malamacamaca -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (23.1.2014 23:08:40)
|
Svako ima svoj nacina kako hrani svoju bebu i sta ce joj dati...ja sam odabrala tablice iz V.Britanije i Austrije....svidjaju mi se i imaju logike meni licno tako da ja svojoj bebi to drugacije pravim i nikad ponavljam nikad nije nista odbila. Samo je dojila 5,5 mjeseci, a onda sam joj morala nesto dati jer mi je otimala kasiku iz ruke dok ja jedem i mljackala :). Kupila sam knjigu od Annabel Karmel ai sam kasnije skontala da nije potrebno trositi pare kad pola tih recepata ima na nasim i regionalnim interent stranica kao preporuka za jelovnik bebama tako da sam ja to objerucke prihvatila.Probajete i mozda upali kod vas za ove bebe koje malo slabije jedu. Moja je prvi mjesec jela sve kuhano na vodi mrkva sa brokulom, krompir sa tikvicom itd itd, od sedmog mjeseca sam joj uvela piletinu jer mi je doktor rekao da sacekam punih sedam...slusala doktora i uradila tako, rekao da sacekam sa kravljim mlijekom i ribom, ali ga nisam poslusala i dajem joj oboje. Kravlje mlijeko joj ne dajem kao glavni obrok, nikad ne popije solju ali kuham griz na kravljem mlijeku, kuham zitarice na njemu i to je mozda 100 ml po obroku sve je ok..opet izbor je vas. Sve pripremam sama i svjeze, ne dajem teglice (mozda je do sada pojela 5, 6 teglica, kad smo na putu ili neka druga extremna situacija), hranu izmiksam i zaledim u kocke za led preko noci, kasnije premjestim u kesu i tako stoji u komori, imam hrane za mjesec dana i svaki dan vadim drugo jelo i ne mislim svaki dan sta skuhati jer to ne volim dosta sto mislim za sebe i muza :))), bolognese sos ili piletina ili riba ili samo povrce zavisno sta sam napravila itd... U hranu koju kuham ne dodajem vodu nego napravim pileci, juneci ili povrtni temeljac...stavim sve kao u normalan nas temeljac samo ne dodajem so, skroz drugi okus hrana ima.Napravim na veliko i zaledim(nemam zamrzivac pa ne mogu mnogo toga da stavim,ali stane dosta u komoru frizidera), u teglice po 100 ml, 200ml zavisi od recepta, i przim luk na malo ulja i dodam bijeli luk ako pise u receptu.Moja beba sada ima 10 mjeseci i ovako pripremljenu hranu jede od sedmog mjeseca. Danasnji jelovnik - 7.30 podoj 9.00 zitarice sa mlijekom (formula) i kuhanom jabukom 13.00 piletina sa slakim krompirom i jabukom 16.30 maline i banana 19.30 griz kasica
|
|
|
|