RE: sunet muškog djeteta (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca



Poruka


nesanica -> RE: sunet muškog djeteta (29.7.2008 21:20:43)

I u norveskoj djecu sunete odmah po rodjenju. Mislim i ja da bi to kod nas trebali da uvedu.Nego, jel neko zna koliko unaprijed se termin kod dr treba napravit za sunet u bolnici?




batterfly -> RE: sunet muškog djeteta (30.7.2008 17:39:01)

Ja sa prvim sinom nisam imala problema oko tih stvari,osim jedino sto je bilo malo problemcica oko skidanja gaze,ali i to je hvala Bogu brzo zavrsilo.
Ali ja sam sama sebe toliko psihicki izmorila,bila sam ja gora nego moje djete,plakala sam 2 dana,toliko mi ga je bilo zao.

Uradili smo to u bolnici bez ikakvih stela,uputnica itd. Dogovorila sa dr.koji to radi i platila 50KM.
Sad je vrijeme da drugog sina sunetim,ali ne mogu da se nakanim nikako.
Cula sam da se sad pojavilo nekakvo lasersko ostranjivanje kozice,kazu bezbolno,brzo bude gotovo i kao djete to ni ne osjeti...(ma daaj-odrezu mu kozici i da ne osjeti,ne znam .)




nesanica -> RE: sunet muškog djeteta (14.8.2008 15:00:09)

Senchy78, pitas dal cu ih uspavati. Necemo, bit ce sa lokalnom.Nekako se tjesim bit ce mm sa njim, ali znam da ce mi biti gore jer cu ih cekati.Minuta ce mi biti kao godina, sigurno.Svaka druga anestezija bas nije naj....
Neka nam je Bog na pomoci. aBd kad se vratimo pisem vam kako je bilo. Ma vise se sekiram za ovog starijeg, jer on dosta toga zna, a ovaj drugi je jos bebce. UH, samo kad pomislim, ali eto neka samo sa hajrom bude.




Emina* -> RE: sunet muškog djeteta (14.8.2008 17:23:25)

Zelim ti puno srece, i obavezno nam se javi poslije, kad to sve zavrsi aBd...
Ima nas jos koje to ceka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: sunet muškog djeteta (14.8.2008 17:30:34)

Doktor koji je sunetio mog malog rođaka je insistirao da mama obavezno bude prisutna!!! Bezobzira na oca i sve ostale, on je rekao da djetetova majka mora biti uz dijete, da bi to lakše podnijelo, i da mu ne ostanu traume, malom je bilo 22.mjeseca. A ne brinite se, znam kad je tvoje da više boli, ali kad znaš da trebaš to obaviti i da će brzo proći, onda je lakše! Uostalom danas je to sve na nivou, medicinski.. gledala sam ja slike, otac od tog malog je svaki korak slikao.. i kad vidite koja se prljavština nakupila unutra kad skine kožicu kod malog djeteta koje toliko čistiš i briskaš za taj mali period života, onda vidiš koliko je to zdravo i zahvališ Bogu da se to radi, jer ne mogu zamisliti kako bi izgledalo nakon nekoliko godina..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Lijepa higijena. Sretno zabrinute mamice i biće to sve dobro..znate po svojim muževima.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




batterfly -> RE: sunet muškog djeteta (15.8.2008 13:47:14)

Mene ceka suntetluk i drugog sina,pa citam neke od postova(ne mogu sve da stignem)ali vidim da spominjete lasersko "sunecenje".
I ja bih to voljela da uradim pa bih zamolila vas kojeste to utadile da mi detaljnije objasnite gdje se to radi(u kojem gradu,jer u Travniku to jos nema),koliko se placa,mogu li preko tel.dogovoriti i sve ostalo vezano za ovo,molim vas...
Nije problem ni poslati pp ako ne zelite da "tusute"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ovdje ii ako ste vec ranije govorile..
Unaprijed hvala!!!!!!!!!




Anoniman -> RE: sunet muškog djeteta (2.9.2008 11:45:27)

Mom sinu ce za devet dana bit puna 3 mjeseca. Juce je primio vakcinu i pitala sam dr sta misli kad moze i kako. rekla je nek prodje deset dana od vakcine i moze. A kad sam pitala da li opstu ili lokalnu anesteziju rekla je lokalnu jer nema potrebe da se ovako maloj bebi uvodi opsta anestezija. Zamolila bih sve mame iz Sarajeva ako imaju neki savjet i sl da jave. Hvala.




Gigana -> RE: sunet muškog djeteta (4.9.2008 13:33:58)

E i ja sam htjela na lokalnu, ali mi doktor reče da se kod malih beba obavezno praktikuje opšta anestezija, jer je to, navodno, puno lakše i za doktora i za bebu (a više za doktora).  Dakle, insistirali su oba puta (i u sanasi i u koševu) da tako malu bebu sunetimo pod opštom anestezijom.  E sad, ne znam šta bih ti rekla, ima prednosti i jedno i drugo ali kako za koga.




Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (5.9.2008 21:11:00)

Mi smo kutarisali to SUNEĆENJE!

Drage moje, mi smo jutros nosili Burhana na Gradinu i gore su ga oko 10h osunetili. Detalje ću vam pisati kad stignem on evo hoće da hoda oko kreveta i puže a ja mislim da mu je još rano pa ga hvatam.

Eto samo sam htjela da to podijelim s vama!




Amrino -> RE: sunet muškog djeteta (5.9.2008 21:12:54)

IZVORNA PORUKA: Aminad

Mi smo kutarisali to SUNEĆENJE!

Drage moje, mi smo jutros nosili Burhana na Gradinu i gore su ga oko 10h osunetili. Detalje ću vam pisati kad stignem on evo hoće da hoda oko kreveta i puže a ja mislim da mu je još rano pa ga hvatam.

Eto samo sam htjela da to podijelim s vama!


Alla Mubarek! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (9.9.2008 23:47:48)

Evo konačno da napišem nešto o sunećenju našeg malog Burhana. Cijelo ljeto tražimo najbolji mogući način da to obavimo i najbolje doktore i kad su nam konačno rekli da od septembra počinju na Dječijoj hirurgiji u Tuzli to raditi(nisu tokom ljeta radi godišnjih odmora) muž ode i kaže doktoru koji je radio Imranu da bi mi voljeli da to on obavi ali on je nažalost ponovo trebao na godišnji i eto propalo. Da naglasim da smo tri puta zakazivali kod privatnika i svaki put je dobijao temperaturu noć prije sunećenja!
Sreća sjetimo se jednog jako dobrog čovijeka u kojeg se možemo pouzdati a hirurg je tako da nam je on pristao i zaista sve uradio perfektno. Od pregleda dan prije, pa do poziva i nekoliko puta dnevno da pita kako je mali, spava li plače li, ima li kakvih problema itd. To je inače bila prva grupa djece koja se na Gradini sunete ambulantno i prvi put da mogu i mlađi od 8mj. koliko je bila granica do sada.
Na moju veliku žalost radili su ga pod opštom anestezijom mada u neku ruku i drago mi je jer kad pomislim kakve bi strahove sve preživio gledajući oko sebe nepoznata lica koji se nešto vrte oko njega a on se ne može pomjeriti. Ovako čim su završili, probudili ga odmah su mi ga dali, naravno plakao je, sačekali smo 20tak minuta pa sam mu dala da doji i onda se polahko počeo smirivati.
Drugi dan nakon sunećenja skinuli smo mu prvi zavoj. Doktor nam je savjetovao da mi to radimo polahko kvaseći kamilicom i da imamo cijeli dan sve malo po malo da skidamo. I to je prošlo bez problema! Drugi zavoj je spao sam samo smo kvasili kamilicom i našli ga u peleni.
Burhan je taj dan kad su ga osunetili mirno ležao cijeli dan i igrao se na leđima a pred veče je probao polahko da stane na svoje nogice i kad je vidio da može krenuo je puzati i ustajati kao da ništa nije bilo.


Sad je sve već lijepo prošlo još pomalo crvenkasto ali nije netečeno, ne krvari uglavnom misija je završena, konačno!






medavi -> RE: sunet muškog djeteta (9.9.2008 23:58:21)

Cestitam aminad to je veliki korak za momcinu a Bogami i za majku![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A eto predevera se i brzo prodje samo taj strah ko nije dozivio i nezna
al bolje je prije![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]  Cestitam jos jednom i da mali sto prije preboli ranicu!
Pusa oboma![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




lida -> RE: sunet muškog djeteta (18.9.2008 10:17:37)

Moj Mirzica je osunecen 16.09.popodne...sestra ga je uzela i nama rekla da ce biti gotovo za 20minuta...kad su ga iznjeli srce moje nije plakao ali kad smo dosli kuci cim ga spustis na ravno on pocne plakati...rekli su nam da ga ne presvlacimo dao dobro ne napiski pelenu ...naravno poslusali smo i nakon tri ipo sata imali smo sta i vidjeti ...krvav bodi, krvava pelena a o gazi i tuferu na pisi i da nepricam ....nazovemo doktora i odmah u bolnicu ....a onda su jadnika ponovo usivali...danas je dobar vec se okrece na pupanu  ali kad mu hocemo presvuci pelenu place jer vjerovatno misli da ce ga ponovo bocati

Ja sam grozna ali nek je i to gotovo




lejlass -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 10:51:14)

Moj Kerim ima 13 mjeseci,osunetili smo ga prije 10 dana u bolnici Kosevo.Prvo nije dao prici peleni a kamoli je promijeniti i strasno se je budio po noci vristeci.Prevazisli smo pelene(sada se mijenja bez problema)ali nismo nikako rijesili vristanje izasna.Da napomenem do suneta je bio veoma mirna beba preko noci,znaci prespavana citava noc.Da li mi neko moze reci da li je imao ovakav probl i kako ga je rijesio.Znaci probudi se u toku noci po 5 puta i vristi bez smiraja.Istraumirana se budim evo vec 10 dana.Pozdrav




lida -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 13:03:10)

kod nas ti je isto samo sto Mirza ne vristi nego kenjka a spava i dok mu se ja ne javim ne prestaje...ali to je svakih pola sata ...a prije sunecenja je spavao po citavu noc u cugu




Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 13:05:04)

Draga lida zista mi je žao malog, hvala Bogu pa je sad dobro. Čestitam vam!

[image]http://ak.webfetti.com/assets/glitter/0/396.gif[/image]





Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 13:08:26)

lejlass i lida pod kojom anestezijom je rađeno sunećenje kod vaše djece?




medica -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 13:09:06)

isli da je dijete malo iztraumirano procice ga to. ja nemam jos djecu ali mali od moje jetrve se osunnetio kad je imao mozda ovako oko 2godine dijee nije dalo pric sebi i nije htio gacice da mu oblace,kad je to sve proslo onda su mu objasnili i onda je bilo sve ok[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 13:10:19)

lejlass čestitam malom hrabrom Kerimu a roditeljima, naravno.

[image]http://ak.webfetti.com/assets/glitter/0/396.gif[/image] 






lejlass -> RE: sunet muškog djeteta (24.9.2008 14:20:51)

Hvala puno Aminad na cestitci(vjeruj da mi je bilo gusto) Radjen je pod lokalnom anestezijom.Hajde sve shvatam da se je prepao i normalno je i logicno da se prepadne ali dugo mi traje ovaj njegov strah.To je vriska po citavu noc,onda moramo paliti svjetlo,tutkat mu najdrazu igracku,paliti TV i nakraju se smiri zaspe i ponovo sve ispocetka.Ujutro ja sam horor




lida -> RE: sunet muškog djeteta (25.9.2008 13:31:36)

Aminad hvala na cestitkama

Mirzica je radjen pod lokalnom anestezijom




Aminad -> RE: sunet muškog djeteta (25.9.2008 15:48:03)

lejlass eto i razumjela si zašto sam to pitala vjerovatno će proći ali treba mu vremena a ako se ne smiri onda idi kod doktora za svaki slučaj mada da nešto nije uredu plakao bi i tokom dana, sve što se i tebi i lidi sad može reći je da se naoružate strpljenjem.

Pusa za hrabre momčiće!




dana3 -> RE: sunet muškog djeteta (27.9.2008 18:32:18)

citam nekoliko odgovora o sunecenju i nekih ima koji kazu da ne treba  sunetiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/modricrtici.gif[/image].ja se pitam a zasto ne?sin moga brata je osunecen sa 7 mjeseci dok je bio u peleni s lokalnom anestezijom.njegova mama se toliko prepala da citav dan nije promijenila pelenu pa se malo zapekla ranica.skuhala sam kamilicu ohladila da se moze oprati s njom,i na peleni odmah samo posipala kamilicu dok se nije krv i mokraca saprali a tako uradila i s guzom.promijenila cistu gazicu sterilnu,promijenila pelenu .tako radili par dana i sve proslo bez problema.nikakvih posljedica nema uopste.danas se vodi bitka da se dijete nauci da ide na tutu jer neke mame zadrzavaju pelenu i do 3 godine zivota a onda se pitam kako ce nauciti dijete da samo prevlaci kozicu i cisti se pogotovo kad podje u vrtic i u skolu.ako su se muska djeca sunetila  do sada zasto ne bi i od sada.iz vjerskih a i higijenskih razloga to je ok.




Emina22 -> RE: sunet muškog djeteta (28.9.2008 7:17:26)

IZVORNA PORUKA: dana3

Citam nekoliko odgovora o sunecenju i nekih ima koji kazu da ne treba  sunetiti . Ja se pitam a zasto ne?

 
Mozda zato sto u stvari nema neke velike potrebe za time!
Ja sam svog mladjeg sina osunetila, radi reda! Zadovoljna sam.
Starijeg sina nisam sunetila, i opet sam zadovoljna! Sve je da ne moze biti bolje.

Ono sto zelim da kazem je da se kod nas stvara neki bauk ako je dijete neosuneceno, a u stvari je to savrseno prirodno i normalno! Isprva smo mu muz i ja povlacili kozicu i cistili prilikom kupanja, a sad to on sam sebi radi, sto uzme nekih dodatnih dvadesetak sekundi kupanja!!!! I sve dobro!!

Mislim da tu nema ispravnog ili neispravnog postupka! Ako se dijete osuneti, to je isto i ako se dijete ne osuneti! Sve zavisi do odrzavanja higijene! Ja to mogu najbolje da vidim i ocijenim jer smo jednog sunetili a drugog nismo! Tako da kad uporedim, zaista nema apsolutno nikakve razlike!

Mislim da se treba prvo dobro informisati prije nego se dijete osuneti!


 
 




Blue rose RR -> RE: sunet muškog djeteta (6.10.2008 15:07:30)

Prenos postova:

IZVORNA PORUKA: Alka

Hej svima, ja sam novi clan...
Zovem se Almira i majka sam dvoipogodisnjeg Farisa.
Moja dilema ovih dana i mjeseci je sljedece:

Moj muz i ja jos uvijek nismo obrezali naseg sina. Sve, sad ce mo - sutra ce mo, i sve tako....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   Medjutim, kako vrijeme prolazi sve smo jaceg stajalista da ga nikako ne sunetimo, jer se kod njega kozica koliko-toliko moze svuci(jos radimo na tome).  Pa sve kontamo - sto dzaba raditi to...
Molim sve roditelje za savjet, posebno roditelje neosunecene djece! Kako vi vodite brigu oko neosunecenog sina i koji savjet bi ste mi dali? Na sta moram da obratim posebnu paznju ako ga ostavimo neosunecenog?

Unaprijed hvala!!  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


IZVORNA PORUKA: mojamura

ja imam 2 sina niti jednog nismo dali obrezati. stariji ima 10 godina a mlađi če imati uskoro dvije godine.

doktorica mi je kazala da kada kupam bebu (kad su još bili vrlo mali) trbeam mu kožicu polaku 'vuči dole'....ali ne sa silom. polako polako če sve biti ok.

kad ti sin bude stariji pazi kod higiene i reci mu da mora da se pere i tako da povuče kožu dolje


IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

Draga Alka, ja nemam muško dijete, ali da mi je Bog dao ne bih se jednu sekundu libila da ga osunetim, kako iz higijenskih, tako i iz vjerskih razloga.
Pronađoh isječak, pa da se ne pravim smart-ica, 
www.bhdani.com/arhiva/193/t19303.shtml
"Nova istraživanja dokazuju da je kod obrezanih muškaraca manja mogućnost upala mokraćnih kanala, a prema studiji američkog Zdravstvenog instituta provedenoj među afričkim kamiondžijama (?!), cirkumcizija može zaštititi muškarce od bolesti koje se prenose seksualnim putem, uključujući i virus side. Neobrezani muškarci izloženi su četiri puta većoj opasnosti od zaraze HIV-om, kaže se u izvještaju, dok je mogućnost obolijevanja od Limphogranuloma venereum (genitalne ulceracije) veća do dva i po puta. Nije jasno na koji način prisustvo kožice može zaštititi od HIV-a; pretpostavlja se da u necirkumciziranom okruženju virus može duže preživjeti i umnožavati se. Loša higijena povećava ovaj efekt."
Odluka je tvoja.


IZVORNA PORUKA: Alka

Prije nekoliko mjeseci kad sam nosila Farisa na prefled, i nama je doktorica rekla slicno. Kad mu je pregledala chunu rekla nam je da nema potrebe i da ne treba da ga sunetimo vec da mu ponekad povucemo kozicu na dole i operemo. Tako i radimo i cini mi se da djeluje...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]   Moj muz je obrezan i on kaze da mu je to bolno iskustvo. Tako da ni on a ni ja ne zelimo da Farisa provedemo kroz to sve.
Medjutim zbunjena sam nekim izjavama da je to ipak zdravo i korisno, pa sve kontam sta sad... Moje dvije (muslimanke)koleginice nisu sunetile svoju djecu i one mi kazu da je sve odlicno i da im je drago sto ih nisu obrezali.  


IZVORNA PORUKA: ćevap

treba treba to uraditi draga moja- inaće ti ja nisam strućnjak a ni doktor ali ipak je to stvarno najbolje iz higienskih razloga a i zbog bolesti!

Naime ako se dijete osuneti kako treba [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] to znači da nema više mogučnosti da mu se u starostnoj dobi razvije rak ( na tom mjesu)  - kad se suneti mora  ljepo mu se dio kožice odreže i tamo nema više mogućnosti da dođe do bolesti osim nedaj bože gde god drugde! 

A i kad budeš sunetila traži pravog berbera, jer dandanas ti to hoče haman svak uradit samo da platiš a ne uradi kako treba!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

A i najzad valjda zna ovaj stari narod bolje nego mi iako se nisu još u mnogim stvarima uspijeli da moderniziraju nekad treba da jih saslušamo jer znaju bit u pravu!!

Al ipak na kraju krajeva odluka je na vama, samo čuvajte da vam ne bi bilo kad žao!


IZVORNA PORUKA: travnicanka

Ja imam sina i njemu je 8 mjeseci,i dolazim u konflikt sa mojim muzem kad da ga sunetimo.Ja sam zato da uradimo to sto prije dok je mali,da nema traume i da se ne sjeca nicega,a on opet je za to da ga sunetimo bas kad bude svijestan ,kao dobit ce posebne poklone u ime toga,imat ce kuma,festu i tako dalje.Ja bi iskreno volila da mi to ne radimo nikako ali svi ostali se ponose tim kako ce da sunete svog sincinu unuka itd.a niko nije kao mama,mene dusa boli kako ce to mali sve podnijeti a dok se ostali dice nekim glupostima.I ja sam cula da se to najvise radi iz higjenskih razloga,pa onda kontam mozda je i bolje obrezati ga sad nego mozda poslije kad odraste da nam zamjeri.


IZVORNA PORUKA: Alka

Ako si protiv suneta, onda to ne cini!
Moj muz i ja to vjerovatno necemo uraditi, to je nasa zajednicka odluka.
Sto dzaba dijete muciti.


IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

Draga travničanko, nego ako je tvom mužeku do fešte neka on legne, pa mu ti naruči opet berbera (možda će mu šta i kanuti od love i poklona) . Ako imaš nijet da malog osunetiš, uradi to što prije, zamisli kako to boli.


IZVORNA PORUKA: mojamura

IZVORNA PORUKA: maryam amina

Draga travničanko, nego ako je tvom mužeku do fešte neka on legne, pa mu ti naruči opet berbera (možda će mu šta i kanuti od love i poklona) .


slažem se!


IZVORNA PORUKA: AIDA P

Mi smo pravo odugovlacili sa tim,danas cemo,sutra cemo.Sve dok Sead nije dobio odvratnu infekciju,strasno!Trpio je strasne bolove,dok su mu to ocistili!Ne daj boze nikome!Nakon 10 dana bolova pri mokrenju,otisli smo i zavrsili to i to u potpunoj anesteziji(imao je 17mjeseci).Sve je proslo super,na tebi je da odlucis sta je za tvoje dijete najbolje.PUSA[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


IZVORNA PORUKA: BUBAMARA

Izvinite cure ja sam slovenka kao i svi moji.Zato mi obrazivanje djece baš nije tako poznato ali sam mnenja ,da nikad u životu nebi dala decu obrezati jer mislim ,da je to preveliko bolno izkustvo.Neznam ni u koji doba se to radi znam da je kod vas nekako povezano i sa verom ali čini mi se da ako je to potrebno ja bih to uradila što prije da dete nebi imalo kakih trauma.


IZVORNA PORUKA: Anoniman

uopce se ne slazem da se to je bolno iskustvo.ta pod lokalnom anestezijom ili opcom ne osjetis nista.jedva cekam dan da svog malca osunetimo,jos je mali.akobogda.kako iz vjerskih tako iz higijenskih zaloga.za mene nema nista ruznije,estetski od neosunecene chune.tako je gr.al ko voli nek izvoli.samo mi nije jasno zar ima roditelja muslimana a da to NE ZELE.NO COMMENT.


IZVORNA PORUKA: SMIRI

IZVORNA PORUKA: aylla

uopce se ne slazem da se to je bolno iskustvo.ta pod lokalnom anestezijom ili opcom ne osjetis nista.jedva cekam dan da svog malca osunetimo,jos je mali.akobogda.kako iz vjerskih tako iz higijenskih zaloga.za mene nema nista ruznije,estetski od neosunecene chune.tako je gr.al ko voli nek izvoli.samo mi nije jasno zar ima roditelja muslimana a da to NE ZELE.NO COMMENT.


Iskreno receno to ni meni ne ide u glavu...Ne mogu se nacuditi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


IZVORNA PORUKA: SMIRI

IZVORNA PORUKA: travnicanka

Ja imam sina i njemu je 8 mjeseci,i dolazim u konflikt sa mojim muzem kad da ga sunetimo.Ja sam zato da uradimo to sto prije dok je mali,da nema traume i da se ne sjeca nicega,a on opet je za to da ga sunetimo bas kad bude svijestan ,kao dobit ce posebne poklone u ime toga,imat ce kuma,festu i tako dalje.Ja bi iskreno volila da mi to ne radimo nikako ali svi ostali se ponose tim kako ce da sunete svog sincinu unuka itd.a niko nije kao mama,mene dusa boli kako ce to mali sve podnijeti a dok se ostali dice nekim glupostima.I ja sam cula da se to najvise radi iz higjenskih razloga,pa onda kontam mozda je i bolje obrezati ga sad nego mozda poslije kad odraste da nam zamjeri.


Kad smo mi naseg malog sunetili imao je isto 8 mjeseci! Tako je to lijepo podnio! Odmah 3. dan je opet puzao, zavoj mu skinuli i sve bilo zaraslo! Sad ima 2 godine i vjeruj mi da on ni nezna sta mu je uradjeno! Nit se sjeca, nit ima kakve traume! Dobio je gomilu poklona (ima ih dan danas pa se igra snjima) i dosta para (te pare su na njegovoj knjizici, pa kad bude imao 18 nek radi sta hoce snjima)...nista to nije propalo!
I normalno da se svaka mama pita kako ce to njen sin podnijeti...Ja sam cekala pred vratima i plakala...ALi znam da je to za NJEGOVO DOBRO!
Sa njegovim bracom cemo isto tako jer je stvarno sve dobro proslo!


IZVORNA PORUKA: SMIRI

A sta kad vam sin odraste? Pa kad vas bude pitao zasto nije osunecen a svi ostali jesu?
Boze mili ne mogu zamisliti sta bih svom djetetu odgovorila ;-(


IZVORNA PORUKA: ismihana

Drage moje,
nemam dijete jos uvijek, pa mozda i nije u redu da se javljam na ovu temu, ali eto, reci cu vam svoje misljenje pa ako zelite, procitajte [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Vjerski razlozi mislim ovdje moraju ici u drugi plan! Ako neko zeli ili ne zeli sunetiti dijete iz vjerskih razloga, to je njegova licna odluka i niko ne treba da se mijesa u to i da komentarise sta ce neko reci ili nece reci.

Ja mislim da treba pogledati cijelu stvar sa zdravstvene strane. U islamu i judaizmu je vjerom propisan sunet, ali upravo radi higijene. Medjutim, sve je vise i ljudi koji nisu muslimani i jevreji a koji sunete djecu. Moj rodjak se rodio u Njemackoj, u katolickoj bolnici, i ljekar je pitao moju tetku odmah u porodilistu da li zele da obrezu dijete? Citala sam da je narocito u Americi sve vise obrezenaih muskaraca, a sto nema veze sa religijom.

Ja licno bih se dobro raspitala i provjerila sve zdravstvene aspekte, a religiozni su eventualno samo dodatni argument.
Sto se tice boli, svi moji prijatelji koji su obrezivali dijete, radili su to prije navrsene 3.godine, i djeca su to sjajno podnijela - to je bol od nekoliko minuta, jos dan-dva paznje prilikom oblacenja i vrsenja nuzde, i onda sve prodje...


IZVORNA PORUKA: travnicanka
hvala ti na odgovotu!!!!Osunetit cemo i mi malog na ljeto i to na godisnjem u Bosni.Bas sam srela jednu prijateljicu i oni su to radili dole i sve je super proslo!!!!!



IZVORNA PORUKA: jupajdi
Mi smo sina osunetili kada su mu bila 4 mjeseca.Super je prošlo.To smo uradili u Sanasi, privatna klinika u Sarajevu.Dobio je lokalnu anesteziju. Nije bilo nikakvih posljedica. Mislim da je bolje dijete osunetiti sto ranije, čak dok i ne prohoda da ne bi tražio da sam hoda. Nismo trebali stavljati nikakve haljinice i druge stvari oko njega kao sto su to radile naše majke.Doktor je rekao da mu možemo odmah staviti pampers pelenu sto smo i uradili. Od kremica nismo nista stavljali, samo uljane AD kapi. Sve u svemu, nije moglo bolje da prođe. 











Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>