izbegavanje neutažive potrebe za hranom jeste pridržavanja dnevnog ritma od tri glavna obroka, sa naglaskom na doručku. A ukoliko podlegnete nekom slasnom iskušenju (niko nije savršen!) postoji odličan lek za to. Grešku ćete ispraviti već narednog dana i to tako što ćete pojesti laganu večeru i što ćete uraditi dodatne fizičke vežbe. Najvažnije od svega jeste održavanje ravnoteže između zadržavanja i oslobađanja energije. Zapamtite da ne možete regulisati svoje navike u ishrani isključivim uvođenjem restrikcija. Hrono-dijetetski principi nisu nova vrsta dijete. U pitanju je inteligentan pristup ishrani, koji nalaže drugačiji režim života, koji je u harmoniji sa bioritmovima. On vas neće učiniti vitkim preko noći, ali će vam pomoći da postignete i zadržite zdravu telesnu težinu i dobru fizičku kondiciju uz minimalan napor.




Marija13 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:26:32)

Leona skinut ce ti poene [sm=jezicek.gif]
zabranjeni kopirani clanci i recepti!




Lady26 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:27:11)

Leona, svidja mi se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Sad sam samo povrsno procitala, kuci cu detaljnije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Nadam se da ces uspjeti, drzim palceve [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Lady26 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:29:19)


IZVORNA PORUKA: Marija13

Leona skinut ce ti poene [sm=jezicek.gif]
zabranjeni kopirani clanci i recepti!


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




EEDITH -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:35:11)

sretno svima sa dijetama




bebaa -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:38:15)

ja čitam hrono i kontam neko hronično umoran,nema vremena ni da jede pa mrša....[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:39:50)


IZVORNA PORUKA: Marija13

Leona skinut ce ti poene [sm=jezicek.gif]
zabranjeni kopirani clanci i recepti!


ma nema veze, ja ovo stavljam zbog lady i ostalih, posto Dukan slomi i kosta brate puno....




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:41:15)

Hrono dijeta - praktična primena

Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama - veoma lako ćete usvojiti (možda i zavoleti) ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku! A evo i ostalih informacija šta treba da radite ako držite hrono dijetu:

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni hleb, pirinač i sl.) Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.

Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge) i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku sveže salate. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku!

Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade - nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemijskim indeksom.

Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća. Ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbegavajte ugljene hidrate uveče - sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Dakle u osnovi, doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:44:06)

Dodatne napomene

Doručak je OBAVEZAN
Za doručak nikada ne jedite voće
Pijte dovoljno tečnosti
Ne treba da gladujete ni u jednom delu dana
Poželjno je da obroci budu u isto vreme svakoga dana i da razmak između obroka bude minimum 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost
Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova
Proteini iz biljnih izvora mogu da zamene proteine životinjskog porekla
Nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
Slatko mleko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mleko i sir
Nikada ne idite na spavanje neposredno posle obroka - ostavite želucu bar dva sata pre spavanja da se "izbori" sa hranom.





bebaa -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:45:40)

najgore mi je što je osnova svake dijete VODA koju mrzim....[sm=hudicek1.gif]




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:45:53)

Primeri jelovnika za doručak
Kao najvažniji obrok u toku dana, doručak treba da bude bogat i raznovrstan.

1.Tostiran integralni hleb (hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšavamršavljenje ili održavanje idealne težine), maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu, tako da je moguće stvaranje masnih naslaga na stomaku ili bokovima, a kod muškaraca često i na podbratku). Takođe je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i džemom bez šećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera-samo ukoliko je procenat masnoća u telu optimalan!)
2.Palenta sa feta sirom ili kravljim mladim sirom,kiselo mleko (palenta je u redu ukoliko ne postoji problem sa viškom težine, kukuruz šećerac se s razlogom zove tako).
3.Kifla od hejdinog ili kukuruznog brašna, čaša kiselog leka sa 2.8. ili 3.2%masnoće, rovito jaje
4.Pržena jaja, može i više jaja, (prema starim teorijama dovoljno je u toku sedmice pojesti četiri žumanca, dok za unos belanca ne postoji nikakvo ograničenje) sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir,kiselo mleko, čaj.
5.Musli, kiselo mleko ili voćni jogurt (musli i voćni jogurt se preporučuju povremeno za doručak, iako ne pripadaju pravom hrononutritivnom doručku-iz psiholoških razloga;neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus i pri tom imaju optimalne masnoće u telu!).
6.Tost sa puterom i čunkom, žuti sir-kačkavalj, trapist, gauda,kiselo mleko i krastavac.
7.Kajmak, tost, rovita ili tvrdo kuvana jaja, kiselo mleko, krastavac.
8.Proja sa sirom (samo ukoliko ne postoji povećana težina i mane naslage)
9.Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaže svežim mućenim jajima i mladim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i isprži na malo ulja), kiselo mleko.
10. Gibanica sa sirom (1/2 kg kora za gibanicu, ½ kg mrvljenog sira po želji, 150 g kajmaka, malo kisele vode, 4 do 5 celih jaja, pomešajte sadržaj. U sud stavite pek papir i jednu do dve kore na samo dno, a ostatak kora umačite u mešavinu sira i jaja i ređate dok ne potrošite sadžaj. Jednu koru sačuvajte za prekrivanje odogzo, pecite u rerni na 220 stepeni oko 45 do 50 minuta), kiselo mleko, čaj.
Praška šunka , pileće i ćureće grudi su dozvoljene, svinjska i goveđa pečenica takođe, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao što su paštete, viršle i neki suhomesnati proizvodi-posebno ukoliko ne znamo tačan sastav i količinu aditiva. napravite eksperiment. Stavite listić omiljene šunke ili parizera u friz preko noći (ne mora da se stavlja u kesicu, može se staviti na običan tanjirić). ujutru ga izvadite i pustite da se otopi. Ako ostane više vode nego originalnog proizvoda, onda on treba da prestane da vam bude omiljeni. Tehnološka proizvodnja podrazumeva ubacivanje vode u meso pod određenim uslovima i pri tom se mora dodati hemijski proizvod da olakša ovu proceduru. Što ima više vode u proizvodu, to je znak da je upotreba veća količina hemije.
Ne treba zaboraviti na divne ukuse nekih namirnica koje možemo nabaviti u svakoj prodavnici zdrave hrane, to su humusi,tahan paste i mnogo toga drugog, ovo može biti idealna kombinacija za doručak uza masnoće životinskog porekla, ili za period posta.




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:46:33)

Za ručak treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne treba pojesti uobičajen oblik deserta odmah nakon obroka.
Primjeri za rucak:

1.Pileća supa, bez testenine, klasično napravljena piletina iz supe, sa senfom i ,ili renom, salata od sveže rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna. U supu je dobro dodati đumbir u prahu, neposredno posle sipanja u tanjir, kao i list peršuna (đumbir je snažan antioksidant, peršun je prepun minerala i vitamina, odličan je za izbacivanje tečnosti). Preporuka je da se koristi dodatak jelima koji ne sadrži natrijum glutamat.
2.Kuvani mlad kupus sa junetinom (kupus,šargarepa, malo ljute sveže paprike). U ovom obroku nije velika greška pojesti malo kuvane šargarepe, jer kupus ima osobinu namirnice sa takozvanim negativnim kalorijskim unosom. Iako se hrono ishrana ne obazire mnogo na kalorije, ova kombinacija neće izazvati porast težine, već naprotiv, nakon ovakvog obroka imaćemo u narednih 24 sata par stotina grama manje.
3.Pileće belo meso sa paprikom i belim lukom (pileće belo, par čenova belog luka, nakon 10 min.dinstanja dodati par crvenih babura isečenih na komade, dinstati još dok ne omekša), zelena salata sa balzamikom i začinskim uljem je odličan prilog.
4.Testenina sa paradajzom i bosiljkom, zelena salata, ili mešavina više raznih salata (hrastov list, crveni i zeleni), malo radiča i malo rukole, nadev od balzamika, pola kašičice senfa i začinskog ulja)-što manje sirćeta!
5.musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku ili praziluku, začiniti i dodati malo bibera, poređati u posudu red isečenih paprika, red mesa,itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni). Ovo jelo ne smeju jesti osobe koje imaju prekomernu težinu, jer kombinacija pavlake i mesa nije odgovarajuća, eventualno mogu umusto pavlake koristiti punomasno kiselo mleko. Iako je kombinacija mesa, jaja i pavlake teška, ovo jelo se lako vari zbog dodataka paprike i luka. Kad musaku ne pravimo sa pirinčem i mesom, razlika u varenju je značajna.
6.Šnicla sa povrćem i salatom (može i krmenadla, akoo "MORA" test intolerancije na hranu dozvoljava upotrebu svinjetine), na ulju se isprži izlupana šnicla, posebno se griluje mešavina povrća (tikvice,patlidžan, paprika itd, ili se prodinsta neko od povrća-brokoli, prokelj, karfiol, spanać), paradajz salata sa krastavcem.
7.Piletina sa limunom (pileće belo, dinstati na ulju, malo vode dodati, izvaditi meso i u tiganj staviti beli luk, prodinstati, dodati limunov sok, čašu belog vina, malo pileće supe, u dobijeni sos vratiti piletinu i još malo dinstati), za one kojji imaju idealnu težinu, može se garnirati sa malo kuvanog pirinča (pirinač sa piletinom, ćuretinom i ribom ne blokira u potpunosti aktivnost digestivnih enzima, ali pirinač svakako ne treba kombinovati sa takozvanim jakim mesima), odlično je uz ovo jelo dodati i brokole i prokelj, zelena salata sa začinima.
8.Čorba od karfiola ili brokola, začinjena sa pola čaše slatke pavlake, testenina sa mladim povrćem (meso isečeno na krupne kocke ispeći sa svih strana, dodati so i zaliti sa belim vinom, dodati paradajz i začine-tamijan, peršun, majčina dušica, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri oko pola sata, dodati nekoliko glavica belog luka krupno sečenog, mlade šargarepe, grašak, pa kuvati još 15 minuta). Ovo jelo je malo teža kombinacija, ali je veoma ukusno i može biti na trpezi povremeno.
9.Pastrmka i kuvani karfiol (začinjen samo sa malo belog luka), salata.
10.Sočivo u crvenom vinu (iseći povrće, crni luk, šargarepu, čen belog luka, iseckati malo slanine, zeleno sočivo zaliti crvenim vinom-na pola kg ide oko 5 dl, dodati vode i kuvati,kad provri dodati povrće i slaninu, kuvati još 30 minuta na laganoj vatri, obavezno dodati malo začinskog bilja, tamijan, lovor, perčun itd).
11. Aromatično sočivo (crni luk, šargarepu i praziluk iseći, slaninu propržiti, dodati povrće i dinstati oko 3 minuta, umešati sočivo-zeleno, dodati juneće supee ili vode, kuvati dalje).
12.Juneća supa (jedostavno za pripremu, ukusno i zdravo jelo) veza zeleni, juneći ribić, luk crni, začini. Meso iz supe sa senfom ili renom uz salatu, u supu ne dodavati testenine, samo dosta svežeg peršuna. Umesto kuvane šargarepe, poslužiti rendanu svežu sa limunovim sokom ili kupus salatu.
13.musaka od pečuraka, kupus salata (pola kg šampinjona, 300 grama krompira, na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti,pobiberiti i dodati seckan peršun,kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove, u plahu ređati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom, peći oko pola sata u rerni.
14.Punjena paprika bez mesa (10 babura, 400 g krompira, 2 paradajza, oprati babure, izvaditi semenke i posoliti ih unutra,, narendati krompir i dinstati ga na luku dok ne omekša, dodati so, biber, jedan iseckan paradajz, malo vode i nadevom puniti babure, između babura staviti drugi seckani paradajz, naliti vode do polovine visine babura, peći u rerni na oko 150 stepeni, pri kraju umutiti nekoliko jaja sa malo brašna i jednim jogurtom 100 g preliti paprike i još desetak minuta ostaviti da se zapeče (jaje je kombinacija skroba-žumance i proteina koji ne opterećuje –belance, pa je ova kombinacija sa krompirom dozvoljena).
15. Pljeskavica, grilovano povrće, salata (iseckati sitno dve glavice crnog luka i dva čena belog luka, mleveno juneće meso, oko pola kg sjediniti sa lukom, dodati malo soda bikarbone-jedna kašika, so, biber, aleve paprike, ostaviti da odstoji u frižideru dva sata, od amse oblikovati pljeskavie nauljenim rukama i peći na roštilju ili tiganju).
Primeri ovog jelovnika govore u prilog tome da ovaj program ishrane ne podrazumeva neka ozbiljnija ograničenja. posebno je voditi računa o dobrim i lošim kombinacijama!
Ne treba zaboraviti sve vrste pečuraka, one se mogu kombinovati i sa mesom i sa ugljenim hidratima, pa kako je rižoto sa pečurkama dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka.
Punjene paprike su daleko jestivije i ukusnije ukoliko ih punimo ili samo sa mesom dinstanim na luku, ili samo dinstanim pirinčem na luku, ovo važi za sva poznata domaća jela u kojima se inače kombinuje pirinač i meso (sarma).




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:47:48)

Užina-malo slatkog zadovoljstva

Kako funkcioniše naš metabolizam u popodnevnim satima: najniži je nivo izlučivanja insulina, svi organi rade maksimalnom snagom, a ovo troši našu ukupnu energiju. Ovaj utrošak energije dovodi do zamora, pa je česta pojava da se fiziološkim putem premeštaju i koriste zalihe proteina u cilju kompenzacije enegije za pravilan metabolizam.
Da bismo sprečili ovaj utrošak proteina, dobro je u popodnevnim satima pojesti nešto slatko, tada bi trebalo da unosimo brze šećere koji su izvor brze energije, time sprečavamo trošenje proteina i relaksiramo organizam, a mozak dobija dodatnu energiju za funkcionisanje.
Ako je ovaj međuobrok bogat i ugljeno hidratnom energijom i Omega 3 polizasićenim masnim kiselinama, mi smo obavili sve što treba u cilju da budemo zdravi i da funkcionišemo dobro. Što znači da je idealna vrsta namirnica sledeća: voće, čokolada (preporuka je crna, ali ko je ne voli, može da pojede i mlečnu, ukoliko ima stabilozovanu trajnu telesnu težinu), integralni keks sa čokoladom ili sušenim voćem, voćni jogurt, badem, lešnik, voćna salata sa šlagom od slatke pavlake itd...Suve smokve su idealna zakuska, jer imaju veoma visoku pH vrednost, odnosno čine našu krv baznom, pa utiču na porast imuniteta.
Sve vrste napitaka su dozvoljene-voćni sokovi bez dodatog šećera, kafa, biljni ili voćni čaj.
Kratka napomena u vezi sa kafom: Kafa napravljena kao napitak ima kiseli pH. Veoma tamna kafa ima manju kiselost, ali je ukus gorak. Mnogo kafe može dovesti naš organizam u stanje sniženog imuniteta, pa je preporuka da se ograniči unos ovog ukusnog napitka na najviše dve šolje. Poznato je da osobe koje imaju hronični problem sa slabijim imunitetom piju dosta kafe. Kafu ne bi trebalo da pijemo sa dodatkom mleka, niti mleka u prahu, a može se dodati mala količina šećera fruktoze ili sojino mleko.
Mleko u prahu (svaka vrsta mleka-kravlje, sojino, pirinčano, ovseno itd) se u tehnološkom postupku proizvodnje praha pretvara u namirnicu koja je potencijalno štetna za naš organizam.
Kada biramo voće, opet je pametno birati prema brzini kojom uneto voće podiže nivo šećera u krvi. Posebno obratite pažnju na glikemijski indeks veoma omiljene poslastice, a zapravo povrća- lubenice! Sad pomislite šta radimo svom organizmu kad uveče nakon dobre večere pojedemo para velikih komada ovog slatkog otrova.
Idealno vreme za ovaj međuobrok je između 16 i 18 časova po zimskom računanju vremena, odnosno između 17 i 19 časova po letnjem računanju.




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:48:00)

Večera-počinje odmor

Uveče započinje period odmora organizma, uveliko se snižava nivo kortizola, hormona budnosti, nivo insulina je nizak, povećano je lučenje nekih digestivnih enzima, a totalno smanjeno izlučivanje nekih drugih enzima za varenje. Idealna hrana za večeru je izbor lakih proteina i salate (kao i nekih povrća, koja nisu skrobna), kao izvor vlakana...
Počinje period regeneracije ćelija i stvaranje novih ćelija. Imuni sistem se aktivira i zahuktava.
Večernji obrok treba da bude lagan, jer naš organizam nema mogućnost da se bori sa teškom ili obilnom hranom koju pojedemo uveče.
Ovo je vreme za unos vlakana (koja će nas zasititi u toku čitave noći) i plonezasićenih kiselina (masne ribe, kao što su skuša, losos, tuna i druge), obavezno ih treba jesti sa sezonskim salatama prelivenim hladnoceđenim uljima, koja su bogata polinezasićenim masnoćama.
Dtugi izbor, isto tako dobar za večeru je sledeći: grilovana piletina/ćuretina, teletina, tunjevina ili kuvana jaja (samo belanca) sa izborom od dve ili više svežih salata, začinjenih sa balazamikom i hladnoceđenim uljima.
Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnih metaboličkih poremećaja u organizmu, toliko je akcentovanje na večeri odlučujuće za neuspeh mnogih dijeta, kao i za nastanak telesne figure koja neodgovara našoj bazičnoj konstituciji (uvećanje stomaka, zadnjice, jahaće pantalone, uvećanje gornjeg dela ruku kod žena itd).
Idealno vreme za večeru je oko 19h, mada su moguća i veća odstupanja na kasnije vreme, jedino treba voditi računa da vreme između večere i spavanja ne bude kraće od jednog sata, jer se u snu usporava metabolizam, mnogi enzimi skoro prestaju da se luče i sva hrana ostaje nesvarena dugo vremena, ovo dovodi do taloženja patoloških masnoća, ali i ozbiljnih oboljenja nakon dugogodišnjih grešaka u ishrani.




leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:49:46)

Primer jelovnika za sedam dana

Prvi dan

- Doručak: Tostiran integralni hleb, puter i kiselo mleko.
- Ručak: Kuvana testenina prelivena paradajz sosom, zelena salata začinjena s malo limunovog soka.
- Večera: Morska riba s roštilja, zelena salata.
Drugi dan
- Doručak: Palenta s feta sirom, kiselo mleko.
- Ručak: Rižoto s lukom i rendanim sirom, blitva začinjena limunovim sokom i solju.
- Večera: Kajgana od dva jaja začinjena seckanim bosiljkom i metvicom, solju i uljem.
Treći dan
- Doručak: Kifla od heljdinog brašna, kiselo mleko.
- Ručak: Gusta supa s mnogo povrća i žitaricama, na primer, ječmom ili prosom.
- Večera: Plodovi mora začinjeni limunom, riba ispečena u foliji, zelena salata s rotkvicama.
Četvrti dan
- Doručak: Pržena jaja sa šunkom, paradajz salata.
- Ručak: Špagete s prelivom od paradajz soka, paradajz salata ili pečene paprike.
- Večera: Kuvano teleće meso začinjeno limunovim sokom, uljem, solju i biberom, salata od sirovog kupusa.
Peti dan
- Doručak: Musli, kiselo mleko ili voćni jogurt.
- Ručak: Gusta supa s povrćem, zelena salata ili sezonsko povrće.
Večera: Gulaš od teletine ili svinjetine, sveže tikvice kuvane na pari.
Šesti dan
- Doručak: Tost s puterom i kačkavalj, kiselo mleko i krastavac.
- Ručak: Kuvani grašak ili bilo koje drugo mahunasto povrće.
- Večera: Pileće belo meso, plavi patlidžan ili tikvice s roštilja.
Sedmi dan
- Doručak: Kajmak, tost, kuvana jaja, krastavac.
- Ručak: Kuvana testenina prodinstana s tikvicama, paradajz ili patlidžan s roštilja začinjen s peršunom, bosiljkom i malo belog luka.
- Večera: Morska riba pečena u foliji, mešana salata od povrća.




Marija13 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:51:37)

Ja sam se tako prije trudnoce slucajno hranila, po nekom svom izboru, ujutro jela voce, zitarice "viola" sa mlijekom, za rucak sve jela ali bez hljeba, veceru ukinula ali ako sam bas gladna pojedem vocku, kad mi padne na pamet slatko pojedem ali do 16h [sm=smiley1.gif] i smrsala 15kg prvi put u zivotu, sad mi je ostalo jos 5kg viska poslije trudnoce, ali zbog dojenja me strah da nesto redukujem ishranu, vjerujem da je hljeb izvor svih "zala" [sm=jezicek.gif]




krofnica 2 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:53:00)

Drage moje iz iskustva svog znam pravu djetu a to je SMANJI UNOS HRANE , PREPOLOVITI OBROKE I NE JESTI IZA 18h A UZTO SVE BAVITI SE NEKOM SPORTOM VRLO JASNO..!![sm=bravo.gif]




SdZ -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 23:35:11)

Zanimljivo.

Moglo bi se probati, ali poslije ispita. Dok traju, ne mogu reci NE medjuobrocima.

Sreeetno, Leona![sm=bravo.gif]




leona81 -> RE: HRONO dijeta (11.6.2013 8:41:35)

dorucak mi je danas 2 jaja sa vrhnjem i zacinima i integralnom kiflom...prije dorucka se pije caj sa limunom ili bez, naravno bez secera i moze voda s limunom
kafa tek nakon dorucka crna[sm=smiley1.gif]
rucak ce biti oko 13-14




Mirkica -> RE: HRONO dijeta (11.6.2013 8:46:13)

meni ove dijete uzimaju topliko vremena , toliko su zahtjevne da ja pored dva maksuma nema sanse da i jednu praktikujem a nisam ja doduse neki tio od discipline , ovo tad ov tad u mene je sve ooojj s brda s dola :))))




tajra26 -> RE: HRONO dijeta (11.6.2013 8:51:28)

sviđa mi se ova tvoja dijeta [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




leona81 -> RE: HRONO dijeta (11.6.2013 9:09:18)

ova je stvarno lagana, samo je bitno sta i kada jedes...ja sam uvijek doruckovala ali sam grijesila sto sam kafu pila uz dorucak ili prije dorucka sto je potpuno pogresno.




Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>