Fizioloska žutica kod beba (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


mamina_plinceza -> Fizioloska žutica kod beba (14.8.2009 16:19:40)

postoji li neki narodni ljek za tu fiziolosku zuticu,,osim sto vise dojenja,i izlaganja sucu...
kako se rijesiti sto prije tog zutila...




Mya_81 RR -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 16:24:37)

Zapravo, treba biti izložena svjetlosti...moja je spavala na stolu pored prozora [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]....
Osim toga što si navela može se davati glukoza, ali ako je beba dojena to nije potrebno. Ali našu su odmah stavili na infuziju kad su otkrili da ima žuticu.




Anoniman -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 16:25:59)

Zašto narodni lijek... pa sunce i dojenje je zakon (ako možeš dojiti). Slobodno ti dijete stavi uz prozor... nema veze ako nije sunčano. Nestane žutilo brzo!




mamina cura -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 16:30:05)

Samo sto cesce dojenje, bukvalno svaki sat - buditi bebu. Skidati je do gola i suncati na prozoru. I ako nema sunca ima svjetlosti. To je sasvim normalno i za par dana trebalo bi proci. Oboje moje djece su imala zuticu i oboje sam isto tretirala. A primjeti se po zutilu koze i bjeonacama.




bloom -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 19:26:08)

Bebu ne smijes skidati do gola ni slucajno i tako ostaviti!!!!
Dovoljno je da joj lice i rucice budu na suncu




mamina cura -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 19:40:30)

IZVORNA PORUKA: bloom

Bebu ne smijes skidati do gola ni slucajno i tako ostaviti!!!!
Dovoljno je da joj lice i rucice budu na suncu


Iz kojeg razloga se beba ne smije skinuti do gola ??? - a neces je ostaviti svakako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] - ja svoju nisam nisam ispustala iz ruku. Kad dijete ima zuticu jako je bitno da dobije sto vise svjetlosti - cak i preporucuju suncanje ispod obicne stone lampe u slucajevima gdje nema dovoljno svjetlosti. A sto je veca povrsina izlozena suncu vise se apsorbuje.




Anoniman -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 19:43:09)


IZVORNA PORUKA: mamina cura

A sto je veca povrsina izlozena suncu vise se apsorbuje.


Tačno!!!




mamin_zivot -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 20:58:42)

Bebi je dovoljna dnevna svjetlost, ne direktno na suncu. Zamislite da vas neko ostavi 5-10-15min na suncu jakom!!!
Samo dnevna svjetlost, podici zaluzine i to je to!!




Amrino -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 21:02:18)

Osim dojenja i dojenja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]- suncanje - ali  pazi- bolje je suncati i par minutica pored otvorenog prozora nego i sat ispred zatvorenog...ne znam sad naziv ali one "dobre" sunceve zrake ne mogu prolaziti kroz prozorsko staklo.




dana3 -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 21:06:22)

Ja sam vec pisala na ovu temu pa evo opet cu da ispricam moj slucaj!beba je rodjena prije vremena i imala je duplo povisen bilirubuin.Sunca ni za lijeka a ja pumpala mlijeko.Dovoljno je bebu drzati blizu prozora pa i kad nije suncano a dojiti sto vise da beba mokri sto vise jer se tako bilirubin izbacuje iz tijela.nikakvi narodni  lijekovi-pogotovo ne novorodjencetu:cak se ne daju nikakvi lijekovi ni u bolnici bec se radi isti ovaj postupak ili se potpomaze lampom




mamin_zivot -> RE: fizioloska zutica kod beba (14.8.2009 21:11:51)

Kod dojenih beba, postoji mogucnost duzeg zadrzavanja povecanog bilirubina kod bebe.




Crvena -> RE: fizioloska zutica kod beba (15.8.2009 9:21:15)

U srednjoj skoli mi je prof. pedijatrije govoreci i fizioloskoj zutici rekla "Bebe izlagati suncu, ali ne i rostiljati ih na suncu".
Nadam se da ste razumijele poruku[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamina cura -> RE: fizioloska zutica kod beba (15.8.2009 9:55:07)

IZVORNA PORUKA: mamin_zivot

Bebi je dovoljna dnevna svjetlost, ne direktno na suncu. Zamislite da vas neko ostavi 5-10-15min na suncu jakom!!!
Samo dnevna svjetlost, podici zaluzine i to je to!!


zar ima itko normalan da bi ostavio bebu na suncu 5-10-15 min i to jakom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Evo i konkretan tekst za one koje se zele stvarno informisati
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=201&Tekst2ID=&Show=2417




mamin_zivot -> RE: fizioloska zutica kod beba (15.8.2009 13:00:04)

Ocigledno ima ih koje to shvataju bukvalno.




Swatkish -> RE: fizioloska zutica kod beba (15.8.2009 13:03:02)

IZVORNA PORUKA: mamina cura


Evo i konkretan tekst za one koje se zele stvarno informisati
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=201&Tekst2ID=&Show=2417


Zar postoji i neko poluinformisanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Ella_H -> RE: fizioloska zutica kod beba (15.8.2009 20:30:34)

zene zene svaka majka zeli dobro svojoj bebari
:) dobro je biti informirani ali i imati dobar instinkt




ANNIAN -> RE: fizioloska zutica kod beba (16.8.2009 15:09:34)

Meni su u bolnici rekli da prokuham vode i u 150 ml da stavim kocku šećera i dajem bebici da pije. Bitno je da bebica ima što više stolica. To pored dojenje i izlaganja suncu. Djeca sa fiziološkom žuticom zbog povećanog bilirubina teže jedu umaraju se brže. 




dina_89 -> RE: fizioloska zutica kod beba (16.8.2009 15:15:41)

moja Sara je imala malo produzenu zuticu, ali njen doktor je rekao da je samo vazno da joj je stolica zlatno zute boje kakva je i bila, rekao mi je da je stolica bila bijela onda bi trebala u bolnicu ali posto je zuta onda se smatra da je to reakcija na neke sastojke majcinog mlijeka i da ne brinem ....




pocahontas -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 11:33:18)

ja sam svog decka dojila od prvog dana i to cini mi se da nikad nije sialzio sa sike ali dzaba sve, zutica je potrajala mjesec i po dana...cak sam ga i suncala ali nista...nije bio uspavan, imao je redovne stolice, prave skolske i budio se stalno da bi jeo...piskio je kako treba po sto puta dnevno ali nista...citala sam da moze cak biti nekakvih sastojaka u majcinom mlijeku koje mogu uzrokovati produzenu zuticu kod bebe...valjda moze biti razlog i nepodudarnst krvnih grupa mama i bebe....na kraju je samo od sebe proslo bez ikakaivh dodatnih tretmana osim sunacanja i dojenja i dobio je napokon drugu vakcinu za hep.b2 u drugom mjesecu starosti...




pocahontas -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 11:35:25)

eh da i jako slabo je dobivao na tezini u tom periodu  - prvih 20 dana je najslabije dobio tek vratio porodjajnu tezinu ali smo sretni da nije gubio....kad je proslo uhvatio je ritam....




mamina princeza -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 11:38:42)

jao plinceza sto me zbuni sa svojim nickom ...u momentu pomislih da mije neko koristio moj nick ....heheheh bas slican mom moras priznati al eto nek ti je sretno !!!!

dojenje non stop to je najbolje rjesenje i suncanje. moja je imala jaku zuticu bia u bolnici i kad je izasla kuci suncali smoje bas se sjecam stalno pored prozora a nekad kad je ujutro malo manje sunce i poslijepodne ( buio je juni pa je bilo prevruce) skidali mso je skroz i otvarali prozor.

a zasto neko rece da se beba ne msije skroz skinuti ???? ne kontam
moja je i u bolnici bila samo  u peklenici ....zasto ne bih smjeal sad me bas interesuje




Nedi -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 11:51:23)

Pored ovoga svega kontrolisati bilirubin, mom dječaku je od izlaska iz bolnice do naveče porastao na 300 što je jako opasno. Da li je za tako kratko vrijeme tako brzo porastao ili su u bolnici pri otpuštanju zaboraviti izmjeriti pa slagali da jesu i da nije bio znatno povišen to nikada nećemo saznati. U svakom slučaju ako je beba uspavana sigurnije je kontrolisati i ništa ne prepuštati slučaju, to je čas posla u privatnoj ambulanti.




hanabanana -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 11:52:58)

Meni su rekli, a ja primjenjiva, ovako:
- svako presvlaćenje skinuti dijete do gola, staviti na peškir i dvije minute s jedne strane, dvije minute s druge strane. Pošto vidim da se ovdje shvata prilično bukvalno da napomenem: nećete dijete iznjeti na tarasu ili pored otvorenog prozora ako je decembar!
- dojiti, dojiti i dojiti.....ili dati glukozu.

Ako dijete ne doji ne bi trebalo imati produženu žuticu.

Ako je dijete dojeno, može imati produženu žuticu i to nije ništa alarmantno. MI smo je imali sa mjesec dana. Prepoznati je možete po tome što beba ima tamniju boju kože, ne žutu - nego tamnu. Napominjem: ovo se radi o tzv. produženoj dojenačkoj žutici i imaju je samo djeca koja doje.
Ima veze sa majčinim mlijekom, ali obično kod sve djece prodje u prvih 40 dana.
Ova produžena dojenačka žutica nije opasna, moja malena je napredovala normalno.
Postoje granični slučajevi, ali oni vas ne zanimaju.

I nije uopšte bitno da dijete kaki, bitno je da dijete piša.

I najbitnije, koliko je beba stara???




emma.L -> RE: fizioloska zutica kod beba (17.8.2009 16:06:55)

Meni je opet više pedijatara reklo da se višak bilirubina izbacuje prvenstveno stolicom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Mi nismo ni primjećivali tamniju kožu do prve vakcine sa napunjenih mjesec dana. Beba je jela jako dobro, spavala fino, ali ne previše, budila se i tražila da jede, a najmanje od svega je bila mirna i lijena. I dijagnoza- laktacijsko žutilo, od tog sastojka u mlijeku. Rečeno mi je da je nipošto ne budim da jede, pošto nije alarmantno, da joj ne dam ništa da pije osim dojenja, stalno i na svaki zahtjev. A pošto je zima ovdje malo tmurna, kad god bismo išli na jug, zagrijavala sam prostoriju i skidala je u pelenu pa stavljala pored prozora (ne na sunce) i tamo se igrala s njom. I to dosta dugo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i po sat vremena dok bi bila budna. Jeste da smo mi u nesvijest padali od topline, ali sigurna sam da joj je to pomoglo. Istina je da veća površina kože upija više sunca i učinak je bolji. I trajalo je dobra 3 mjeseca dok smo to istjerali iako je bila 'malo' žuta, bilirubin jedva malo povišen, jela i kakila stalno, ali super napredovala.




Junior -> RE: fizioloska zutica kod beba (5.9.2009 2:01:27)

mojoj bebbici 7 dana i ima malo povisen bilirubin...pedijatar kaze denevna svjetlost-ne direktno na sunce, dojenje i slatka voda...on spava fino, budi se redovno da doji...ali, nikako jos da prevagne, da se taj bilirubin vise smanji...kontrola u pon...pa cemo vidjeti...




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>