RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


ElmaB -> RE: Fondant (20.12.2009 20:31:15)

U Robotu i u Meraktoru ima, tri komada u jednom pakovanju, svijetlo zelena, svijetlo roza i svijetlo plava boja. Pa vidjet ćemo.




tea lana -> RE: Fondant (20.12.2009 20:39:54)

Izvini a koja je kilaza toga tj koliko dodje tog marcipana,i jesi li probala jel se bas osjeti na badem




Ilhana RR -> RE: Fondant (20.12.2009 21:25:07)

Elma

Ako budes koristila onaj moj prvi recept sto sam napisala... radi ovako..

http://joepastry.com/index.php?cat=66

ja uvijek radim po ovome i super mi ispadne...

Samo sto se tice secera u prahu imaj i viska... mislim da sam ovaj put stavila 2 kg secera u prahu... al doduse ispalo mi je puno, za dvije torte velike...

Nadam se da ce ti uspijeti!

Marcipan mozete farbati sa jestivima bojama ako nemozete da nadjete u boji ga, kad mu dodate boje dodajte samo malo jos secera u prahu da nebi bilo lijepljivo ;)





ElmaB -> RE: Fondant (20.12.2009 21:29:55)

Oko 200 grama, nema mirisa, a još ga nisam probala, javit ću ti ovih dana. Ilhana hvala  puno ja imam boje u prahu, je li mogu te?




Ilhana RR -> RE: Fondant (20.12.2009 21:34:49)


IZVORNA PORUKA: ElmaB RR

Oko 200 grama, nema mirisa, a još ga nisam probala, javit ću ti ovih dana. Ilhana hvala  puno ja imam boje u prahu, je li mogu te?


Ja kad sam koristila boju u prahu ljetis ja sam uzela odprilike pola kaskice boje i tu dodala dvije kapi vode i onda stavljala u kolace... nekako mi tako bilo najlakse jer ja ovde navikla na tekuce boje...




anelinos -> RE: Fondant (20.12.2009 21:48:26)

sve pohvale bas ste me zainteresovale sa ovom temom ja bise rado upustila u tu avanturu al me strah.. Ilhana torte su ti preljepe reci mi koje recepte uzimas za tortu tj. koje torte oblazes sa smjesom .. ja imam osjecaj kad bi krennula oblozit tortu da bi se raspala .. a boje jestive u prahu sam vidjela sinoc u tusu .. 




Ilhana RR -> RE: Fondant (20.12.2009 21:54:18)

inace pravim fil na pari sa zumancadima ili sa pudingom, one standardne..

ovaj put sam pravila buttercreme, znas kako je dobar a jednostavan..

u taj ide margarin, vanilin secer (ako hoces i kakao) i secer u prahu... extra je i za dekorisanje =)




sheri -> RE: Fondant (30.1.2010 9:35:21)

evo jos jedna tortica od mene[img]http://img683.imageshack.us/img683/9229/tortica.jpg[/img]




meli -> RE: Fondant (30.1.2010 21:41:15)

sheri, svaka cast....pravo lijepa torta....
mene zanima gdje si ti kupila glicerin? kao da sam negdje procitala da si kupila u apoteci. ja sam isla ovdje kod nas u 2 apoteke i nece ni u jednoj ni u drugoj da mi prodaju. kazu to se ne jede a fino sam im objasnila da mi treba za fondant i da su druge zene kupovale u apotekama.




sheri -> RE: Fondant (30.1.2010 22:01:45)

hvala vam
evo upravo smo se vratili sa rodjendana gdje sam nosila tu torticu, i djeca su bila oooodusevljena[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
meli probakj im pokazati recept. i ja sam objasnila za sta mi treba, a teta koja je radila je koristila za ostu stvar pa nije bilo problema. jedino sto sam narucila i oni mi sutradan napravili.




meli -> RE: Fondant (30.1.2010 22:05:53)

hvala draga, na savjetu. probacu jos s receptom da odem. ako nista, idem u sarajevo da kupim. mom sinu je rodjendan za 20 dana pa bi mu probala napraviti nesto zanimljivo....valjda uspijem...




shejla -> RE: Fondant (4.2.2010 12:57:53)

vidjela sam na coolinarika.com recept za ovu masu, ali tamo pise "masa sa ratlucima" - valjda su to rahat lokumi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Uglavnom, samo se uzmu rahat lokumi i secer u prahu i mjesis do besvjesti... Je li ko probao?

Ilhana, sheri, kako ova masa izgleda poslije 1, 2...5 dana (ako doceka toliko [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image])??? Je li se previse osusi, pa bude tvrda, kako se inace reze ova torta - ja imam osjecaj da je to tvrdo, pa da kad rezes komad, pokvaris svu tortu) [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]






sheri -> RE: Fondant (5.2.2010 14:39:12)

shejla, kod mene nije torta pozivjela toliko dugo ni jednom kad sam pravila[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif], ali imam ove mase sto je ostalo od ove zute tortice i stoji u frizideru, ne obajati, ako na to mislis. torta se najnormalnije reze, ako ti fodant uspije. a torta mora biti neka sa cvrstim filom, bez slaga i sl.




Anoniman -> RE: Fondant (5.2.2010 14:49:45)

sheri, po kojem ti receptu pravis fondant? gdje ima najveci izbor boja? i koliko brzo se mora raditi, mislim da li se brzo top ili imam vremena?




sheri -> RE: Fondant (5.2.2010 14:52:32)

pravim onaj zelatin kesica, 100 gr fruktoze, kaswika glicerina, 50ml vode i oo 900gr secera. ja sam boje kupila u bingu, i jedino tu sam ih i nasla. a ne kontam za ovo topljenje, kad mislis da se topi?




mamica87 -> RE: Fondant (5.2.2010 21:56:16)

Koji fil stavljate za fondant inace[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mamica87 -> RE: Fondant (5.2.2010 22:13:43)

Inace koji je dobar za torte koje se prave s fondantom moze i unutra i s vana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Fondant (5.2.2010 22:21:56)


IZVORNA PORUKA: mamica87

Inace koji je dobar za torte koje se prave s fondantom moze i unutra i s vana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


Sa vana je extra ovaj novi sto sam ja probala... buttercream se zove...

ide margarin, secer u prahu, vanilin secer... ubuta se i onda kad se malo stisne u frizderu onda se namaze jednom i stavi torta u frizder i kad je izvadis nakon jedno 10ak minuta onda jos malo stavis ovog fila i filujes da ti bude ono glatko...

A inace svi filovi su dobri... al ovaj je najbolji na koji sam naletila za vanjski oblik tako reci..





Ilhana RR -> RE: Fondant (5.2.2010 22:28:39)

Nema na cemu... ja sam tortu za svadbu pravila samo sa ovim filom, bez fondanta... znas kako je cool i lahko za obradjivanje...

Pogledaj ovaj link da vidis kako je jednostavno ;)

Ja ti vazda gledam ove stvari i po ovome radim ;)




Ilhana RR -> RE: Fondant (5.2.2010 22:35:40)

IZVORNA PORUKA: mamica87

hvala ti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Nema na cemu draga... i jos jedan tips, prije nego sto pocnes da dekoriras tortu isprobaj na jedan onaj papir za rernu malo razni dekoracija ako ces samo sa ovim dekorirati... ono malo da se ustelis.. tako sam ja kad sam pravila tortu ovu za vjencanje.... kad malo istreniras se lahko ce ti onda ici od ruke...

imas ovakvih klipova koliko hos, za sve sto pozelis ;)

I ovo je dobra stranica..., ne samo za torte nego za mnogo stvari...




Mya_81 RR -> RE: Fondant (8.2.2010 9:50:03)

Ako se stavlja ovaj buttercream prije fondanta zar se ovaj silni puter neće početi topiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Na šta onda to liči kad se na njega stavi fondant i sva ostala dekoracija...

Ilhana, je li fondant stavljaš direktno na tortu ili prvo radiš neku glazuru...




Mya_81 RR -> RE: Fondant (8.2.2010 10:05:12)

Skužila sam da preko ovog buttercream ipak ne ide fondant....ali me bune ovi 'icing recepti' koje sam našla...





rokoko -> RE: Fondant (8.2.2010 10:10:26)

  Moje torte su na temi Najljepša torta za prvi rodjendan.Torte uglavnom radim sa fondanom i uvijek prije stavljanja fondana tortu premazujem buttercreamom tj.margarinom umućenim sa šeć u prahu,tankim slojem da poravnam tortu i da fil ne bi topio fondan.




Mya_81 RR -> RE: Fondant (8.2.2010 10:13:11)

Ali mene buni to što mi djeluje da bi se puter mogao topiti kad je na sobnoj temperaturi...OK kad je u frizideru i stegne se, ali kad se na njega počne stavljati fondant (još ja planiram praviti tortu preko ljeta dok su velike vrućine) djeluje mi da bi to moglo izgledati poprilično neuredno...ili mi se to samo čini zato što nisam isprobala, pa zapravo ne znam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Uglavnom, znači stavlja se prije fondanta buttercream?!




rokoko -> RE: Fondant (8.2.2010 10:17:08)

Slobodno.Tortu napravis,ostaviš u frižider i kad je hladnu premazuješ već tad se butcream hladi i steže.I onda fondan.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>