RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Amelaa RR -> RE: Fondant (8.2.2010 11:20:42)

FONDANT

Sastojci: 500g secera
100g glukoze
125g vode

Vrijeme pripreme 1 sat

Fondant je cvrsta masakoja sluzi,osim za oblaganje torti i drugih slastica, i za punjenje cokoladnih bombona. Moze se upotrijebiti i za oblaganje, ukrasavanje ili kao dodatak nekim ledenim tortama.Moze se dugo ocuvati.Ako cesto pripremate cokoladne bombone, fondant mozete pripremiti unaprijed.
Da biste ga sacuvali, stavite ga u zemljanu ili porculansku posudu, izravnajte ga i prekrijte vrlo cistim platnom, koje ste prethodno umocili u hladnu vodu a zatim dobro iscijedili. Moze se dugo ocuvati u ostavi, pod uvjetom da platno stalno bude vlazno, inace ce se fondant osusiti.
Kad ga budete zeljeli upotrijebiti, izdvojite potrebnu kolicinu.
Ako ga zelite rastopiti, stavite ga u zdjelicu, dodajte malo secernog sirupa( ili likera) i zagrijte ga na tihoj vatri; treba se samo smlaciti. Ako zelite obojani fondant, u ovom trenutku mozete mu dodati mrvicu (ili kap) biljne slasticarske boje (pazite, vrlo malo). Mozete dodati i usitnjene pistacije, kavu,rastopljenu cokoladu ili sto god zelite.
Za pripremanje fondanta nuzno je imati cvrstu metalnu plosnatu lopaticu. Vazno je da bude cvrsta jer se tokom rada fondant malo stvrdne.

PRIPREMA Stavite secer u zdjelicu s dvostrukim dnom, dodajte vodu i dobro ga rastopite na umjerenoj vatri. Dodajte zatim glukozu i nastavite kuhanje do stupnja "mala lopta" ili "mali mjehur". Umocite vrhove prstiju u hladnu vodu i malo poprskajte secer, zatim ga stavite na vrlo cistu mramornu plocu ( ili od nehrđajuceg celika). Ponovo ga poprskajte hladnom vodom, radecikao sto je vec receno( ovaj je postupak nuzan da se secer, ne bi karamelizirao) Ostavite ga da na trenutak odstoji, kako bi se malo ohladio.
Zatim,cvrsto drzeci metalnu lopaticu, zapocnite obradjivanje fondanta. Postupak je sljedeci: gurajte secernu masu naprijed, vratite je k sebi, pa opet naprijed, nastavljajuci tako sve dok secer ne bude jos bijeliji i elasticniji i tvrdji. Ako postane toliko tvrd da ga ne mozete obradjivati( mozda ste ga malo prekuhali), poprskajte ga ponbovno s nekoliko kapi hladne vode. U odredjenom trenutku primjetit cete da je secer popustio i da se rasirio po mramornoj ploci; tada ga nekoliko minuta mjesite rukama kao da je tijesto. Stavite ga na kraju u zemljanu posudu, prekrijte vlaznim platnom i cuvajte u ostavi. Ako je fondant zuckaste boje i nedovoljno homogen, to znaci da ste ga kuhali vise nego sto je naznaceno ili ste ga poceli obradjivati dok je jos bio suvise topao.

kolaci.net




Amelaa RR -> RE: Fondant (8.2.2010 11:24:55)

Šečerna masa za pokrivanje torte

1 vrecica zelatine u prahu se rastopi u loncicu sa 60 ml vode i ostavi se da zelatin "procvjeta" 3 min. Onda se doda šečerni sirup ( radiš ga tako da glukozni sirup tj. 100 g šečera u prahu otopim na vatri sa 1 žlicom vode) i sve se zagrijava uz neprestano mijesanje dok se sva zelatina ne otopi.

U zdjelu (u kojoj se mijesa mikerom) se naizmjence sipa secer u prahu i tekuca smjesa zelatina dok se ne potrosi 450 gr secara u prahu (ako je mikser onaj rucni morat ce se smjesa umijesiti na dasci rukama da se potrosi sav secer) inaće ja radim električnim mikserom....

dobivenu smjesu možete bojati jestivim bojama.
Valjati, oblikovati i raditi , mala remek dijela.

kolaci.net




Amelaa RR -> RE: Fondant (8.2.2010 12:32:02)

[image]http://z.about.com/d/candy/1/5/L/5/-/-/sugarsyrupduo.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/M/5/-/-/scrape_fondantduo.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/N/5/-/-/creamy_fondant.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/O/5/-/-/lumpy_fondant.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/P/5/-/-/knead_fondant.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/Q/5/-/-/flavor_fondant.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/S/5/-/-/roll_fondant.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Fondant (8.2.2010 12:34:17)

1[image]http://z.about.com/d/candy/1/5/1/F/-/-/01fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/2/F/-/-/02fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/3/F/-/-/03fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/4/F/-/-/04fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/5/F/-/-/05fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/6/F/-/-/06fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/7/F/-/-/07fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/8/F/-/-/08fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/9/F/-/-/09fondantcake.jpg[/image][image]http://z.about.com/d/candy/1/5/A/F/-/-/10fondantcake.jpg[/image]
candy.about.com




Ilhana RR -> RE: Fondant (8.2.2010 22:26:44)


IZVORNA PORUKA: Mya_81

Ali mene buni to što mi djeluje da bi se puter mogao topiti kad je na sobnoj temperaturi...OK kad je u frizideru i stegne se, ali kad se na njega počne stavljati fondant (još ja planiram praviti tortu preko ljeta dok su velike vrućine) djeluje mi da bi to moglo izgledati poprilično neuredno...ili mi se to samo čini zato što nisam isprobala, pa zapravo ne znam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Uglavnom, znači stavlja se prije fondanta buttercream?!



Nisam bila tu danas....

Nece se istopiti margarin jer je fondant hladan kad se stavlja... bar meni jos nijednom nije se istopio jer mi je uvijek fondant bio hladan...

Ma cini ti se da ce izgledati neuredno... vidjet ce skad budes radila sa tim ;)

Probaj jednom prije, napravi neku torticu nako bez razloga ili sad za valentinovo...




ivana st -> RE: Fondant (7.3.2010 15:14:25)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Šečerna masa za pokrivanje torte

1 vrecica zelatine u prahu se rastopi u loncicu sa 60 ml vode i ostavi se da zelatin "procvjeta" 3 min. Onda se doda šečerni sirup ( radiš ga tako da glukozni sirup tj. 100 g šečera u prahu otopim na vatri sa 1 žlicom vode) i sve se zagrijava uz neprestano mijesanje dok se sva zelatina ne otopi.

U zdjelu (u kojoj se mijesa mikerom) se naizmjence sipa secer u prahu i tekuca smjesa zelatina dok se ne potrosi 450 gr secara u prahu (ako je mikser onaj rucni morat ce se smjesa umijesiti na dasci rukama da se potrosi sav secer) inaće ja radim električnim mikserom....

dobivenu smjesu možete bojati jestivim bojama.
Valjati, oblikovati i raditi , mala remek dijela.

kolaci.net


Je li ovo dođe kao i fondant, ovo mi se čini jednostavnije pa bih ga probala napraviti.Mom kumčetu je brzo rođendan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Fondant (7.3.2010 15:38:37)


IZVORNA PORUKA: ivana st

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Šečerna masa za pokrivanje torte

1 vrecica zelatine u prahu se rastopi u loncicu sa 60 ml vode i ostavi se da zelatin "procvjeta" 3 min. Onda se doda šečerni sirup ( radiš ga tako da glukozni sirup tj. 100 g šečera u prahu otopim na vatri sa 1 žlicom vode) i sve se zagrijava uz neprestano mijesanje dok se sva zelatina ne otopi.

U zdjelu (u kojoj se mijesa mikerom) se naizmjence sipa secer u prahu i tekuca smjesa zelatina dok se ne potrosi 450 gr secara u prahu (ako je mikser onaj rucni morat ce se smjesa umijesiti na dasci rukama da se potrosi sav secer) inaće ja radim električnim mikserom....

dobivenu smjesu možete bojati jestivim bojama.
Valjati, oblikovati i raditi , mala remek dijela.

kolaci.net


Je li ovo dođe kao i fondant, ovo mi se čini jednostavnije pa bih ga probala napraviti.Mom kumčetu je brzo rođendan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Za bolji ukus dodaj i vanilinu aromu, ne vanilin secer nego aromu ono ko tecnost sto je... probala sam bez toga i nije mi se svidio ukus, sa vanilom mnogo bolji ;)




ivana st -> RE: Fondant (7.3.2010 15:42:10)

Imam i aromu vanilije kod kuće, probat ću napravit pa ćemo vidjeti kako će ispasti.Ilhana a koje  boje su mi najbolje za ovu smjesu i kako se čuva odn. koliko dugo može stat kad se napravi? 




Ilhana RR -> RE: Fondant (7.3.2010 15:46:11)


IZVORNA PORUKA: ivana st

Imam i aromu vanilije kod kuće, probat ću napravit pa ćemo vidjeti kako će ispasti.Ilhana a koje  boje su mi najbolje za ovu smjesu i kako se čuva odn. koliko dugo može stat kad se napravi? 


Ja sam koristila one tecne boje ovde, ako ti smjesa bude kao lijepljiva ti samo dodas jos secera u prahu... a ako ce ti stojati smjesa u frizderu nemoj je skroz zavrsiti, neka bude malo ljepljiva i stavi u kesu i dobro je zatvori da neulazi zrak u nju... a citala sam neki dan da je najbolje ovu smjesu drzati na hladnom a ne u frizderu... ipak je to "samo" secer haman pa moze bolje tako...




Ilhana RR -> RE: Fondant (7.3.2010 16:07:30)

Ako ti smjesa nebude htijela da se fino razvija to je manjak zelantina... ;) jedino tako moze biti neuspijeh ;) slobodno stavi malo vise zelantina, ja sam stavljala uvijek vise nego sto pise na receptu ;)




Anoniman -> RE: Fondant (7.3.2010 21:02:31)

Sad meni stoji jedan gigantski upitnik iznad glave. Po ovom amelinom receptu ne ide glicerin, a po receptu od sheri i ilhane ide[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] de mi pojasnite, jer je taj glicerin pravo tesko naci, za sta zapravo on sluzi u fondantu? mislim koja mu je svrha? je li vezivo...sta je???

Nasla sam boje, doduse u prahu...kakve su one??? cula sam da nisu nesto, da bude blijedo...da su najbolje uljane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jos me interesuje, koliko dugo ta smjesa moze stajati a da se nepokvari?? jel' se to uopste moze pokvariti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] da li se topi na sobnoj temperaturi? koliko imam vremena da se zezam s figuricama tj. da li ja vec mogu poceti praviti figurice premda je rodjendan 17.




Ilhana RR -> RE: Fondant (7.3.2010 21:38:42)


IZVORNA PORUKA: dadada

Sad meni stoji jedan gigantski upitnik iznad glave. Po ovom amelinom receptu ne ide glicerin, a po receptu od sheri i ilhane ide[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] de mi pojasnite, jer je taj glicerin pravo tesko naci, za sta zapravo on sluzi u fondantu? mislim koja mu je svrha? je li vezivo...sta je???

Nasla sam boje, doduse u prahu...kakve su one??? cula sam da nisu nesto, da bude blijedo...da su najbolje uljane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jos me interesuje, koliko dugo ta smjesa moze stajati a da se nepokvari?? jel' se to uopste moze pokvariti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] da li se topi na sobnoj temperaturi? koliko imam vremena da se zezam s figuricama tj. da li ja vec mogu poceti praviti figurice premda je rodjendan 17.



Glicerin taj ovde je u prahu, puno slicno seceru u prahu i moze bez toga ;) Nisam skotnala svrhu njega jos hehe... :P

Ja sam ljetos u Sarajevu pravila kolace sa tim, nije mi uspio fondant jer je bilo malo zelantina u njemu... koristila sam te boje u prahu i super je bilo... ja sam radila tako da napravim jednu lopticu, u tu lopticu napravim prstom kao rupu i stavim tu praha i kap dvije vode i ono postane ko ove tecne boje ;) i tako umjesivala dok nisam dobila pozeljnu boju ;) jesu malo blijede, nadam se da nisi kupila samo po jednu kesicu od svih boja :P

ta smjesa najbolje je upotrebiti u roku tri sedmice ali moze stajati do sest mjeseci u hladnom, istopiti se nece u sobnoj temperaturi... nemoj previse rano poceti sa figuricama, dosta ti je dva tri dana prije nego sto ces praviti tortu ;) jer one postanu tvrde sto duze stoje... ako budes radila po mom receptu mozes se malo igrati sa figuricama cisto radi toga da se ustelis pred rodjendan kao sto sam ja uradila :P jer ova smjesa je dovoljna za dvije povelike torte...

Ako napravis smjesu par dana prije nemoj je previse cvrsto "zakuhavati" neka ti bude malo ljepljiva i u kesu stavi i fino zavezi da nemoze nimalo zraka uci ;)

Ako bude previse tvrda smjesa kad je izvadis stavi jedno 10-15 sekundi u mikrovalnu da bih se smeksalo ili u vrelu vodu malo i kad se malo smeksa namazi ruke uljem i malo mjesi to dok nedobijes onu istu glatku smjesu kao sto su na slici... imas secera u prahu pri ruci a i vode, ako bude jos potvrdo stavi malo vode dok nesmeksas i onda dodaj jos secera u prahu ;)

Mislim da sam ti sve ovde objasnila kako i sta :P ako imas jos kakvih pitanja slobodno mi se obrati, ako nebudem ovde se javila posalji mi pp ;)

Ljubni der mi tog ljepotana malog!!!




mišur -> RE: Fondant (7.3.2010 22:06:22)

Ja sam prije par dana imala probu pred finale, tj. Lukin rođendan!
Pravila sam Tomicu sa fondanom i nije mi loše ispalo...Pogotovo za nekoga ko prvi put u životu pravi tortu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]
Vjerovatno će ona prava torta koju bedem pravila za rođendan biti bolja, jer ću se i više potruditi..Sad sam krenula polako i smirenih živaca, ali onda sam se umorila i bilo je kasno, pa sam sve zbrzala...
Bilo mi je bitno da znam da ja to mogu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

E, jedini problem koji sam imala jeste taj što nisam imala dovoljno šećera u prahu za oblikovanje i razvijanje fondana, tako da mi se sve razlijepilo po rukama i kuhinji...Jedva sam kasnije očistila!
Je li se to i vama dešavalo, ili je do mog fondana?

I koji je najbolji način za razmućivanje ovih boja u prahu? Na njima ne piše nikakvo uputstvo, sem da se radi sa vodom...Koliko vode???




Ilhana RR -> RE: Fondant (7.3.2010 22:09:49)

Ma to je samo do manjka secera u prahu... meni je sto isto katastrofa izgledao kasnije jer sam koristila tekuce boje hehe... al nema veze uzela sam spahtlicu i sa tim ocistila ;) mislim da je to najjednostavnije za ciscenje ;)

ma ja bi stavila kap dvije, umocim prst u vodu i sa prsta kane kap dvije u prah... ;)




mišur -> RE: Fondant (7.3.2010 22:29:43)

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Ma to je samo do manjka secera u prahu... meni je sto isto katastrofa izgledao kasnije jer sam koristila tekuce boje hehe... al nema veze uzela sam spahtlicu i sa tim ocistila ;) mislim da je to najjednostavnije za ciscenje ;)

ma ja bi stavila kap dvije, umocim prst u vodu i sa prsta kane kap dvije u prah... ;)



Hvala, Ilhana!

Skontala sam da je do šećera u prahu, samo nisam imala dovoljno u kući, a bilo je već kasno za prodavnicu...

Za boje, znači kap dvije, ne treba više..




rokoko -> RE: Fondant (7.3.2010 22:53:36)

 Sto manje vode za razmucivanje boje jer fondan gubi na elasticnosti,pocinje da se kida.A kada treba veca kolicina neke boje npr.za prekrivanje najbolje je staviti je na pocetku u rastopljenu fruktozu,zelatin..tu se najbolje rastvori.
Ja koristim boje u prahu i u gelu,njima i pomocu cetkice ponekad bojim ili crtam neke detalje,zavisi sta se trazi.




rokoko -> RE: Fondant (7.3.2010 22:57:44)

IZVORNA PORUKA: dadada

Sad meni stoji jedan gigantski upitnik iznad glave. Po ovom amelinom receptu ne ide glicerin, a po receptu od sheri i ilhane ide[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] de mi pojasnite, jer je taj glicerin pravo tesko naci, za sta zapravo on sluzi u fondantu? mislim koja mu je svrha? je li vezivo...sta je???

Nasla sam boje, doduse u prahu...kakve su one??? cula sam da nisu nesto, da bude blijedo...da su najbolje uljane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jos me interesuje, koliko dugo ta smjesa moze stajati a da se nepokvari?? jel' se to uopste moze pokvariti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] da li se topi na sobnoj temperaturi? koliko imam vremena da se zezam s figuricama tj. da li ja vec mogu poceti praviti figurice premda je rodjendan 17.


Ja pravim fondan sa glicerinom,a mislim da je najlakse za nekog ko pravi prvi put kupiti gotov da bi se stvorila predstava kako treba izgledati.I po meni definitivno secer u prahu Franck.




milenium -> RE: Fondant (7.3.2010 23:04:20)

rokoko pošto si ti majstorica za torte,reci nam zar nije bolje ,jednostavnije i lakše (pogotovo onim ženama što su početnice)praviti onaj fondat tako da se kupe oni gotovi marsmalow kolačići,i ne treba ti boja ni ikakva procedura ni bojenje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]samo rastopiš i oblikuješ po želji a imaš nabavit u svakom supermarketu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]ako nađem link postaviću vam.




rokoko -> RE: Fondant (7.3.2010 23:16:57)

Hvala milenium.Negdje sam procitala da se nekako pravi sa tim mm kolacicima,ali nisam pokusala niti se sjecam kako se to tacno radi.Znam da sam ih vidjala u prodavnicama,imaju bijeli,roze..




milenium -> RE: Fondant (8.3.2010 0:01:55)

evo vam žene,ovo vam je najjednostavnije(kakve li boje i išta)
samo kupite one spužvaste bombone ima ih raznih boja,rastopite ,al ne skroz nego samo malo da se ugrije oko 20 sekundi,onda dodat šećer u prahu i valjati rukom i gotovo.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] imate i slike.



Ticino masa za fondant
Sastojci




250 gr
marshmallow-bijeli

500 gr
secera u prahu

1,5 kasike
vode


secer u prahu za rad
Priprema
250 grama marshmallow sa 1,5 kasikom vode prelijte pa stavite u mikrovele da malo odmekne toliko da se moze mijesiti .Uoriginalnom receptu pise da se na pocetku radi sa mikserom ali ja sam radila rukom .Ako nemate mikrovele marshmallow otopite nad parom u cjediljci bez dodavanja vode ili u rerni isto sa vodom kao u mikrovele.Marshmallow OTOPITI ne rastopiti znaci samo malo ra se ugrije i da se moze raditi rukom da nije vrelo po prstima.Prvo stavite pola kolicine secera i onda dodajete i ostalo postepeno mijesajuci .Masa je dobra kad mozete da je valjate u rukame kao loptu a ne lijepi se za dlanove .Bitno je da nemozete pogrijesiti -ako je smjesa rijetka dodajte secer ako je tvrda malo je ugrijte u mikro ili na pari ponovo malo navlazite .Masa je tako dobra za oblaganje da je mozete tako lako raditi ne razvlaci se , ne puca ne susi se brzo ali ne i dugo.Ako dodajete tecne boje ponovo dodajite secer u prahu dok ne dobijete zeljenu cvrstinu
Zelim vam puno uspjeha i radosti koliko sam je ja imala sa ovom masom
ptica
zeko
pile
torta
torte

torte
torte
torte
torte
torte
dekoracije

preuzeto sa coolinarka




Anoniman -> RE: Fondant (8.3.2010 7:56:40)

IZVORNA PORUKA: rokoko

IZVORNA PORUKA: dadada

Sad meni stoji jedan gigantski upitnik iznad glave. Po ovom amelinom receptu ne ide glicerin, a po receptu od sheri i ilhane ide[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] de mi pojasnite, jer je taj glicerin pravo tesko naci, za sta zapravo on sluzi u fondantu? mislim koja mu je svrha? je li vezivo...sta je???

Nasla sam boje, doduse u prahu...kakve su one??? cula sam da nisu nesto, da bude blijedo...da su najbolje uljane[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jos me interesuje, koliko dugo ta smjesa moze stajati a da se nepokvari?? jel' se to uopste moze pokvariti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] da li se topi na sobnoj temperaturi? koliko imam vremena da se zezam s figuricama tj. da li ja vec mogu poceti praviti figurice premda je rodjendan 17.


Ja pravim fondan sa glicerinom,a mislim da je najlakse za nekog ko pravi prvi put kupiti gotov da bi se stvorila predstava kako treba izgledati.I po meni definitivno secer u prahu Franck.

A zasto koristis glicerin? mislim jesi li primjetila razliku fondanta s i bez glicerina? ovo me zaista interesuje...koja je uloga tom glicerinu?

Danas ili sutra pravim probni fondant...da ne bi bilo nemilih iznenadjenja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]...mislim da mi je jasno kakav on pod rukom treba biti...samo da vidim kako se "ponasa"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anoniman -> RE: Fondant (8.3.2010 8:33:46)

Evo sam nasla...glicerin se stavlja da bi se sto duze zadrzala elasticnost fondanta...u protivnom se brzo stvrdne 




Anoniman -> RE: Fondant (9.3.2010 12:56:03)

opet ja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

ovakooooo, apropo glicerin....obisla sam tri apoteke, dvije su me apotekarke blijedo gledale a jedna mi je dala savjet gdje da trazim...otisla sam u taj nesto kem i pitala curu na sta ona meni dade citavu proceduru kako oni "posluju" tj. moram preko neke firme poslati zahtjev za "KASIKU" glicerina...probala sam ja nju premuntati da mi da onako "ispod stola"...cak sam joj rekla da bih ponijela kasiku od kuce al' je fakat neumoljiva[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]...i hajde, ne bi meni bilo tesko naci "neku firmu" nego idu oni i dalje....ako ta firma nije vec poslovala s njima e onda moram vaditi nekakve papire... a sve za "KASIKU" glicerina[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] A sto je najgore, ona nema pojma koji se postotak glicerina koristi u prehrani[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]...imaju :86%, 88%, 99,5%

PA JA MOLIM ZENE IZ SARAJEVA KOJE SU USPJELE U APOTECI NABAVITI GLICERIN, DA MI POSALJU NA PP U KOJOJ APOTECI DA TRAZIM




ivana st -> RE: Fondant (20.3.2010 23:13:30)

Radila sam tortu sa fondantom, na kraju sam se odlučila za recept koji je milenium stavila i stvarno je bilo jednostavno napravit ga. Nisam danas uspjela nać boje tako da je cijela torta u rozoj boji, ali zaigrat ću se bojama kad budem mom kumčetu radila tortu za plvi lođendan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




ivana st -> RE: Fondant (26.3.2010 14:06:27)

Jučer radila fondant od ećerne mase  i ispalo katastrofalno, pucalo na sve strane i morala baciti. A dva dana se izludila da nađem bijele marshmallow bombone i danas u 101 dućanu nala neke polu bijele i polu roze pa ih rezala na pola da bijelu masu mogu obojat u druge boje. Ne znam gdje sam falila ali ova smjesa od ećerne mase se nikako nije pretvarala u masu sa kojom bi se dalo radit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>